Δευτέρα 7 Απριλίου 2025

ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ



Άλλη μια συνταγή με μουστοκούλουρα, μου την έδωσε μια γειτόνισσα και φυσικα ευκαιρία σε κάτι καινούργιο εγω δεν χάνω.Αντι για ζάχαρη έχει μέλι.Το πετιμέζι είναι πάντα δικής μου παρασκευής, το φτιάχνω πάντα κάθε Σεπτέμβρη,με μούστο. Είναι ένα παχύρρευστο, σκούρο, γλυκό σιρόπι (Το βάθος χρώματος εξαρτάται από το είδος του σταφυλιού που χρησιμοποιούμε.Η γεύση είναι μοναδική, γλυκιά, με μια παραδεισένια επίγευση καμένης καραμέλας, είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική της ζάχαρης που υπάρχει!

ΥΛΙΚΑ:

200 ml πετιμέζι από σταφύλια 
  • 250 ml (1φλιτζάνι)  μισό ελαιόλαδο και μισό καλαμποκελαιο 
  • 120 γραμμάρια (⅓ φλιτζάνι) μέλι
  • κουταλιές της σούπας κονιάκ ή τσίπουρο με γλυκάνισο 
  • 60 ml (¼ φλιτζάνι) χυμό φρεσκο πορτοκαλιού
  • Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι 
  • 1 κουταλιά της σούπας κακάο 
  • Μια πρέζα αλάτι 
  • 3  κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 και 1/2  κουταλάκια του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 1/2  κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 650_700 γραμμάρια (5½ έως 5¾ ​​φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 
  • Σουσάμι για το τέλος 

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Μπαίνουμε  στην κουζίνα μας αρχίζουμε λοιπόν να φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα, ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πετιμέζι,το λάδι,το μέλι , το ξύσμα, την κανέλα και το γαρίφαλο.Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ,με προσοχή μπορεί να φουσκώσει και να μας χυθεί και το προσθέτουμε στα παραπάνω υλικά .
  • Τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να ενωθούν τα υλικά μας 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι,το κακάο και τα προσθέτουμε λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά,ελαστική και λιπαρή ζύμη,δεν την παιδεύουμε πολύ γιατί η ζύμη θα μας βγάλει το λάδι.
  •  Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30-40 λεπτά  
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  •  Την κόβουμε σε κομμάτια και την ζυγίζουμε σε ζυγαριά με βάρος περίπου 40 γρ.και τα πλάθουμε σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια, δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου ή και μικρές πλεξουδίτσες
  • Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε εκεί τα μουστοκούλουρα,πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι αν θέλουμε,αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
    Σκεπάζουμε ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) ή αλουμινόχαρτο και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
    Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 15-17 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα,όχι παραπάνω γιατί θα γίνουν σκληρά και όχι μαλακά.
  •  ΤΟ  πετιμέζι ΕΧΕΙ την ιδιότητα να κολλάει η ζύμη μας και δεν πρέπει να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο, αλευρώστε μόνο τα χεράκια σας και πλάστε τα!!!
  • Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα, σε κουτί για μπισκότα
Σημείωση: 

Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πιο λίγοι αλεύρι ή περισσότερα αλεύρι από την ποσότητα που αναφέρω πιο πάνω στα υλικά.Αυτο θα εξαρτηθεί από το πόσο δεμένο,είναι το πετιμέζι μας που θα χρησιμοποιήσουμε και φυσικά ποσο δυνατό είναι το αλεύρι μας 


Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλαθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: