Αγαπάμε τις ελιές και ακόμα περισσότερο τις σπιτικές από τα χεράκια μας .
Αποφάσισα να ετοιμάσω μια συνταγή νηστίσιμη για την νηστεία των Χριστουγέννων έφτιαξα 2 δόσεις σήμερα στην μια έβαλα και σουσάμι που αγαπάνε τα κοριτσάκια μου.
Η συνταγή είναι από Αφράτα νηστίσιμα τσουρεκάκια με γέμιση μήλου με μερικές αλλαγές !
Η συνταγή είναι από Αφράτα νηστίσιμα τσουρεκάκια με γέμιση μήλου με μερικές αλλαγές !
ΥΛΙΚΑ:
550 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και περισσότερο ανάλογα το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε ή 280 αλεύρι για τσουρέκια και 270 γρ για όλες τις χρήσεις .
25 γρ νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ
35 γρ ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική ζάχαρη
8 γρ αλάτι
200 ml χλιαρό νερό
100 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
40 ml λάδι ελιάς και 40 ml καλαμποκέλαιο
35 γρ ζάχαρη καστανή ή κρυσταλλική ζάχαρη
8 γρ αλάτι
200 ml χλιαρό νερό
100 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
40 ml λάδι ελιάς και 40 ml καλαμποκέλαιο
150 γρ ελιές χωρίς κουκούτσια σε ροδέλες (εγώ έβαλα δικές μου σπιτικές ελιές καλαμών που τις έκοψα κομμάτια με το μαχαίρι . )
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε 200 ml ζεστό νερό,την ζάχαρη,2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και την μαγιά. Αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος 5-10 λεπτά
- Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σταδιακά και την φουσκωμένο μαγιά που έτοιμασαμε παραπάνω το 7χυμό , το αλάτι και το λάδι και ζυμώνουμε για 15 λεπτά μια μαλακά, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας,στο τελευταίο 2 λεπτό προσθέτουμε και τις ελιές και το θυμάρι και ίσως χρειαστούμε λίγο περισσότερο αλεύρι λόγου της υγρασίας που βγάζουν οι ελιές )λαδώνουμε ένα καθαρό μπολ και βάζουμε εκεί την ζύμη λαδώνουμε λίγο και την επιφάνεια της ζύμης και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, περίπου 40 λεπτά έως 1 ώρα. Η ζύμη τώρα θα είναι αρκετά αφράτη και θα κολλάει στα χέρια μας και την δουλέψουμε με λίγο αλεύρι στον πάγκο εργασίας ή λίγο λαδάκι στα χέρια μας
- Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή για 15 λεπτά, και εκεί το άφησα να φουσκώσει .
- Μοιράζουμε την ζύμη μας πάνω σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας .σε 8-9 ισόποσα κομμάτια των 120 γρ και τα δίνουμε σχήμα μπάλας με την βοήθεια της παλάμης μας
- Μεταφέρουμε τα μπαλάκια ζύμης σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 20 λεπτά.
- Στη συνέχεια περνάμε με ένα πινέλο λίγο λαδάκι με νεράκι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Στη συνέχεια ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου