Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΡΟΞ



 





Την συνταγή την  ξετρύπωσα  μέσα  από  το παλιο   βιβλίο  συνταγών  της  μαμάς  μου  , μια  συνταγή  που  την φτιάχνει  η μαμά  μου  30  χρόνια  και πάνω.... πάμε  να την  φταίξουμε 


ΥΛΙΚΑ: 

 850-1000 γρ αλεύρι περίπου, για όλες τις χρήσεις ανάλογα  το αλεύρι 
 250 ml γάλα ή νερό αν  τα  κάνουμε  νηστίσιμα 
250 ml καλαμποκέλαιο και  λάδι( μισό και μισό) 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ
 2 βανίλιες
2 και 1/2  κουταλιές  της σούπας κακάο
1 κουταλάκι  του γλυκού γεμάτο κανέλα σκόνη
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά  ζάχαρη 
200 γρ .καρύδι τριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

1  κιλό ζάχαρη
3 και 1/2  ποτήρια νερό
1 βανίλια
1 ξυλάκι κανέλα
Χυμό  1 λεμόνι και την  φλούδα  του
 2 κουταλιές  σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα  μπολ  διαλύουμε  την μαγιά  με  το  χλιαρό νερό ή  γάλα  (αν δεν  τα  θέλουμε  νηστίσιμα ),προσθέτουμε  το  λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού  και την ζάχαρη    και ανακατεύουμε με το σύρμα.

  • Κατόπιν ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι όπου έχουμε ανακατέψει και  κοσκινίσει  πιο πριν  το μπέικιν ,την βανίλια,το αλάτι  και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά και εύπλαστη ζύμη. Εγώ  τα  βάζω  με  την σειρά που λέει  η συνταγήη  στον αρτοπαρασκευστή   και    ζυμώνω  σε πρόγραμμα  για  ζύμωμα    μόνο  που διαρκεί  15 λεπτά  

  • Πλάθουμε σε ρολό την ζύμη και παίρνουμε το 1/3  το τοποθετούμε σε μπολ και προσθέτουμε το κακάο  που  το  έχουμε  αναμίξει  με  2-3  κουταλιές  χυμό  πορτοκάλι και το  έχουμε  κάνει σοκολάτα  - κρέμα   ,την κανέλα, το καρύδι  και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.και τις   και τις  δυο ζύμες  τις  αφήνω  για  20 λεπτά  να   ξεκουραστούν σκεπασμένες  σε ζεστό μέρος .Πατάμε τις δύο ζύμες  με τις  γροθιές  να  ξεφουσκώσουν . 



  • Στρώνουμε στον πάγκο μας λαδόκολλα βάζουμε την άσπρη ζύμη και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα, πάχους  1-1/2 εκατοστά

  • Την καφέ  ζύμη την πλάθουμε σε  4  μπαστούνια στο ίδιο πλάτος με την άσπρη ζύμη ,τοποθετούμε στην άκρη της ζύμης το μπαστούνι και το τυλίγουμε σε ρολό   όπως   φαίνετε  στις  φωτογραφίες  πιο  κάνω .

  •  Με μαχαίρι κόβουμε το ρολό από την υπόλοιπη λευκή ζύμη κλείνουμε  το ρολό καλά  με λίγο  νεράκι στις  άκρες  της ζύμης και κόβουμε το ρολό σε μικρά ρολά  σε μέγεθος ενός δαχτύλου τα τοποθετούμε σε  ταψί  με  λαδόκολλα , πιο πριν  όμως τα πιέζουμε ελαφρά από πάνω να απλώσουν λίγο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε  αντιστάσεις  , πάνω και κάτω  για  20 -30 λεπτά της   ώρας περίπου.

  •  Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου  να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία.

  •   Όσο είναι ζεστά όχι  καυτά  τα ροξάκια και το σιρόπι ζεστό  όχι καυτό   τα σιροπιάζουμε βάζοντας λίγα λίγα σε  ένα  βαθύ  μπολ  μέχρι να δούμε ότι έχουν ποτίσει με το ανάλογο σιρόπι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα  και τα πασπαλίζουμε   με  καρύδι  τριμμένο 



     Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

    Δεν υπάρχουν σχόλια: