Αλλά ο χειμώνας για μένα έχει για μένα τα καλύτερα ..... ναι έχει και πιο νόστιμα φρούτα, πορτοκάλια, λεμόνια ,μανταρίνια, μήλα είναι γεμάτος από εσπεριδοειδή!
Ακριβώς όλα αυτά ,τα εσπεριδοειδή ,τα αγοράζω πάντα φρέσκα από την λαϊκή της γειτονιάς μου .
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου .
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα 28 εκατ βάζουμε λαδόκολλα και βουτυρώνουμε τα πλαϊνά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε 2 φορές και ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι
- Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα τα ασπράδια με 100 γρ ζάχαρη και τις δυο κουταλιές χυμό λεμόνι
- Στην συνέχεια σε καθαρό μπολ χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με το βούτυρο να γίνει κρέμα ,προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους ,το κάρδαμο ,το ξύσμα πορτοκαλι και λεμόνι και τον χυμό μανταρινιού .
- Ρίχνουμε το κεφίρ σε τρείς δόσεις όπως και και το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι, λίγο -λίγο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ,η ζύμη θα γίνει ελαφρά σφιχτή έτσι πρέπει να είναι
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα, τυλίγουμε το κέρμα με αλουμινόχαρτο και το ρίχνουμε στη ζύμη ή αφού ψηθεί το βάζουμε στο ψημένο κέικ από κάτω στον πάτο του κέικ..έτσι έκανα εγώ γιατί ξέχασα να το βάλω πριν ψηθεί και ψήνουμε το κέικ στη μεσαία σχάρα για 50 λεπτά ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του.
- Αν είναι απαραίτητο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και φυσικά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά.
- Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και στην στη συνέχεια το γυρίζουμε ανάποδα ώστε να έχουμε το λείο μέρος του κέικ για να το στολίσουμε πιο εύκολα.
- Σερβίρουμε πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη ή διακοσμούμε κατά την αρέσκειά μας με σοκολάτα κουβερτούρα ή άσπρη σοκολάτα .