Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΝΕΛΟΚΟΜΠΟΙ (bullar)






ΥΛΙΚΑ:
450-480 γρ αλεύρι για τσουρέκια ή 200 γρ για όλες τις χρήσεις και 250-280 γρ για τσουρέκια  
60 γρ ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι 
300 ml Χλιαρό γάλα 
25 γρ γρ νωπής μαγιάς ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 
60 γρ βούτυρο 
Λίγο ξύσμα λεμονιού 
1 Βανίλια-ζάχαρη (εγώ έβαλα μια με άρωμα κανέλας)
1 αυγό διαλυμένο με λίγο γάλα για το τέλος
1/2 κουταλάκι του γλυκού Κακουλέ  

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ :
100 γρ βούτυρο 
 2 κουταλιές της σούπας  κανέλα 
100  γρ καστανή ζάχαρη ή λευκή ζάχαρη 

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, θερμαίνουμε το γάλα μέχρι να είναι  χλιαρά  .Ρίχνουμε την  μαγιά πάνω από το χλιαρό μείγμα γάλακτος και αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει   . 
  2. Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή (Αν δεν έχουμε  ζυμώνουμε με το χέρι), προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο σε  θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και  γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν . Προσθέτουμε σιγά-σιγά λίγη ποσότητα  από το αλεύρι και  το αλάτι και ζυμώνουμε ελαφρά (ή ανακατεύουμε με το χέρι με ένα ξύλινο κουτάλι) μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά έως ότου η ζύμη να γίνει μαλακιά και τραβιέται από τις πλευρές του μπολ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, λεία, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης.που θα μπορούμε εύκολα να την χειριστούμε με τα χέρια μας . Αφού φτάσει αυτό το στάδιο,συνεχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά ή με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 7-8 λεπτά. Για τη ζύμη μου χρησιμοποίησα ακριβώς 480 γραμμάρια αλεύρι - περίπου εξαρτάται πάντα από το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε 
  3. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ λαδωμένο, σκεπάζουμε με διαφανή  μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.. Η ζύμη αυξάνεται καλύτερα σε ζεστά περιβάλλοντα. Εδώ έχω ένα κόλπο για σας που δουλεύει σε μένα κάθε φορά. Τοποθετούμε μια σχάρα στο φούρνο κάτω χαμηλά. Γεμίζουμε ένα μπολ-πυρέξ με ζεστό νερό και  το τοποθετούμε  στο κάτω μέρος του φούρνου. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να στηρίζεται στη σχάρα του φούρνου στη μέση. Κλείνουμε την πόρτα. Αυτό είναι προαιρετικό. Μπορούμε να αφήσουμε  τη ζύμη να ξεκουραστεί και στον πάγκο αλλά μακριά από ρεύματα.. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση . Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε μαζί τη ζάχαρη και την κανέλα και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου .
  5. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, την πατάμε  απαλά για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Στη συνέχεια, την ανοίγουμε σε ορθογώνιο 60 Χ 30 εκατ. Αφήνουμε τα μικρά περιθώρια γύρω από τις άκρες, απλώνουμε  τη ζύμη με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου που πρώτα  το λιώσαμε ,στη συνέχεια πασπαλίζουμε  με το μείγμα ζάχαρης-βουτύρου -κανέλας .Διπλώνουμε το ζυμαράκι μας  στην μέση όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και με κόπτη πίτσας κόβουμε λωρίδες 3 εκατ φάρδος και στην συνέχεια τις κόβουμε πάλι στη μέση όχι μέχρι την άκρη και δίνουμε το σχήμα του κόμπου και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.Καλύπτουμε με την  διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος η ζύμη μας .
  6. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
  7. Βουρτσίζουμε τα ρολά με γάλα (προαιρετικά). Ψήνουμε τα ρολά κανέλας στον προθερμασμένο φούρνο για 10 -12 λεπτά,στους 170-180 βαθμούς όχι παραπάνω 
  8. Προσοχή να μην τα ξεροψήνετε  πολύ σαν τα δικά μου τα  ξέχασα..άμα κάνεις πολλές δουλείες μαζί πάντα  κάτι θα σου ξεφύγει  είναι νόμος .....
  9. Σερβίρουμε ζεστό με ένα ποτήρι γάλα ή τσάι  








Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι 
συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: