Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

 



Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι και φουντουκια  φτιάξαμε πριν μέρες..για να γιορτάσουμε μια σημαντική επέτειο της οικογένεια μου .. 

Ένα κέικ νηστίσιμο,απλή συνταγή vegan με φτηνά υλικά ..μπορούμε να το φτιάξουμε και με νερό μονάχα και έτσι είναι πολύ νόστιμο... Γίνεται έτοιμο μέσα σε 45 λεπτά .Εγώ επειδή πάντα θέλω να πειράζω τις συνταγές και να τις φέρνω στα γευστικά μου γούστα πρόσθεσα και το χυμό  πορτοκαλιού και τα 100 γρ τριμμένα φουντούκια που είχα στο ντουλάπι μου . Ένα νηστίσιμο κέικ,η γεύση του θα σας ανταμείψει,η υφή του εξαιρετική και τα συστατικά του 100%vegan 

Σας έχω δωσει και άλλες συνταγές για σοκολατένια κέικ με αυγά και γάλα ..η κεφίρ και βούτυρο .

Σας υπόσχομαι ότι αν την δοκιμάσετε θα γλυκάνει τις ημέρες της νηστείας με πολύ ωραίο τρόπο ειδικά αν είστε λάτρεις της σοκολάτας όπως εμείς στην οικογένειά μου 

Το φτιάξαμε σε ένα πυρεξ γυάλινο τετράγωνο,ήθελα να μοιάζει με τούρτα ,εσείς φτιάξετε σε φόρμα του κεικ αλλά οχι την μεγάλη  

ΥΛΙΚΑ:

2 κούπες αλεύρι και 2 κουταλίες της σούπας ακόμα (300γρ)

1κούπα ζάχαρη(200γρ)

40γρ.κακάο

1 πρέζα αλάτι(2 γρ)

Ξύσμα από πορτοκάλι

1 φακελάκι μπέικιν παουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

1 κουταλιά της σούπας καλό ξύδι

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

3/4 της κούπας καλαμποκέλαιο (160ml)

3/4 της κούπας νερό βρασμένο ζεστό (160ml)

3/4 της κούπας χυμό πορτοκάλι (160ml)

100γρ.φουντούκια χοντροκομμένα  ή ό,τι άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας .(το έχω κάνει και με καρύδια τριμμένα )

100 γρ σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα( προαιρετικά)

Για το γλάσο:

200-250 γρ. κουβερτούρα

2 κουταλιές σούπας  καλαμποκέλαιο  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ανάβουμε το φουρνο μας. Προθερμαίνουμε τους 180 βαθμούς και ζυγίζουμε τα υλικά  μας 

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινιζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά του κέικ,κακάο μπεικιν παουντερ και την σόδα*,προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι και ανακατέυου με τον αυγοδάρτη και συνεχίζουμε με το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και το ζεστο νερό και το ξύδι*,την βανίλια και το ξύσμα,την κανέλα.Προσθέτουμε και τα φουντούκια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη υφή χωρίς στόλους όχι πολύ ίσα _ίσα να έχουμε λεία ζύμη.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί με λιγο αλεύρι πασπαλισμένη ή με αντικολλητικό χαρτί, ή φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180°C για 30_35 λεπτά,ελέγχουμε αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας αν βγει καθαρή είναι έτοιμο. Το δικό μου γυάλινο πυρέξ που χρησιμοποίησα είναι 24χ24 cm

Ξεφουρνίζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά 

 Ετοιμάζουμε το γλάσο: Λιώνουμε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μέσα το λάδι. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και γαρνίρουμε με καραμέλες ή ξηρούς καρπούς  φουντούκια. 

Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα από πάνω, το κέικ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

*Θέλουμε να αφρίσει μέσα στο μείγμα μας και να μας δώσει όλη την δύναμη της σοδας ..... πάντα πρέπει να έχουμε κάτι όξινο στα υλικα μας να κάνει αντίδραση .. και φυσικά να πάψει το κέικ μας να έχει την αίσθηση της σόδας .



Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

BICOLOR ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ



  • Αγαπώ να φτιάχνω ζυμαράκι σοκολατένιο, αλλά και στα κοριτσάκια μου να το απολαμβάνουν .
    Ολο το καλοκαίρι το έφτιαχνα και συνόδευε τον καφέ μας στην παραλία μετά το μπάνιο μας .
    Πάμε να την φτιάξουμε:



ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ αλεύρι αλεύρι για  τσουρέκια  ίσως και 2-3 κουταλιές ακόμα ανάλογα το αλεύρι
  • 80_100 γρ ζάχαρη ή 4 κουταλιές σούπας  γεμάτες ζάχαρη 
  • 9 γρ αλάτι
  • 2 αυγά μεγάλα 
  • 1 ασπράδι  
  • 70 γρ βούτυρο
  • 200 ml ζεστό γάλα
  • 25 γρ μαγιά ή 7-9 γρ ξερή μαγιά 
  • 1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι 
  • ξύσμα από πορτοκάλι 
  • 2_3 κουταλιές κοφτές κακάο άγλυκο
  • 1 κρόκο με 2-3 κουταλιές γάλα για το τέλος  
  • 30 γρ βούτυρο παγωμένο  για το τέλος
  • 2_3 γρ κακουλέ 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα  (προσέξτε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά )
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη,τα 
  • αυγά ,το αλάτι και το ζεστό  γάλα σταδιακά. 
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη , μοιράζουμε την ζύμη στην μέση και προσθέτουμε το κακάο και μια κουταλιά γάλα και ζυμώνουνε  μέχρι να ενσωματωθεί το κακάο στην ζύμη μας  που κολλάει  ελαφρά στα  χέρια μας αφήνουμε να διπλασιαστεί,για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε μέσα στο ζεστό φούρνο. 
    • Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα
    •  Βάζουμε τις ζύμες μας άσπρη και σοκολατένια  σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο,και΄με λίγο λαδάκι στα χέρια μας την χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια των 15-20 γρ  βγαίνουν 28-30 τεμάχια και  τα ανοίγουμε σε μικρές πιτουλες 
    • Τις γεμίζουμε με μια κουταλιά παγωμένη μερέντα  και τα κλείνουμε σε μικρές μπάλιτσες όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-45 λεπτά .
    • Αφού ξεκουραστούν με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και αλείφουμε με  ένα πινέλο 
      • Και ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C για 25-30 λεπτά.
    • Aφού ψηθούν  λιώνουμε 50 γρ  βούτυρο και  με  ένα  πινέλο  περνάμε  τις  μπουκίτσες  μας  με  λίγο  βούτυρο και στην συνέχεια πασπαλίζουμε  με  καστανή  ή άσπρη  ζάχαρη.                  




Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά . 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ



Αυτή  την πίτα την έφτιαξα πρώτη φορά σε φόρμα του κέικ ...Μια μέρα που έφτιαξα κέικ και είχα την φόρμα στο φούρνο με κέικ μου ήρθε στο μυαλό να κάνω  τα φύλλα ρολλο .. και να τα κόψω κομμάτια ... Αυτό ήταν μου άρεσε που το σχέδιο. Και οι μικρές μου με είπαν ότι το κομμάτι μοιάζει με τριαντάφυλλο 🌹  μαμά ....Ετσι την  ονομάσαμε  ζαμπονοτυρόπιτα τριαντάφυλλο.  Όλο το καλοκαίρι αυτή η εύκολη πίτα ήταν  το φαγητό μας μετά το μπάνιο ....την έφτιαχνα το πρωί και το μεσημεράκι ήταν έτοιμη στο μπολ για την παραλία... Με αυτή την συνταγή θα αποχαιρετήσουμε τον μήνα Οκτώβριο ....

 ΥΛΙΚΑ:

500 γρ φύλλα κρούστας για πίτα

ΓΕΜΙΣΗ:

350_400 γρ τυρί φέτα 

300 γρ τυρί κίτρινο 

200 γρ ζαμπόν, γαλοπούλα ότι σας αρέσει  ..   

Για το τέλος :

4 αυγά

100 γρ βούτυρο 

300 ml  Σόδα ή ανθρακικό νερό

250 γρ γιαούρτι 

Λίγο ελαιολάδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Τα φύλλα μου είναι 14 τεμάχια, τα χωρίζω στα 2 και παίρνω ένα φύλλο και το ακουμπάω στον καθαρό πάγκο,βρέχουμε με μια κουταλιά της σούπας λαδάκι πασπαλίζουμε με τον μείγμα τυριών .Από πάνω προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο βρέχουμε με λίγο λαδάκι με ένα πινέλο ενδιάμεσα,πασπαλίζουμε με το μείγμα τυριών και στην συνέχεια άλλο ένα φύλλο το βρέχουμε με μια κουταλιά  λαδάκι και ξανά πάλι πασπαλίζουμε με το μείγμα  τυριών, συνεχιζουμε μέχρι να τελειώσουν τα πρώτα 7 φύλλα και τυλίγουμε σε ρολό από την φαρδιά πλευρά ..  αφήνουμε στην άκρη και το σκεπάζουμε να μην ξεραθεί το φύλλο .

Ή μπορούμε να πάρουμε ένα φύλλο το λαδωνουμε και το πασπαλίζουμε με το μείγμα των τυριών ..το μαζεύουμε ρόλο από την φαρδιά πλευρά και το αφήνουμε στην άκρη. . παίρνουμε ένα ακόμα φύλλο το λαδωνουμε και το πασπαλίζουμε με το μείγμα των τυριών μας ..προσθέτουμε το πρώτο φύλλο που μαζέψαμε ρολό μαζεύουμε ξανά πάλι ρολό όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες ..συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουμε και τα επτά φύλλα..και το κόβουμε το μεγάλο μας πλέον ρόλο σε 8 κομμάτια  

Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα  7 φύλλα, πασπαλίζουμε με το μείγμα τυριών  τυλίγουμε όπως περιγράφω πιο πάνω  . Κόβουμε τα ρολά κομμάτια πάχος 3 δάχτυλα ίσα με το βάθος  του ταψιού μας σε 8 κομμάτια

Σε ταψί  28 εκατ με λαδόκολλα ή λαδώνουμε και τοποθετούμε όρθια τα κομμάτια με την σειρά έτσι ,να δημιουργούν τριαντάφυλλο,εξού και το όνομα που τις έδωσα 

Ανακατεύω σε ένα μπολ τα αυγά το ανθρακικό νερό  ,το γιαούρτι και προσθέτω το μείγμα πάνω στα φύλλα μου με ένα κουτάλι σε κάθε κομμάτι _ τριαντάφυλλο και τα βρέχουμε καλα.

 Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο σε

Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να πάρει ένα υπέροχο χρώμα ,αν χρειαστεί κατά το ψήσιμο βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο .

Την πίτα μας δεν την κόβουμε αλλά σπάμε με τα χέρια μας τα τριαντάφυλλα 

Καλή όρεξη 




Και καλή μας όρεξη !

Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές 

Τρίτη 27 Απριλίου 2021

ΤΕΛΕΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ

Έφτιαξα πάλι το   Τέλειο τσουρέκι  αυτή την φορά όμως δεν είχα να βάλω κρέμα γάλακτος έβαλα την ποσοτητα της σε νεράκι χλιαρό και πρόσθεσα και χυμό πορτοκάλι. .

🍊 το αγαπώ στο τσουρέκι μου ..Δείτε ίνες ...αφράτο ..μμμμμμ  φτιαγμένο με αλεύρι από Μύλοι Γεωργανάδων    τοπικά προϊόντα πάντα δινου το καλύτερο αποτελεσμα στα τσουρέκια μας !


ΥΛΙΚΑ:

1 κιλό και 150_200γρ περίπου αλεύρι για τσουρέκια από Μυλοι Γεωργανάδων ανάλογα το μέγεθος των αυγών μας .

5 αυγά χωριάτικα για πιο καλό  χρώμα ,σε θερμοκρασία δωματίου(5χ50γρ =250γρ)

 250 γρ ζάχαρη + 50 γρ για την μαγιά και την μαστίχα
 200 ml γάλα χλιαρό
 150 ml νερό χλιαρό ..
120 γρ βούτυρο+60 ml καλαμποκέλαιο
50 ml χυμό πορτοκάλι 
40 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
5 γρ μαχλέπι
 2 γρ κακουλέ σε σκόνη
 1-2 γρ από φυσική μαστίχα Χίου  (όχι περισσότερο γιατί πικρίζει )
ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι 
2 βανίλιες με άρωμα πορτοκάλι 
1 αυγό διαλυμένο με λίγο γάλα ή νερό  για το τέλος
αμύγδαλα φιλέ για το τέλος

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά , ρίχνουμε 2 κουταλιές ζάχαρη από την ποσότητα της ζάχαρης που έχουμε πάνω στα υλικά και 4_5 κουταλιές σούπας από το αλεύρι μας που έχουμε ζυγίσει και ρίχνουμε μέσα 150 γρ ζεστό νερό 
  •  Ανακατεύουμε , σκεπάζουμε και περιμένετε μέχρι το μείγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο (20 λεπτά ) .
  • Κοσκινίζουμε το  αλεύρι 2 φορές και προσθέτουμε 1/ 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι .
  • Σε ένα μπλέντερ σπάζουμε την μαστίχα σε σκόνη με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη  ( καλό είναι να έχουμε σπίτι μας καλύτερα μαστίχα έτοιμη τριμμένη από το σούπερ μάρκετ )Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο και  προσθέτουμε και το καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο και τα αναμιγνύουμε ομοιόμορφα , κάνοντας τα σαν μια κρέμα .Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, το χλιαρό γάλα προσθέτουμε και την φουσκωμένη μας μαγιά και το  ξύσμα, το μαχλέπι ,κάκουλέ και την μαστίχα και της βανίλιες και το χυμό πορτοκάλι .
  • Ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο όχι  όλο μαζί και ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη βγάζουμε την ζύμη και την βάζουμε πάνω σε πάγκο,ρίχνουμε λίγο-λίγο το βούτυρο _λάδι στις παλάμες μας και ζυμώνουμε την ζύμη διπλωτά -τραβηχτά με τις παλάμες ( αυτό θα βοηθήσει την ζύμη να μαζέψει αέρα και να  δημιουργήσει τα κορδόνια) για 5-10 λεπτά μέχρι μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Την βάζουμε ξανά στο μπολ και την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα  και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 40_30  ° C.για  2-3 ώρες 
  • Στην επιφάνεια της ζύμης, σχηματίζοντας πολυάριθμες φυσαλίδες αυτό δείχνει την επιτυχία της ζύμης  μας   Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά που γράφω πιο πάνω για σχεδόν 30 λεπτά ..
  •  Δίνουμε το σχήμα που θέλουμε  στο  τσουρέκι μας και  το αφήνουμε να φουσκώσει για  40-50 λεπτά σε ζεστό  μέρος  .
  • Και με αυγό διαλυμένο με λίγο γάλα η νεράκι  περνάμε τα τσουρέκια μας και μετά  τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι  ή  παπαρουνόσπορο
  • .Σε προθερμασμένο φούρνο 170 _160 βαθμών ψήνουμε για 20-30 λεπτά ανάλογα το σχήμα των  τσουρεκιών μας .









      Καλή  επιτυχία
      Εδώ θα βρούμε πως μπορούμε να πλέξουμε τα τσουρέκια με  περισσότερα από 3 κορδόνια εδώ
      και εδώ
       Ζυγίζουμε την ζύμη μας και την μοιράζουμε σε κομμάτια των 250 γρ αν θέλουμε να κάνουμε την πλεξούδα με δύο κορδόνια και θα έχουμε ένα τσουρέκι των 500 γρ και 160_170 γρ με  3 κορδόνια .
      Ως την επόμενη φορά που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

Σάββατο 17 Απριλίου 2021

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Νηστίσιμο τσουρεκι  γεμιστό με ταχίνι κακάο ..σοκολατένιο το λένε οι κόρες μου που τρελένονται .


ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ:
50 γρ. µαγιά νωπή
20 γρ. ζάχαρη
100 νερό χλιαρό
80 αλεύρι για τσουρέκια 

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

950-1000 γρ αλεύρι για τσουρέκια   περίπου .ανάλογα το αλεύρι μας ίσως πάρει και λιγότερο ..
160 ml καλαμποκέλαιο καλό
580_600 ml γάλα αμυγδάλου
3 κουταλιές φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
220 γρ. ζάχαρη και 
40 γρ ιμβερτοζαχαρη
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
 Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
6 γρ. κακουλέ τριµµένο
6 γρ. μαχλέπι τριµµένο

ΓΕΜΙΣΗ:
Ταχίνι κακάο και φουντούκια τριμμένα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε ένα µπολ ρίχνουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα πιρούνι µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος ,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο .
  • Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη  την ιμβερτοζαχαρη ,το γάλα αμυγδάλου ,το χυµό πορτοκάλι, τη µαστίχα, το µαχλέπι, το κακουλέ το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια.
  • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ προσθέτουμε και το αλάτι .
  • Ανακατέυουμε µε ένα  σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
  • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε  κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβόντας την ζύμη. Και όχι με την μπουνιά  Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσοτερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
  •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 
  • Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας  και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε τρία ίσα µέρη και φτιάχνουμε το τσουρέκι σε σχήµα πλεξούδας ή σε κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.
  • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. . Ψήνουμε τα τσουρέκια μας στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 35 ' .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.  Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν . Είναι έτοιµα να τα σερβίρετε.
1. Πριν ξεκινήσουμε  την προετοιμασία της ζύμης του τσουρεκιού, να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, μπορούμε  να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το τσουρέκι να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
 








Εδώ τα έφτιαξα ξανά την μεγάλη εβδομάδα και τα έκανα άτομικα  τσουρεκάκια με σταφίδες για να το πρωινό όλης της μεγάλης εβδομάδας .
Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες