Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΠΕΙΝΙΡΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ





ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:

3   μπούτακια  κοτόπουλου ξεκοκαλισμένα και χωρίς την πέτσα, ή και στήθος, κομμένο φέτες σαν γύρος.
Τα  βάζω    τυλιγμένα   σε  ρολό την καταψυξη  να παγώσουν   λίγο για να μπορώ να το κόψω φετούλες
2   πιπεριές κόκκινες  κομμένες  σε    φέτες
2   πιπεριές  πράσινες  κομμένες  σε  φέτες
1 καρότο  κομμένο σε  κυβάκια
1 ξερό κρεμμύδι σε κύβους    ή  και  φρέσκο  κρεμμύδι  ακόμα  πιο  καλά
1 μικρό πράσο σε φετούλες
 ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι,  κύμινο.  θυμάρι ,
μισό κουταλάκι  του γλυκού  κόκκινο πιπέρι
1  φλιτζάνι τριμμένο τυράκια  ότι έχουμε
1 ποτυράκι  κρασί
 λίγο ζωμό  κοτόπουλου ΣΠΙΤΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ:
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες  της  χρήσεις
30  γραμμάρια βούτυρο  ή λάδι
300 ml ζεστό γάλα ή 150ml χλιαρό νερό και 150ml χλιαρό γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
7-9 γραμμάρια ξερής μαγιάς
λίγο γάλα για το τέλος


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε  αντικολλητικό τηγάνι και  προσθέτουμε το ελαιόλαδο και για   5-6 λεπτά  το  σωτάρουμε   να  πάρει   χρώμα  .
  • Στη συνέχεια βάζουμε το κρεμμύδι, το πράσο  τα καρότα και τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να μαραθούν,  τα σβήνουμε  με  το  κρασί , και  αμέσως  ρίχνουμε  2-3 κουταλίες  ζωμό  σπιτικό  κοτόπουλου  τα  αφήνουμε   να βράσουν ,  να μην λιώσουν να ξεχωρίζουν, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν.

  • ΖΥΜΗ:
  • Σε ένα μπόλ ανακετεύουμε το κρύο βούτυρο με τα χέρια μας στο αλεύρι , και με το αλάτι μέχρι να πάρετε μια αμμώδη υφή .  Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό γάλα,
  • Ρίχνουμε το μείγμα από το γάλα, τη ζάχαρη και τη μαγιά πάνω από το αλεύρι και να αρχίζουμε να ζυμώνουμε .
  • Ζυμώνουμε μέχρι να συγκεντρώσουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, που ξεκολα απο τα τυχώματα του μπολ .  Αλείφουμε με λάδι τη ζύμη και την σκεπάζουμεμε πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα για μια ώρα.
  • Παίρνουμε την ζύμη μας που την έχουμε αφήσει να φουσκώσει και την μοιράζουμε σε 12 κομμάτια-μπαλάκια .
  • Πάνω σε αλευρωμένο πάγκο παίρνουμε το ενα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 1 εκατοστό και φαρδος 10 -15 εκατ και μακρος 20 εκατ .
  • Κάνουμε με το μαχαίρι απο μια σχισμή στο πάνω και κάτω μέρος του φύλλου μας , την ανοίγουμε με τα χέρια μας λίγο .
  • Βάζουμε την  γέμιση  κοτόπουλου  στην μέση και  απο   πάνω λίγο  ακόμα τριμμένο  τυράκι  και παίρνουμε και διπλώνουμε ,παίρνουμε και την άλλη πλευρά και την βάζουμε απο πάνω,και το κλείνουμε .     Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα η λαδομένο ταψί. Τα  περνάμε  με ένα  πινέλο  με  λίγο γάλα .

  • Ρίχνουμε λίγο τρίμμένο τυρί από πάνω , φτιάχνουμε λίγο με τα χέρια μας της άκρες να μην μας βγεί η γέμιση και τα αλείφουμε με λίγο γάλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους180-200 βαθμούς .


 Εκανα  την  συνταγή  και  με αλλαντικά   και  τυρια    της  αρεσκείας  μας   ...















Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΌ ΚΑΛΆΘΑΚΙ ΜΕ ΖΥΜΗ BRIOCHE


Mε μια ζύμη  brioche  κατασκευάζουμε αυτό  το  υπέροχο  ζυμαρένιο  καλαθάκι  .
Υπέροχη  ιδέα  ..  να  το κατασκευάσετε  με  τα  παιδάκια  σας .
Μια  δόση  απο την παρακάτω συνταγή  brioche θα  χρειαστούμε  να  κατασκευάσουμε  αυτό  το υπέροχο  καλαθάκι . ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΖΥΜΑΡΕΝΙΟ ΑΡΝΑΚΙ









ΚΑΛΗ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ   ΚΑΙ     ΚΑΛΟ  ΠΑΣΧΑ  

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΕΥΚΟΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΛΑΔΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΛΩΣΤΕΣ

Μπήκα  στην κουζίνα μου να  κάνω τσουρέκι, που ήθελαν τα  κοριτσάκια μου , Κυριακή σήμερα και στο ψυγείο δεν είχα βούτυρο και τα σούπερ μάρκετ ήταν κλειστά...τι κάνουμε τώρα?
 Τελικά  αποφάσισα  να  το φτιάξω με λάδι ελιάς και πέτυχε πραγματικά, αφράτο  και  πολύ φουσκωτό . 








ΥΛΙΚΑ:
3 αυγά μέτρια και ένα ακόμα ασπράδι
180-200  γρ  κρυσταλλική ζάχαρη
200 ml γάλα
80 ml λάδι
25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1φακελάκι ξερή  μαγιά 7 γρ 
550 - 600 γρ  αλεύρι για τσουρέκια (ανάλογα με το μέγεθος των αυγών)
2 βανίλιες - ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι 
ξύσμα λεμονιού ή  πορτοκαλιού
 1/2  κουταλάκι γλυκού  μαχλέπι
 1/2 κουταλάκι γλυκού  κακουλέ



ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Όλες  τις  ζύμες τις  δουλεύω στον αρτοπαρασκευαστή  μου, εσείς  αν δεν έχετε  μπορείτε  να  το  ζυμώσετε  και στο χέρι αλλά  και στο πολυμίξερ  που είναι για  ζύμες  αν θέλετε   
  • Ενεργοποιούμε σε  ένα  μπολ τη μαγιά  με 100  ml γάλα χλιαρό  με μία κουταλιά γεμάτη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι  ακόμα .
  •  Διαλύουμε τη ζάχαρη στο υπόλοιπο ζεστό γάλα μέχρι να λιώσουν οι κρύσταλλοι και τα  προσθέτουμε  στον  κάδο μας 
  • Ανακατεύουμε τα αυγά σε ένα άλλο μπολ με το ξύσμα λεμονιού και τις  βανίλιες, προσθέτουμε το μισό λάδι και τα  προσθέτουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευστή με το κοσκινισμένο αλεύρι.
  • Αφήνουμε πάντα μια μικρή ποσότητα από το αλεύρι και το αλατι, προσθέτουμε  σιγά -σιγά αφού ζυμώνουμε και βλέπουμε  αν το χρειάζεται  η ζύμη  μας .
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να αποκολλάται από το δοχείο και να σχηματίζει  μια  μπάλα,ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Κατά τη διαδικασία του ζυμώματος  είναι ορατά τα νήματα στη ζύμη. Την αφηνουμε να φουσκωσει για 1-2 ωρες 
  • Κάνουμε με λαδωμένα  χέρια μερικά  ακόμα διπλώματα, και το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της, σε  ζεστό μέρος  για 1-2 ώρες μακριά  από  κρύα ρεύματα, μπορείτε  να  ανάψετε για ένα 10 λεπτό το φούρνο σας  στους 50  βαθμού και να το βάλετε εκεί  να  ξεκουραστεί . 
  • Μόλις  διπλασιάσει  τον  όγκο  του αδειάζουμε  την  ζύμη σε αλευρωμένο  πάγκο   εργασίας  και  του δίνουμε το  σχήμα  που μας  αρέσει .


  •  Η γέμιση  που  θα  βάλουμε είναι της επιλογής μας.
  •  Αν αγαπάτε  την γλυκιά  γεύση  στο  τσουρέκι  η συμβουλή μου είναι να βάλετε  μια γλυκιά γέμιση και να μην αυξήσετε τη ζάχαρη,
  •  Εγώ έβαλα  σταφίδες  και στο  τελείωμα πριν  το  ψήσω το  πασπάλισα  με λίγη καστανή ζάχαρη και αμύγδαλα  φιλέ
  • Αφού ετοιμάσουμε  το σχέδιο  που θέλουμε  αφήνουμε σε ζεστό χώρο  να  φουσκώσει για  40 λεπτά  περίπου και αμέσως ανάβουμε  το  φούρνο μας  να  προθερμαίνει στους  180 βαθμούς .  
  • Με ένα κρόκο και λίγο  γάλα  καλά  χτυπημένα περνάμε  το τσουρέκι μας  και μετά  πασπαλίζουμε με  αμύγδαλο  φιλέ και λίγη καστανή ζάχαρη  και  ψήνουμε  για  ένα  15 λεπτό να πάρει  χρώμα  ,και μετά  κατεβάζουμε  το  φούρνο μας  στους 160 βαθμούς  για  άλλα  20-25 λεπτά  περίπου .. βέβαια  εξαρτάτε πάντα  από  το μέγεθος  του  τσουρεκιού μας .
  • Και καλή μας όρεξη !!
  • εδώ  θα  βρούμε  το σχέδιο από  το τριαντάφυλλα  στην  μέση
 

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά. . 

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΜΑΣΤΙΧΑΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΞΙΝΟΓΑΛΟ



Μετά από το γάλα που δοκίμασα στο  τσουρέκι μας,την κρέμα γάλακτος και  το υγιεινό και πολυσυζητημένο κεφίρ  .... μια ακόμα προσπάθεια για τσουρέκι
με προζύμι και φυσικά με ξινογαλο  Πάμε ναι το φτιάξουμε  παρέα λοιπόν ...





Μετά από τόσες ζύμες τσουρεκιού ..που έχω κάνει κατέληξα πως η υγρασία που έχει η ζύμη βοηθάει στο να γίνουν οι ίνες στο τσουρέκι μας .. για αυτό και εγώ έκανα κάποιες αλλαγές στα υλικά  από αυτή την συνταγή που βρήκα εδώ ..
Πηγη   www.glykamystika.gr/συνταγες-για-γλυκα/.../Μαστιχάτο-τσουρέκι.html

ΥΛΙΚΑ:
Για το προζύμι:
100 γρ. αλεύρι σκληρό 
50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια  μαγιά ξηρή
100 ml νερό χλιαρό      


Για το τσουρέκι:
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. ξινόγαλο +50 ml γάλα χλιαρό 
150-180 γρ. ζάχαρη
5 γρ.μαχλέπι σκόνη
2  γρ.μαστίχα σκόνη
3 αυγά  
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι και 3  κουτάλια σούπας χυμό πορτοκαλιού φρέσκο όχι απο το ψυγείο
700-750 γρ. αλεύρι για τσουρέκια  
250 γρ. προζύμι που κάναμε που κάναμε πιο πάνω 
1 αυγό με λίγο νερό ή γάλα και 1 κουταλιά λάδι για το άλοιμα στο τέλος  
1 αυγό για την επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το προζύμι. Σκεπάζουμε πολύ καλά με καπάκι και το «ξεχνάμε» για 10-12 ώρες .
  • Σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (η δική μου κουζίνα έχει από το 1-9 στο 2) βάζουμε το βούτυρο, το ξινόγαλο, τη ζάχαρη,το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζεσταίνουμε λίγο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και το χυμό και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός. Βάζουμε το παραπάνω μείγμα μαζί με το αλεύρι και το προζύμι στο μίξερ με το γάντζο.  Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη διάφανη και με μια πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή σε πρόγραμμα για ζύμωμα που διαρκεί 15 λεπτά το ζύμωμα και τα ζύμωμα 2 φορές. Και το βούτυρο το έριξα λίγο λίγο στο δεύτερο ζύμωμα. Όταν έβαλα στην κατσαρόλα να ζεσταθούν  τα υλικά μου δεν έβαλα το βούτυρο ..και  το  άφησα για το  τέλος )

  • Αφού διπλασιαστεί, με τα χέρια μας χτυπάμε λίγο το ζυμάρι να «πέσει», να χάσει δηλαδή τον όγκο του και το σκεπάζουμε περιμένοντας πάλι να διπλασιαστεί για δεύτερη φορά 
  • Όταν είναι έτοιμο, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 9  ίσα μέρη.Πλάθουμε κάθε 3 κομμάτια σε κορδόνια και ένα τσουρέκι.
  • Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί του φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 170⁰C. Σπάμε το αυγό για επάλειψη, το χτυπάμε με ένα πιρούνι προσθέτουμε λίγο γάλα ή νερό  και προσθέτουμε αμύγδαλο φιλέ. Αλείφουμε τα τσουρέκια με τη βοήθεια ενός πινέλου. Αφήνουμε τα τσουρέκια να διπλασιαστούν σε όγκο για μια τελευταία φορά. Για 30 λεπτά .
  • Ψήνουμε στο φούρνο στους 170⁰C με αέρα για 35 λεπτά. Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν, ιδανικά πάνω σε σχάρα.







Καλή Ανάσταση με υγεία .Καλό  Πάσχα 

Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές