Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ









Να 'μαστε πάλι εδώ  με ζυμαράκια  και  τον καινούργιο  χρόνο  Ας ευχηθούμε και πάλι ευτυχισμένο το νέο έτος ...

Μια  συνταγή που αγαπάμε πάρα  πολύ ..κουλούρι με ταχίνι ...αυτή την φορά δεν έφτιαξα ατομικά  κουλούρια αλλά  μια  μεγάλη κουλούρα .. Ένα από τα  χριστουγεννιάτικα  πρωινά  δεν είχαμε  ψωμάκι να  φάμε και οι μικρές  ήθελαν  ζεστό  κουλούρι για  το πρωινό τους ..ετοίμασα και  εγώ διπλή δόση για  να  έχουμε και για  το μεσημεριανό μας  ...  Δοκιμάστε να  φάτε ζεστή φασολάδα  με τραγανό ζεστό κουλούρι και ελιές ...Εμείς πάντως  τρελαινόμαστε...Δεν θα  σας δείξω τα  κουλούρια  γιατί δεν  πρόλαβα να βγάλω φωτογραφίες..φαγώθηκαν  ζεστά  αλλά  την κουλούρα ... τραγανή και μαζί αφράτη...Η συνταγή είναι από Κουλούρια με ταχίνι


ΥΛΙΚΑ:

200 ml νερό χλιαρό 
150 ml γάλα χλιαρό (εγώ έβαλα κεφίρ 100 ml  σε θερμοκρασία δωματίου και 50 ml γάλα )
1 αυγό  μέτριο  (το δικό  μου  ήταν μεγάλο )
30 ml ελαιόλαδο
50 γρ ζάχαρη καστανή και 30 γρ ιμβερτοζάχαρη ή 80-90 γρ ζάχαρη 
8 γρ αλάτι
1κουταλιά της σούπας ξύδι 
25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
650-700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  ανάλογα  το αλεύρι και το μέγεθος  του αυγού 
20 γρ ταχίνι.
Σουσάμι και πετιμέζι ή ζαχαρόνερο για το τέλος  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου
  •  Προσθέτουμε  το λάδι ,το ταχίνι. το αυγό το αλάτι, το ξύδι και το  αλεύρι και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε   σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ  την  ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή και  εκεί  την άφησα  να  φουσκώσει.
  • Αφήνουμε για 40 -45 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν .
  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 80 -100 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα κουλουράκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά κουλούρια μας,τα βουτάμε  σε νερό  με πετιμέζι  ή  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
  • Αν θέλουμε  να κάνουμε κουλούρα. μοιράζουμε την ζύμη μας  σε 10 κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε κορδόνια το καθένα και ανά δύο τα  κάνουμε σπίρα όπως φαίνεται στις  φωτογραφίες παρακάτω ..τα βουτάμε  σε νερό  με πετιμέζι  ή  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.και τα  τοποθετούμε στο ταψί ..
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 20  λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγανά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα   γεμίσουμε   με   τυράκια , σταφίδες ,σταγόνες  σοκολάτας  .




   


                                                                                         Καλή χρονιά
 Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .    

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές


Δεν υπάρχουν σχόλια: