Κουλούρα της Thomaei έτσι την ονόμασε μερικά χρόνια πριν όταν την έφτιαξα για πρώτη φορά η μικρή μου κόρη.Είναι μια από τις πρώτες συνταγές που έχω ετοιμάσει στην κουζίνα μου για το κολατσιό των κοριτσιών μου, νηπιαγωγείο τότε η μεγάλη μου .
Ψάχνοντας στις συνταγές μου την ανακάλυψα και την ετοίμασα ξανά και σας την παρουσιάζω Ζύμη brioche-ελληνικά ζύμη τσουρεκιού αρμυρή... της λείπει μόνο η ζάχαρη και τα αρώματα,γεμάτη ίνες.
Ετοιμάστε για το χριστουγεννιάτικο πρωινό της οικογένειας σας,για το απογευματινό σας τσάι με τις φίλες σας. Μην φοβηθείτε προσθέστε μπόλικα υλικά στην γέμιση και θα έχετε το καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα
- 500 γρ αλεύρι αλεύρι για τσουρέκια και 2-3 κουταλιές ακόμα ανάλογα το αλεύρι μας
- 35 γρ ζάχαρη ή 3 κουταλιές σούπας όχι γεμάτες ζάχαρη
- 9 γρ αλάτι
- 2 αυγά μέτρια
- 1 ασπράδι
- 60 γρ βούτυρο ή μισό λάδι και μισό βούτυρο
- 180 ml ζεστό γάλα (εγώ έβαλα 90 ml γάλα και 90 ml κεφίρ .αν δεν θέλετε το κεφίρ βάλτε γιαούρτι αραιωμένο με γάλα ).
- 25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά
- 250 γρ ζαμπόν γαλοπούλας κομμένο σε καρεδάκια
- 250 γρ τυρί τύπου goudaσε καρεδάκια
- 100 γρ μοτσαρελα Κο φι τι τριμμένη
- 1-2 λουκάνικα χοτ ντογκ κομμένο σε καρεδάκια
- Ελιές
- Λίγη πάπρικα
- Λίγο μαύρο πιπέρι
- 1 κρόκο και λίγο γάλα για το τέλος
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την
διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα (προσέχουμε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ). - Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,
προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη,τα
αυγά το αλάτι και το ζεστό γάλα σταδιακά. - Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη που να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας ,αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε
μέσα στο ζεστό φούρνο. - Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα είναι το δεύτερο μου χέρι πια και δεν ζυμώνω στα χέρια πλέον .
- Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο ή λαδωμένο ,ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη δίνοντας ένα ορθογώνιο (50 χ 30 εκ ) φύλλο, περίπου 1 και 1/2 cm
πάχος. - Πασπαλίζουμε με ότι γέμιση θέλουμε! (εγώ έβαλα τυριά κίτρινα,
ζαμπόν γαλοπούλα ότι είχε το ψυγείο μας σήμερα)
- Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό σφιχτό με τα χέρια μας
- Κόβουμε στην μέση κατά μήκος το ρολό μας όχι όμως μέχρι
το τέλος αφήνοντας λίγο άκοπο και γυρίζουμε της λωρίδες της ζύμης προς
τα έξω να φέρουμε επάνω το εσωτερικό τους .. και κάνουμε πλέξιμο ελαφρό
..όταν φτάσουμε στο τέλος προσθέτουμε και
με τα χέρια μας πιέζουμε λίγο να κλείσει το κάνουμε μια
κουλούρα .Το αφήνουμε σε ζεστό μερος μέρος σκεπασμένο με μεμβράνη για 20-30 λεπτά.
- Με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας.
- Σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ° C για 30 λεπτά και αν πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε ακόμα 20 λεπτά . Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
* Σημείωση μην ρίχνετε όπως εγώ αν δεν θέλετε μοτσαρέλα τριμμένη από πάνω πριν το ψήσετε, γιατί ενώ ψήνετε παίρνει πολύ χρώμα,όπως το δικό μου,το είχα σε ανεβασμένη θερμοκρασία πιο πολύ από ότι έπρεπε και μου πήρε πιο πολύ χρώμα .Αυτό βέβαια δεν μας πτόησε,..αυτη την στιγμή που σας γράφω δεν υπάρχει ψίχουλο στο δίσκο .. μετά βίας κράτησα 2 κομμάτια για το πρωινό τους αύριο το πρωί στο σχολείο
Ζύμη brioche-ελληνικό τσουρεκιού αρμυρό της λείπει μόνο η ζάχαρη και τα αρώματα ,γεμάτη ίνες ΥΠΕΡΟΧΗ !! Την συνταγή την βρήκα σε ιταλικό σάιτ ..πριν χρόνια και δεν έχω κρατήσει το όνομα του.
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου