Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ .





Τα πιο απίστευτα αφράτα ψωμάκια  και  γίνονται αρκετά γρήγορα και μπορεί να τα   χρησιμοποιήσουμε για χάμπουργκερ,σαντουιτσάκια  για το πρωινό  των  παιδιών  μας  με αρμυρή  γέμιση  ή   με μαρμελάδα,ή μερέντα. για την παραλία και γενικά  για  όλες  τις  ώρες .
 Μετά από  την πρώτη  συνταγή   που  σας  παρουσίασα   εδώ χωρίς αυγά.
 Aυτή  την φορά μας ετοίμασα  αυτή  την συνταγή για  το  πρωινό μας στο σχολείο, και όχι  μόνο   τρώγονται  συνέχεια  και όλες  τις  ώρες .
 Διατηρούνται αφράτα  έως και 4 ημέρες, αν τα κρατήσουμε  σε μια κλειστά  πλαστική σακούλα ή αν θέλουμε τα  βάζουμε 2 -3 σε  κάθε  σακουλίτσα και τα  διατηρούμε στην κατάψυξη  για   περισσότερο χρόνο, και όταν τα χρειαστούμε τα  βγάζουμε  από  την κατάψυξη να έρθουν   σε  θερμοκρασία δωματίου και  τα  απολαμβάνουμε  όπως  μας  αρέσει .

ΥΛΙΚΑ :

  • 2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (480  ml )
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • ¼ φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη  (50 γρ) 
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • 6 κουταλιές της σούπας  βούτυρο, μαλακό σαν κρέμα (.90 γρ )
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 6 φλιτζάνια για κάθε χρήση αλεύρι (840 γρ )  ή 500 γρ  αλεύρι  για  τσουρέκια και 340γρ αλεύρι  για  όλες τις χρήσεις  
  • 1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο για  το τέλος 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  όπως πάντα  τον   εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα   πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια   μου. 
  • .Βάζουμε  στο  κάδο  του   το γάλα , τη ζάχαρη,  την  μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε   και  τα αυγά  σε  θερμοκρασία δωματίου ,   το  κοσκινισμένο αλεύρι  λίγο  λίγο  και  άφηνουμε    για  το τέλος   το  μισό φλιτζάνι  ,  βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε   πρόγραμμα  ζυμώματα τος και   προσθέτουμε και  το  λιωμένο  κρεμώδες  βούτυρο  ..( εγώ  αυτή  την  φορά   δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που  ζητούσε  η συνταγή  και  έβαλα   45 γρ βούτυρο  και   45  ml  λάδι   ελιάς ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι  και έχουμε μια πολύ αφράτη και   μαλακιά  και  απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια  μας . 
  •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου  το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα  διαρκεί  15  λεπτά . και  το  ζύμωσα  δύο  φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το  ζυμώσουμε με  τα χέρια  μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε  τη μαγιά με το  150ml γάλα, αφήνουμε  για  10 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά  και  στην  συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και  τα  αυγά ,  το υπόλοιπο  γάλα   και ανακατεύουμε και   σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο   αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος  το  λιωμένο  βούτυρο ,και  ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ  ώρα  μπορούμε και αντέχουν φυσικά  τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να   ξεκουραστεί  για  1 σχεδόν ώρα  σε   ζεστό   μέρος  ή   σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς  για  15 λεπτά  και  τον έχουμε  σβήσει  ..


  •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16-17 κομμάτια από περίπου  85 γραμμάρια το καθένα. Της   δίνουμε   σχήμα  με  τα   χέρια- παλάμες κουνώντας  την κυκλικά  πάνω  στον  πάγκο  της  κουζίνας ,  και τα βάζουμε σε ταψί   για  ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος

  • Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 50 -60  λεπτά). 
  •  Αν θέλουμε    για  το  τέλος   τα περνάμε  μέ  λίγο   γάλα   και  ρίχνουμε  σουσάμι   
  •  Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμους   κελσίου     ανάλογα  το  φούρνο μας   για περίπου περίπου  15-18    λεπτά,μέχρι να  ροδίσουν ελαφρά
  • Λιώνουμε  το  βούτυρο  και  αφού κρυώσει  τα  βουτσίζουμε  όσο  ακόμα  είναι   ζεστά  
  • Εγώ όπως  είπα   πιο  πάνω   δεν  είχα   την ποσότητα  βουτύρου  που   χρειάζεται  η συνταγή  και   έκανα   το εξής παρακάτω  κολπάκι .   

  • Αν θέλουμε όσο είναι ακόμα στο  φούρνο ετοιμάζουμε  σε  ένα  κατσαρολάκια  ένα  μέιγμα  με  ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ σε 150  ml κρύο νερό και να πάρει μια βράση,θα  γίνει σαν  ζελεδάκι  . Αφήνουμε να κρυώσει.  
  • Αμέσως μετά   μόλις βγάλουμε τα  ψωμάκια από το φούρνο με ένα πίνέλο βουρτσίζουμε  με  το μίγμα  κορν  φλάουρ  ελαφρώς ζεστό .










Πηγή








Και καλή μας όρεξη !

Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτική συνταγή !!! Ευχαριστώ πολύ !!

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια !!

Ανώνυμος είπε...

Τελεια συνταγη! Αν τα φτιαξουμε απο την προηγουμενη για παρτυ θα διατηρηθουν ετσι μαλακα;

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας ! Χίλια συγνώμη που άργησα να σας απαντήσω..Λίγο η ζέστη λίγο τα καλοκαιρινά μπανάκια στη θάλασσα! Φυσικά και μπορείτε να τα φτιάξετε από την προηγούμενη μέρα ! Αφού κρυώσουν τα κλείνετε σε σακουλάκια τροφίμων και τα καταναλώνετε όπως θέλετε την επόμενη μέρα και θα είναι εξίσου αφράτα και μαλακά ! σας ευχαριστώ .. Καλό σας βράδυ !!