Ένα γιαούρτι που έληγε και μια μερέντα που έπρεπε να την τελειώσουμε για να χρησιμοποιήσουμε το κουτί στα καλλιτεχνικά του σχολείου έγινε η αιτία να μπω ξανά στην κουζίνα μου και φτίαξουμε πάλι ζυμαράκια .. Μια ζύμη που έγινε υπέροχα αφράτα ψωμάκια γεμιστά με μερέντα. να φαγωθούν στο σχολείο..με τρία διαφορετικά σχέδια
ΥΛΙΚΑ:
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1 φλιτζάνι ζεστό νερό
- 1 φλιτζάνι λάδι (έβαλα μισό ελιάς και μισό καλαμποκέλαιο )
- 2 αυγά μέτρια
- 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 6 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή των 7-9 γρ ή 50 γρ νωπή μαγιά
- πετιμέζι διαλυμένο με νερό ή μούστο για το τέλος
- κρόκο διαλυμένο με γάλα για το τέλος
- μερέντα ή μαρμελάδα ή τυριά και αλλαντικά της αρεσκείας μας
- Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον εμπιστεύομαι απόλυτα για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από τα χεράκια μου.
- .Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά.
- Βάζουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή το γάλα,το γιαούρτι,τη ζάχαρη,την φουσκωμένη μαγιά,στη συνέχεια προσθέτουμε και τα αυγά (1 ασπράδι και 1 ολόκληρο αυγό)σε θερμοκρασία δωματίου, το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το 1 φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματος και προσθέτουμε και το λάδι,στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας .
- Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά .
- Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά,το γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε και στο τέλος το λάδι και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40 -50 βαθμούς για15 λεπτά και τον έχουμε σβήσει ..
- Αδειάζουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας και τον μοιράζουμε σε 16-18 κομμάτια των 80-100 γρ
- Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 50-60 λεπτά).
- Τέλος τα περνάμε με λίγο γάλα και τον κρόκο ή με το πετιμέζι και ρίχνουμε σουσάμι αν θέλουμε
- Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμούς Κελσίου ανάλογα το φούρνο μας για περίπου περίπου 15-18 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά
- Σερβίρουμε τα ψωμάκια γεμιστά με μαρμελάδα της αρεσκείας μας,μερέντα,ακόμα και τυράκι κίτρινο και ζαμπόν γαλοπούλας
Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου