Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΟΥ

Υπέροχα   πασχαλινά κουλουράκια με  γεύση  απο  τσουρέκι  ,  δοκιμαστε   τα !


 

ΥΛΙΚΑ :
1κιλό αλεύρι   για όλες  της  χρήσεις ίσως    και  λίγο παραπάνω .
200 γρ  βούτηρο
3  αυγά
2   κούπες  ζάχαρη και  λίγο  για  την   μαστίχα
2 βανίλιες   χρησιμοποιώ αυτές σε φακελάκι που έχουν βανίλια -ζάχαρη σε συνδυασμό με κανέλα ή πορτοκάλι ή λεμόνι
1 κουταλάκι  γλυκού  μαχλέπι 
2 γρ  μαστίχα   τριμμένη  με  λίγη  ζαχαρη 
1 κουταλιά σούπας    γεμάτη  μπέικιν   πάουντερ
ξύσμα   πορτοκαλιού  και  2/3  της  κούπας  χυμό  
5 κουταλιές σούπας   φρέσκο  γάλα 
1  κρόκο αυγού διαλυμένο με γάλα  για το τέλος ..  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Καθαρίζουμε   το  λευκό  μέρος  από τις  φλούδες  του πορτοκαλιού  και  τις   βράζουμε   για  10 λεπτά   να  ξεπικρίσουν  και τις  αλέθουμε  στο  μπλέντερ  να  γίνει  πολτός  .                         Χτυπάμε το  βούτυρο  που το  έχουμε  σε θερμοκρασία  δωματίου  με τη ζάχαρη  5-6  λεπτά   μέχρι ν' ασπρίσει.
  2. Ρίχνουμε τ' αυγά  ένα  -ένα   και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν με το μείγμα.
  3. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού,ή 1 κουταλιά της  σούπας  τον πολτό  πορτοκαλιού  που έχουμε  ετοιμάσει  πιο πάνω .

  4. Αλεθουμε   την μαστίχα   στο  γουδί  με την ζάχαρη  , και  την προσθέτουμε  στο  μείγμα του βουτύρου  ,το  μπέικιν  παουντερ , το  μαχλέπι , το γάλα ,  και  το  κοσκινισμένο  αλεύρι  και  τον χυμό εναλλαξ   , και  ζυμώνουμε   έτσι  ώστε  να είναι μαλακή  η ζύμη  μας και να  μην κολλάει στα χέρια  μας  και εύπλαστη ζύμη . 
  5.    Όταν ετοιμαστεί η ζύμη την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά  
    Στρώνουμε με αντικολλητικά χαρτί την λαμαρίνα και πλάθουμε τα κουλουράκια.
    Τέλος από πάνω τ' αλείφουμε με αυγό διαλυμένο με  γάλα 
    Ψήνουμε στους 180 για 20' (ανάλογα πάντα τον φούρνο)
  6. .*Την ώρα που πλάθεται τα κουλουράκια, μπορείτε να αλείφεται τα χεράκια σας με λίγο λαδάκι, για μεγαλύτερη ευκολία στο σχηματισμό της ζύμης.
    Αν θέλετε, μπορείτε να ρίξετε κακάο σε ένα μέρος του μείγματος και να έχετε δυο διαφορετικές ζύμες για πολυχρωμία στα σχεδιάκια.
     Την  συνταγή  πήρα από  το περιοδικό  ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ  ΑΛΕΥΡΙ ,έβαλα  και εγώ την δική  μου πινελία 

     










Μερικά  μυστικά για  τέλεια και  γευστικά  κουλουράκια :

 1. Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
2. Επιλέγουμε   καλής ποιότητας πρώτες ύλες καθώς αυτές θα σου χαρίσουν  επιθυμητό  αποτέλεσμα. Δεν  μην ξεχνάμε  να ζυγίζουμε  προσεκτικά όλα τα υλικά! Οι σωστές αναλογίες στη ζαχαροπλαστική είναι βασική προϋπόθεση για ένα  τέλειο  γευστικό αποτέλεσμα
3. Για   τραγανό αποτέλεσμα τότε χτυπάμε  πολύ καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε   τα υπόλοιπα υλικά
4. Για να βγουν τα κουλουράκια αφράτα θα πρέπει να προσέξουμε  το ζύμωμα τους. Ζυμώνουμε   τα ελαφρώς και φροντίζουμε  να ρίχνουμε  τα αλεύρι  λίγο  -λίγο 
5. Φυσικά δεν  ξεχνάμε   να προσθέτουμε   στη συνταγή ξύσμα πορτοκαλιού ώστε να δώσουμε   στα κουλουράκια μας  έξτρα γεύση
6. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αφήνουμε  τη ζύμη  μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα
7. Για τέλειο ψήσιμο και αποτέλεσμα, φροντίζουμε κάθε φορά που πλάθουμε ένα κουλουράκι να παίρνουμε  πάντοτε την ίδια ποσότητα ζύμης
8. Τοποθετούμε  τα κουλουράκια σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί (αφού τα έχεις αλείψει με αυγό) και ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

                                                                                             Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....

    ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΠΟΛΤΟ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΝΑΝΑΣ

    Τα  πιο  νόστιμα   και  υγιεινά  κουλουράκια ,νηστίσιμα   και  φυσικά  πολύ  θρεπτικά  με  τα πιο  απλά  και  υγιεινά υλικά .. μετά  από πολλές  δοκιμές σας    την παρουσιάζω  με  τα  παρακάτω  υλικά  ...  την  πήρα  από  εδώ   από την  αγαπημένη  μου φίλη  Βσιλική  Βερούχη  . Πάμε   να  την  φτιάξουμε  λοιπόν...







    ΥΛΙΚΑ:

    • 1 ποτήρι νερού πολτός μήλου
    •  1/2  ποτήρι   πολτό  μπανάνας  και  χυμό από  ένα  σαγκουίνι πορτοκάλι 
    • 1   ποτήρι νερού ζάχαρη  καστανή 
    • 1/2  ποτήρι νερού λάδι   ελιάς 
    • 1/2 ποτήρι  νερού  καλαμποκέλαιο
    • 3  κ.γλ. κανέλα
    • μια  πρέζα  αλάτι 
    • 1/2 φλ.φυστίκια Αιγίνης ή καρύδια
    • 850-900   γρ.  αλέυρι   ίσως και λίγο περισσότερο 
    • 1φακελάκι  μπέικιν πάουντερ
    • λίγες σταφύδες 

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    1.  Καθαρίζουμε   3 μήλα  και  τα  αλέθουμε   στο  μπλέντερ   και  κάνουμε  το  ίδιο  με την   μπανάνα και  στίβουμε   και  το  σαγκουίνι   ή πορτοκάλι   .Χτυπάμε ζάχαρη και λάδι καλά.
    2. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το  αλεύρι  μας   χτυπάμε ν' αφρατέψουν.
    3. Ρίχνουμε το αλάτι  στο  αλεύρι  και προσθέτουμε στα υλικά μας σιγά - σιγά, ζυμώνουμε πετυχαίνοντας μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλά στα χέρια.μας .. αλλά   θα  είναι  μαλακή   και εύπλαστη  προσεέτε , αν  βάλετε   και άλλο  αλεύρι  θα   γίνουν σκληρά  και δεν το θέλουμε  
    4. Αφήνουμε  την ζύμη  να  ξεκουραστεί για κανά  30΄ λεπτο  σκεπασμένη  με  μια  μεμβράνη .
    5. Πλάθουμε σε διάφορα σχέδια κουλούρια, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200   βαθμούς   . για μισή ώρα περίπου,  'οταν   τα  βγάλουμε  θα  πρέπει να είναι  μαλακά   τα  κουλουράκια  μας .. και όταν κρύωσουν   θα  γίνουν αφράτα  μεσα και από εξω  τραγανά .

    ΜΠΙΣΚΟΤΑ COOKIES ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ





    ΥΛΙΚΑ :
      400  -450   γρ αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις    περίπου
     2   κουταλάκια  μπέικιν πάουντερ    
    250 γρ  καβουρδισμένα   φουντουκια τριμμένα  ελαφρά  στο   μπλέντερ
     100- 150   γρ μαύρη σοκολάτα   ή     σταγόνες  σοκολάτας  κουβερτουρα
     1/4   κουταλάκι  αλάτι
    100 γρ ζάχαρη  κρυσταλική   
    150γρ  ζάχαρη    καστανή
    250 γρ βούτυρο ανάλατο
    2 μικρά  αυγά
    λίγο  ξύσμα από  πορτοκάλι
    1 βανίλια
       
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    •    Χτύπαμε  το μαλακό βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου), τη ζάχαρη, την βανίλια  . το  ξύσμα  και τα αυγά μέχρι να έχουμε  μια αφράτη  κρέμα  
    •      Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι  και το μπέικιν πάουντερ το  αλάτι , κοσκινίζουμε  στη συνέχεια προσθέτουμε και   σταδιακά την κρέμα βουτύρου.
    •      Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια (όχι πολύ μικρά) και  τα  φουντούκια   και να τα προσθέσετε στη ζύμη μπισκότων. Ανακατέυουμε   τα κομμάτια σοκολάτας με ένα ξύλινη  κουτάλα
    •      Προθερμένουμε  το φούρνο στους 180 ° C.

    • Αφού ο φούρνος φτάσει στη σωστή θερμοκρασία,   παίρνουμε   τη ζύμη (θα πρέπει  είναι μαλακια),  και  με  ενα  κουτάλι   σχηματίζουμε  μπάλες  στο μέγεθος μιας ολόκληρης καρυδας.
    •      Βαζουμε τις μπάλες cookie σε ταψί,  με χαρτί ψησίματος, αφου  τα   τοποθετήσουμε  με  απόσταση 4-5 cm  μεταξύ  τους
    •      Ψήνουμε  τα μπισκότα για το τρίτο ράφι σε  φούρνο, για 15-20  λεπτά   αναλογα το  φούρνο μας   ή έως ότου οι άκρες είναι αποκτησουν ένα  ελαφρώς χρυσό.    Το εσωτερικό  των μπισκότων δεν πρέπει να  πολύ  ψημένα.
    •      Όταν παρατηρήσετε ότι οι άκρες αρχίζουν να γίνονται καφέ,  βγάζουμε   το   ταψί  μας  έξω από το φούρνο και το αφήνουμε  στον πάγκο της κουζίνας για 2-3 λεπτά, χωρίς να αγγίξουμε   τα cookies.
    •      Μετά από 2-3 λεπτά, τα μπισκότα αρχίζουν να γίνονται σκληρά  έτσι ώστε να μπορούν να τα πάρουμε   απαλά, και να τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν  εντελώς.
            •      Απολαύστε τα   είναι πολύ νόστιμα! .
        




    Απολαύστε τα   είναι πολύ νόστιμα!

    Τη συνταγή βρήκα  στην τενεκεδένια  συσκευασία  του μπέικιν παουντερ

    ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΟΥΡΟ








    ΥΛΙΚΑ 
    300γρ.αλεύρι ολικής άλεσης (μπορείτε να το παραλείψετε και να βάλετε για όλες τις χρήσεις )
    400γρ.αλεύρι για χωριάτικο ψωμί
    25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
    30 ml ελαιόλαδο
    30 γρ ταχίνι
    1 κουταλιά σούπας γλυκού μέλι
    1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
    350-380 ml χλιαρό νερό ανάλογα με το αλεύρι
    2 κουταλιές σούπας τσίπουρο με γλυκάνισο
    σουσάμι
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    •  Διαλύουμε την μαγιά με 100ml νερό χλιαρό και 3 κουταλιές από το χωριάτικο αλεύρι και την αφήνουμε να  ενεργοποιηθεί για 15-20 λεπτά σκεπασμένη
    •   Βάζουμε τα αλεύρια σε μπολ και κάνουμε μια λακκούβα  στο κέντρο. Ρίχνουμε το λάδι, την φουσκωμένη 
      μαγιά,το ταχίνι,το μέλι,το αλάτι,τσίπουρο και το χλιαρό νερό.
    • Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ελαστική και μαλακιά ζύμη.Εγώ το ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή.
    • Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα να  φουσκώσει σε ζεστό μέρος μακριά από  ρεύματα.  
     
    • Πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη ή τα χέρια μας τη ζύμη σε μακρόστενη πίτα.
    • Πατάμε με τα δάχτυλα σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια της πίτας κάνοντας βαθιές δαχτυλιές.
    • Ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.Την αφήνουμε λίγο ακόμα να φουσκώσει.
    • Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά στους 200 βαθμούς ανάλογα  με την κουζίνα μας πάντα  μέχρι να γίνει τραγανή και ροδοκόκκινη.
                                                         Καλή σαρακοστή σε όλους


                                                                                             


                                                                   Καλή  Σαρακοστή σε όλους
    Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ -ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


     


    Είναι  η ζύμη  από τα  κουλούρια  Θεσσαλονίκης ,τα  έκανα μικρά κριτσινάκια αυτή την φορά .
     Κάνω πάντα  διπλή δόση  ... η μια  δεν μας  φτάνει, πιστέψτε  με 


    ΥΛΙΚΑ:
    1 φακελάκι ξερή μαγιά ή 25 γρ νωπή μαγιά
    2 κουταλιές της σούπας γεμάτες μέλι
    3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό 
    1/4 φλιτζανιού ταχίνι (60 γρ  )
    2 κουταλιές της  σούπας λάδι
    3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
    1 κουταλιά της σούπας ξύδι 
    2 και  1/2 φλυτζάνια αλεύρι για ολες τις χρήσεις περίπου( ρίχνουμε λίγο-λίγο το  αλεύρι όχι όλη την ποσοτητα μαζί )

    ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ  : 

     4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό(αν δεν μπορείτε να βρείτε να το αντικαταστήσει με 1 κουταλιά της σούπας μέλι) εγώ αν δεν εχω βάζω ημίγλυκο κρασί με μια κουταλιά μέλι  
    1 και 1/2  φλιτζάνι σουσάμι λευκό
    1/4 φλιτζάνι μαύρο σουσάμι και ηλιόσπορους ή άλλους σπόρους
      
    1   κούπα αλεύρι   = 140 γρ
    1 κούπα    υγρά   =  250 ml
     
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μέλι,μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε  και αφήνουμε το μείγμα σε ηρεμία για 15 λεπτά.
    •  Προσθέτουμε το ταχίνι, το αλάτι και 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ,το ξυδι και να αρχίζουμε  το ζύμωμα με τα χέρια μας ή στον αρτοπαρασκευαστή .Ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική, ζύμη που δεν κολλάει τα χέρια μας ,προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, εάν είναι αναγκαίο.
    •  Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε όγκο (ο χρόνος που πρέπει να  φουσκώσει η ζύμη μας είναι μια ώρα και ένα μισή ). 
    • Προθερμαίνουμε το Φούρνο μας στους 175-180 βαθμούς. Όταν αυξηθεί η ζύμη μας  την τοποθετούμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας την κάνουμε ένα ζυμαρένιο φραντζολάκι με ένα μαχαίρι και την κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια,σ το μέγεθος ενός καρυδιού περίπου 35 -45 γρ και το καθένα το διαμορφώνουμε σε μια μπάλα και το πλάθουμε σε κριτσίνι με τα χέρια περίπου 11-12 cm σε μήκος και πάχος ενός μολυβιού .
    •  Εγώ έκανα  τα σχέδιο στις  φωτογραφίες  που βλέπετε τα είδα  στο ίντερνετ  και  μου άρεσαν  σαν ιδέα 
      Κόβουμε στο μισό, αν τα θέλουμε  πιο  μικρά  και τα  περνάμε μέσα  απο  το γλυκό σιρόπι- πετριμέζι .
      Τοποθετούμε σε ένα ταψί καλύμενο ένα χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους .
    • Αφαιρούμε από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
    • Καταναλώνεται φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν την φρεσκάδα τους.
     

     





     Και  καλή   μας όρεξη !
    Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!


    ΨΩΜΑΚΙΑ ΣΚΟΡΔΟΥ


















    ΥΛΙΚΑ
    1 κούπα χλιαρό νερό
    3/4 κούπας   χλιαρό   γάλα
    1/4 κούπας ελαιόλαδο
    1 κουταλάκι αλάτι
    1 κουταλάκι ζάχαρη
    20 γρ. μαγιά νωπή  ή  7 γρ  ξερή  μαγιά
    4 και 1/2 κούπας αλεύρι

    ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΕΙΜΑ  :
    3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
    1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
    2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
    πιπέρι-παπρικα
    φρέσκο βασιλικό, ρίγανη

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ.
    Βάζω   σε ένα μικρό μπολάκι τη μαγιά. Προσθέτω λίγο νερό και λίγο λάδι και με ένα πιρούνι το ανακατεύω μέχρι να λιώσει!
    Σε ένα μπόλ βάζω το αλεύρι και κάνω μια τρύπα στην μέση που την γεμίζω με το μείγμα μαγιάς.
    Αρχίσω να παίρνω αλεύρι απο τις άκρες και ανακατεύω στην αρχή . Προσθέτω και το υπόλοιπο νερό,λάδι, αλάτι και ζάχαρη.
    Ζυμώνω για λίγο ακόμα μέχρι να γίνει ωραία η ζύμη και να μην κολλάει ιδιαίτερα.
    Βάζουμε   τη ζύμη σε ζεστό μέρος σκεπασμένη  για περίπου μια ώρα.
    Εγώ  τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή   σε πρόγραμμα ζύμης  όπου και  φούσκωσε  εκεί
    Αφού φουσκώσει , την ανοίγω πάνω σε αλευρομένο   πάγκο εργασίας και κάνω  τα  σχέδια  όπως  φαίνονται   στις  φωτογραφίες  και   τα τοποθετώ σε λαδόκολλα πάνω σε ταψί.
    Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζω το ταψί μου.

    Τα ψήνω για 20-25 λεπτά περίπου. Μέχρι να ροδίσουν βασικά.
    Ενώ ψήνονται ετοιμάζω τα υλικά για το άλειμμα. στο τελος
    Τα ανακατεύω όλα μαζί και μόλις βγάλω το ταψί με τους κόμπους τους αλείφω με αυτό.
    Βάζω για 2 λεπτά πίσω στο φούρνο το ταψί και είναι έτοιμα.!