Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

ΝΤΟΝAΤΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ water roux/ tangzhong



































Το water roux  επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 5 μέρη νερό και 1 αλέυρι 
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί για να μείνει φρέσκο , μαλακό και  ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε  τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, έχω δοκιμάσει το  Roux νερό  σε συνταγές  όπως ντόνατς  στο  φούρνο  και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!
Φτιάξαμε  ντόνατς με την μέθοδο που περιγράφω παραπάνω tangzhong  αυτή  την φορά όμως στο φούρνο πιο  υγιεινά .Πάμε στην κουζίνα να τα φτιάξουμε .

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
350-370  γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2½ κούπες)
125 γρ. γάλα χλιαρό (2/3 κούπας)
50 γρ, ζάχαρη (3 κ.σ.)
50 γρ.  βούτυρο (2 κ.σ.)
1 αυγό  μέτριο σε θερμοκρασία δωματίου
7 γρ. μαγιά στιγμής (2 κ.γλ.)
4 γρ. αλάτι (½ κ.γλ.)
100 γρ. tangzhong

Για το tangzhong:
50 γρ. γάλα
50 γρ. νερό
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την επικάλυψη:
1/2 κούπα λιωμένο  βούτυρο  και κρυσταλλική ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ετοιμάζουμε το Tangzhong βάζοντας το γάλα το νερό και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει και να δούμε το μείγμα μας να μετατρέπεται σε μια μαλακή ζύμη (όπως γίνεται με τη σαντιγί όταν τη χτυπάμε). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Για τη ζύμη βάζουμε το χλιαρό γάλα και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή  προσθέτουμε την  φουσκωμένη μαγιά , τη ζάχαρη, το χλιαρό tangzhong, το αυγό, το αλάτι και το αλεύρι και μόλις ανακατευτούν καλά τα υλικά προσθέτουμε το λιωμένο  βούτυρο . Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη, περίπου 10-15 λεπτά. Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια απλά θα κουραστούμε περισσότερο βάζοντας  τα  υλικά  με  την σειρά που γράφω πιο πάνω .



  • Στρογγυλεύουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (30'-45' περίπου). Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για άλλο τόσο χρόνο.
  • Μόλις είναι έτοιμη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με πλάστη μέχρι να έχει 1 cm πάχος περίπου. Με ένα κουπ πατ ή με ένα ποτήρι διαμέτρου 7 cm περίπου κόβουμε τη ζύμη και με ένα κουπατ 2 cm περίπου ή με ένα καπάκι από μπουκάλι κόβουμε το κέντρο της ζύμης για να κάνουμε την τρύπα του ντόνατς. ή με  ένα  κουπάτ  τετράγωνο  κόβουμε  την ζύμη  όπως  στις  φωτογραφίες παρακάτω .  Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  • Βάζουμε τα ντόνατς σε ταψιά με λαδόκολλα αφήνοντας αποστάσεις καθώς θα τα αφήσουμε πάλι για 30'-45' λεπτά να φουσκώσουν. Καλά είναι να τα σκεπάσουμε ελαφρά με μια μεμβράνη για να μη στεγνώσουν.Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC ψήνουμε τα ντόνατς για 6 έως 8 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα. Αν τα παραψήσουμε θα στεγνώσουν.
  • Αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο  και τα βουτάμε στην κρυσταλλική ζάχαρη.
Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε γλάσο σοκολάτας ή γλάσο βανίλιας.

Για το γλάσο σοκολάτας: θα χρειαστούμε 100 γρ. κουβερτούρα, 100 γρ. nutella, 60 γρ. ζεστό γάλα, 2 κουταλιές σούπας . βούτυρο .

  • Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο. Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο καλύπτοντας την επιφάνεια τους.

Για το γλάσο βανίλιας: θα χρειαστούμε 2 κούπες ζάχαρη άχνη, 4 
κουταλιές σούπας νερό, 1 κουταλάκι  του γλυκού  εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανίλια -ζάχαρη  με  άρωμα πορτοκάλι  ή λεμόνι ή κανέλα .

  • Βάζουμε σε μπολ την άχνη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο με την επιθυμητή πυκνότητα. Όσο πιο αραιό είναι το γλάσο τόσο πιο διάφανη θα είναι η επικάλυψη. Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο καλύπτοντας την επιφάνεια τους.








Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: