Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024

ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ

 




Γιορτινή ατμόσφαιρα και στην κουζίνα μας 🍾🍾🍾🍾🍾..ετοιμάζουμε ζυμαρένιο χριστουγεννιατικο δέντρο....🎄🎄🎄🎄🎄

Κοπιάστε στην κουζίνα μου να το ετοιμάσουμε 

ΥΛΙΚΑ:

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις(δικό μου είνα Τ,55%  αλεύρι πολυτελείας)και ίσως 20γρ ακόμα ανάλογα το αλεύρι μας 
  • 130 ml γάλα χλιαρό  
  • 120 γρ γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (7-9 γρ )ή 25 γρ νωπή μαγιά
  •  1κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 
  • 100 γρ  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή 50 γρ βούτυρο και 50 ml καλαμποκέλαιο 
  • 1 αυγό
ΓΕΜΙΣΗ :

  • τυριά της αρεσκείας μας .. τυρί φέτα με κατίκι δομοκού και  κίτρινα τυριά 
  • 1 αυγό με μια-δύο κουταλιές της σούπας γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι για το τέλος προαιρετικά 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130 ml γάλα, μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ,το γιαούρτι το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο ..( εγώ  αυτή την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml  λάδι  ελιάς  ή καλαμποκέλαιο ) προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  το αυγό ,το γιαούρτι και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το  λιωμένο  βούτυρο  εγώ  αυτή  την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 50 γρ βούτυρο και 50 ml λάδι  ελιάς ή καλαμποκέλαιο ) και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε φύλλο και  προσθέτουμε  την γέμιση που θέλουμε και κλείνουμε όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
  •  Μοιραζουμε την ζυμη σε 16 ισοποσα κομμάτια...εξαρτάται βέβαια από την αντικολλητικη φόρμα δέντρο  που θα χρισιμοποιησουμε Ανοίγουμε  καθεκομμάτι  σεμικρή πιτούλα  ..βάζουμε μια κουταλιά με τα τυριά μας και κλείνουμε σύμφωνα  με τιςφωτογραφίες  πιοκάτω  ,τοποθετούμε με την σειρα που βλεπουμε τα κομματια στην αντικολλητικηφορμα δέντρο  και τα  αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 25 λεπτά ..
  •  Αλείφουμε  με διαλυμένο αυγό και λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε  σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα .. και μόλις βγει γαρνίρουμε με δρόμους ροδιού η ότι άλλο θέλετε για να του δώσουμε γιορτινή όψη. 🌲🎄🎄🎄




Την ιδέα  την πήρα  από εδω  με μερικές αφαιρέσεις υλικών

 Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: