Σάββατο 17 Απριλίου 2021

ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΓΑΛΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Νηστίσιμο τσουρεκι  γεμιστό με ταχίνι κακάο ..σοκολατένιο το λένε οι κόρες μου που τρελένονται .


ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ:
50 γρ. µαγιά νωπή
20 γρ. ζάχαρη
100 νερό χλιαρό
80 αλεύρι για τσουρέκια 

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

950-1000 γρ αλεύρι για τσουρέκια   περίπου .ανάλογα το αλεύρι μας ίσως πάρει και λιγότερο ..
160 ml καλαμποκέλαιο καλό
580_600 ml γάλα αμυγδάλου
3 κουταλιές φρέσκο χυµό πορτοκαλιού.
220 γρ. ζάχαρη και 
40 γρ ιμβερτοζαχαρη
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
 Ξύσµα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
2 γρ. µαστίχα σε σκόνη
6 γρ. κακουλέ τριµµένο
6 γρ. μαχλέπι τριµµένο

ΓΕΜΙΣΗ:
Ταχίνι κακάο και φουντούκια τριμμένα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε ένα µπολ ρίχνουμε τη µαγιά, τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό . Ανακατεύουµε με ένα πιρούνι µέχρι να διαλυθεί τελείως η µαγιά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλεύρι και ανακατεύουμε µέχρι να γίνει ένας πηκτός χυλός. Σκεπάζουμε το µπολ µε διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το προζύµι να φουσκώσει για 1ώρα, σε ζεστό µέρος ,έχουμε το νου μας ίσως φουσκώσει σε λιγότερο χρόνο .
  • Βάζουμε σε ένα μπολ την ζάχαρη  την ιμβερτοζαχαρη ,το γάλα αμυγδάλου ,το χυµό πορτοκάλι, τη µαστίχα, το µαχλέπι, το κακουλέ το ξύσµα πορτοκαλιού, τη βανίλια.
  • Στη συνέχεια µε ένα κόσκινο µε λεπτή σίτα, κοσκινίζουμε  το αλεύρι 2 φορές µέσα σε ένα µεγάλο µπολ προσθέτουμε και το αλάτι .
  • Ανακατέυουμε µε ένα  σύρμα τα υλικά που έχουμε βάλει στη λεκάνη για 7'µε 10', µε γρήγορες και δυνατές κινήσεις, µέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να οµογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύµι και λίγο λίγο το κοσκινισµένο αλεύρι.
  • Ζυµώνουμε µε τα χέρια σας µε  κινήσεις κυκλικές και όχι με την μπουνιά τη ζύµη για 10'.Στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και συνεχίζουμε να ζυμωνούμε για αλλά 5' λεπτά τραβόντας την ζύμη. Και όχι με την μπουνιά  Μεταφέρουμε τη ζύµη σε µια άλλη λαδωµένη λεκάνη και σκεπάζουμε µε μια διάφανη μεμβράνη και ένα καθαρό πανί και αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό µέρος (σε ζεστό φούρνο στους 40 βαθμούς )για περίπου 3 ώρες ίσως και  περισσοτερο (ανάλογα µε τη θερµοκρασία του χώρου) κι αφήνουμε τη µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Εμένα μου φούσκωσε μέσα σε 1 ώρα και 40 λεπτά.  
  •  Εγώ τα έβαλα με την σειρά πού γράφω πιο πάνω στον αρτοπαρασκευαστή και τα  ζύμωσα  εκεί για σχεδόν 20  λεπτά 
  • Όταν φουσκώσει κι είναι έτοιµη, βάζουμε τη ζύµη στον πάγκο της κουζίνας  και πλάθουμε λίγο με τα  χέρια σας να ξεφουσκώσει η ζύμη . Χωρίζουμε τη ζύµη σε τρία ίσα µέρη και φτιάχνουμε το τσουρέκι σε σχήµα πλεξούδας ή σε κάποιο άλλο σχήµα της αρεσκείας σας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παρακάτω.
  • Προθερµαίνουμε το φούρνο στους 170_160 °C στις αντιστάσεις πάνω κάτω ανάλογα το φούρνο μας . Στρώνουμε µια λαδόκολα στο ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. . Ψήνουμε τα τσουρέκια μας στις αντιστάσεις στην προτελευταία σχάρα, για 35 ' .ανάλογα το μέγεθος τους ...ίσως και περισσότερο χρόνο.  Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα σε µία σχάρα σε θερµοκρασία δωµατίου να κρυώσουν . Είναι έτοιµα να τα σερβίρετε.
1. Πριν ξεκινήσουμε  την προετοιμασία της ζύμης του τσουρεκιού, να έχουμε τα υλικά για τουλάχιστον 3 ώρες έξω από το ψυγείο, σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Όταν βγάλουμε τα τσουρέκια από το φούρνο, μπορούμε  να τα αλείψουμε με ένα μείγμα από χλιαρό νερό και μέλι, που θα το  διαλύσουμε ανακατεύοντάς τα με ένα κουτάλι σε ένα μικρό μπολ. Αυτή η τεχνική θα κάνει το τσουρέκι να γυαλίζει και το προστατεύει από την υγρασία.
 








Εδώ τα έφτιαξα ξανά την μεγάλη εβδομάδα και τα έκανα άτομικα  τσουρεκάκια με σταφίδες για να το πρωινό όλης της μεγάλης εβδομάδας .
Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες

Δεν υπάρχουν σχόλια: