Αυτά τα Cinnamon Rolls έχουν υπέροχη γεύση. Μαλακές, αφράτες στρώσεις γλυκιάς ζύμης τυλίγονται γύρω από άφθονη γέμιση μαύρης ζάχαρης και κανέλας. Η έξτρα γέμιση κανέλας δημιουργεί μια γλυκιά σάλτσα στο κάτω μέρος των ρολων κανέλας ,όταν ψήνονται. Η υπέροχη γεύση με το λιωμένη στο στόμα μας κρέμα frosting τυριού τα κάνει θεϊκά. Αυτά τα ρολά κανέλας είναι ιδανικά για πρωινό στις γιορτές, για παρέα ή όταν λαχταράτε ένα μεγάλο ρολό κανέλας.
Τα ρολά κανέλας ήταν μια απόλαυση στο σπίτι μου όταν μεγάλωνα. Η μαμά μου έφτιαχνε συχνά ρολά κανέλας με σπιτικό δικό της φύλλο την Κυριακή , Πάντα ανυπομονούσα να φάω ένα ζεστό ρολό κανέλας για το πρωινό μου. Στριφταρια με κανελοζαχαρη
Η νοσταλγία μου για τα ρολά κανέλας με φέρνει πάντα πίσω σε εκείνες τις χαρούμενες αναμνήσεις, όπου όλη η οικογένειά μου καθόταν στο τραπέζι του πρωινού μαζί απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου.Δυστυχως η μαμά μου δεν γνώριζε πως γίνονταν αυτά τα ρολά..δεν πειράζει όμως και αυτά που μας έφτιαχνε είχαντην ίδια γεύση και ίδιο άρωμα όταν ψήνονταν,κανέλα, ζάχαρη,βανίλια.
Μου αρέσει να απολαμβάνω τα ρολά κανέλας για ειδικές περιστάσεις, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Είναι το τέλειο πρωινό για τα Χριστούγεννα. Σκοπεύω να το κάνω αυτό παράδοση κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα με την οικογένειά μου. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μου θα έχουν πάντα αναμνήσεις από το να τρώνε ζεστά, γλυκά ρολά κανέλας τα πρωινα των Χριστουγέννων διακοπών τους . Υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό!!
- Θα χρειαστούμε 7 υπέροχα απλά συστατικά που όλοι έχουμε στο ψυγείο μας :
Και μερικές φορές όταν βρίσκω αγοράζω και την νωπή μαγιά την οποία την αποθηκεύω στην κατάψυξη,και όταν την χρειάζομαι την ξεπαγώνω σε θερμοκρασία δωματίου .
Γαλα ή κεφίρ όταν έχω : Χρησιμοποιώ τις περισσότερες φορές πάντα πλήρες γάλα το οποίο το ζεσταίνω και εκεί θα διαλύσω την μαγιά και δοκιμάζοντας την θερμοκρασία του πάντα βουτώντας το δάχτυλο σε αυτό όχι σε θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς κελσίου. Αλλά και κεφίρ όταν έχω στο ψυγείο μου . Μερικές φορές χρησιμοποιώ και γάλα 2% λιπαρά
Ζάχαρη: Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα κρυσταλλική ζάχαρη και μερικές και καστανή ζάχαρη
Βούτυρο: Χρησιμοποιώ πάντα βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου,μαλακό και αν λιώσει το χρησιμοποιώ και πάντα αγελάδας αλλά και μερικές φορές πρόβειο ..Πολλές φορές αν δεν έχω όλη την ποσότητα βάζω μισό λάδι ελαφρύ και μισό βούτυρο
Αλάτι: χρησιμοποιώ πάντα αλάτι σε όλες τις ζύμες μου. Είναι ένα συστατικό μικρό αλλά είναι αυτό που δίνει νοστιμιά στις ζύμες μου και επιτυχία στις ζύμες μου. Έχω παραλείψει πολλές φορές να βάλω αλάτι και φυσικά η ζύμη μου δεν είχε την επιτυχία που θα ήθελα.
Αυγά:Χρησιμοποιώ πάντα αυγά χωριάτικα δίνουν πάντα καλύτερο αποτέλεσμα και χρώμα στις ζύμες μου,και πάντα σε θερμοκρασία δωματίου ενσωματώνονται καλύτερα στη ζύμη. Σπάνια θα προσθέσω αυγά από τα σούπερ μάρκετ
Αλεύρι:Χρησιμοποιώ πάντα αλεύρι για όλες τις αλλά και δυνατό αλεύρι για τσουρέκια με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη .Η ποσότητα αλεύρου ποικίλει ανάλογα με την υγρασία και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες κ.λ.π.Αυτή η ζύμη πρέπει να κολλάει ελαφρά και να είναι μαλακιά σαν το αυτί ενός μικρού παιδιού.Και προσθέτουμε λίγο περισσότερο μόνο αν χρειαστεί ..
Τα αποτελέσματα οποιασδήποτε συνταγή που δοκιμάζετε από το blog/ιστοσελίδα plathozymarakiablogspot.com
μπορεί να διαφέρουν λόγου των διαφορετικών υλικών,την υγρασία και την θερμοκρασία περιβάλλοντος,τις θερμοκρασίες των υλικών σας,τα σφάλματα και τις μεμονωμένες δυνατότητες μαγειρέματος
Μόλις έχουμε όλα τα παραπάνω υλικά ανακατεύουμε την μαγιά με το γάλα και προσθέτουμε και την ζάχαρη,το λιωμένο βούτυρο,το αλάτι και τα αυγά.Κοσκινίζουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια μαρίζ και μετά με τα χέρια μας ζύμώνουμε ή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μίξερ με τον αρτοπαρασκευαστή .
Το ζύμωμα είναι θεραπευτικό θα χρειαστεί 5-6 λεπτά με το χέρι.Μπορούμε να κάνουμε την ζύμη από το βράδυ και να αποθηκεύσουμε σε σακούλα τροφίμων και σε ένα μεγάλο μπολ,η ζύμη θα συνεχίσει να αυξάνει τον όγκο της και στο ψυγείο στο κρύο περιβάλλον. Την επομένη μέρα που θα την χρειαστούμε την βγάζουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να ανέβει και προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής μας
Μπορούμε ακόμα να την παγώσουμε μετά το ζύμωμα βάζοντάς τη σε σακούλα ζίπ-λοκ δίνοντας την το σχήμα μπάλας και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε μέχρι και ένα μήνα μετά.Έχω χρησιμοποιήσει την ζύμη από την κατάψυξη πάνω από ένα μήνα και είχα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα
Βγάζουμε την ζύμη από την κατάψυξη και την αφήνουμε όλη την νύχτα στην συντήρηση και την επόμενη μέρα να την χρησιμοποιήσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγή μας που θα ετοιμάσουμε.
.
ΥΛΙΚΑ
560 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (4 φλιτζάνια ) ή και δυνατό για τσουρέκια.
1 κουτάλια της σούπας ξερή μαγιά ( 9 γρ).ξηρή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου μέτρια
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο(110 γρ )
250 ml.ζεστό γάλα (1 φλιτζάνι )(προσθεσα 150ml γάλα και 100ml κεφίρ )
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (50-60 γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ)
1 βανίλια (προαιρετικά)
ΓΕΜΙΣΗ:
- ζάχαρη άχνη - αυτό παρέχει τη γλυκύτητα για το γλάσο
- τυρί κρέμα, μαλακωμένο – το τυρί κρέμα προσθέτει λίγη πικάντικη γεύση στο γλάσο. Πιστέψτε με, είναι καλό!
- ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο – αυτό προσθέτει κρεμώδη υφή στο γλάσο.
- εκχύλισμα βανίλιας – αυτό ενισχύει τη γεύση του γλάσου.
- γάλα ή παχύρρευστη κρέμα – το γάλα ή η παχύρρευστη κρέμα βοηθά να αραιώσει το γλάσο καθώς και να προσθέσει πλούτο στη γεύση. Η παχύρρευστη κρέμα θα κάνει λίγο πιο πλούσιο γλάσο. Προσθέτω μόνο αρκετό για να γίνει το γλάσο σε κρεμώδηυφη. Μου αρέσει το γλάσο με ρολό κανέλας να είναι ακόμα ελαφρώς αλειφόμενο. Το γλάσο θα λιώσει στα ζεστά ρολά. Μερικοί προτιμούν το γλάσο να είναι στην πιο λεπορευστο, γι' αυτό προσθέστε όσο γάλα ή παχύρρευστη κρέμα στην υφή που προτιμάτε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε 150 γρ. ζεστό γάλα, μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τη μαγιά,νωπή ή ξερή,την διαλύουμε προσθέτουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι και την αφήνουμε δέκα λεπτά να ανέβει όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες .
- Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι ρίχνουμε και την φουσκωμένη μαγιά μας και το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και το αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου,το βούτυρο ,το αλάτι και στην συνέχεια ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά,έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη αφράτη λεία και ελαστική ζύμη.Εγώ τα ζύμωσα στον αρτοπαρασκευαστή
- Την βάζουμε σε ένα μπολ λαδωμένο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος,σκεπασμένη με μια μεμβράνη τροφίμων και μια πετσέτα ή την αφήνουμε σε ζεστό φούρνο ιδανικα ανάβουμε για 10 λεπτα στους 40 βαθμους να ανέβει για με 1_2 ώρες ..
- Αν θέλουμε προχωράμε στην κατασκευή της συνταγής δίνοντας σχήμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο ! ,.
- Φτιάχνουμε την γέμιση. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο την καστανή ζάχαρη, και την κανελα και την βανίλια,καρύδια.
- Παίρνουμε την φουσκωμένη ζύμη την πατάμε με τα χέρια μας και στην συνεχεια την μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμενη επιφάνεια. Ανοίγουμε σε ένα ορθογώνιο φύλλο όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ,35χ50 εκατ ,απλώνουμε την γέμιση πάνω στην ζύμη και τυλίξουμε σε ένα σφιχτό ρολό. Στην συνέχεια κόβουμε σε κομμάτια 8_10 ανάλογα το πάχος που θέλουμε τα βάζουμε σε πυρέξ βουτυρωμένο,33χ23 εκατ.
- Αφήνουμε να φουσκώνουν,όσο περισσότερο σκεπασμενα,με διάφανη μεμβράνη και πετσέτα φουσκώνουν τόσο πιο αφράτο θα γίνουν. Πριν τα βάλουμε στο φούρνο περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
- Φτιάχνουμε το γλασο :Με ένα μίξερ χτυπάνε την κρέμα τυριου ,το βούτυρο, μέχρι να γίνει αφράτο και ελαφρύ το μείγμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και την βανίλια και προσθέτουμε και το γάλα ανάλογα πόσο ρευστό θέλουμε το γλασο .
- Όταν πια είναι έτοιμα και κρυωσουν λίγο, τα αλείφουμε με το γλασο τυριού και τα απολαμβανουμε ,
- Μπορούμε ακόμα και να την ζυμη μας να την βάλουμε σε σακούλα και να την αποθηκεύσουμε στον καταψύκτη και όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε στην συντήρηση και την αφήνουμε όλη την νύχτα και το πρωί την βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και προχωράμε στην κατασκευή της
- Και καλή μας όρεξη !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου