Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΕΝΙΟ ΣΤΕΦΑΝΙ








  • ΥΛΙΚΑ
400 γρ αλεύρι  για  τσουρέκι
90  γρ  βούτυρο λιωμένο
90 γρ  ζάχαρη
2 αυγά  χωριάτικα ( δίνουν πιο καλό χρώμα )
1 πρέζα αλάτι
30 γρ βούτυρο λιωμένο  για την επάλειψη
λίγο ξύσμα  πορτοκάλι 
1/2  κουταλάκι  κακουλέ
1/2  κουταλάκι μαχλέπι
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ
200 γρ αλεύρι
40 γρ  ζάχαρη
200 ml γάλα  χλιαρό
1 και 1/2 σακουλάκι  μαγία ξερή    ή  30  γρ  νωπή μαγιά

  • ΓΕΜΙΣΗ  1

 120 γρ καρύδια  τριμμένα  στο μπλέντερ πολύ καλά  τριμμένα
4 κουταλιές σούπας γάλα ή και γάλα καρύδας
5 κουταλιές σούπας κρυσταλλική  ζάχαρη
1  κουταλάκι γλυκού ρούμι  ή κονιάκ  ή  ξύσμα  από πορτοκάλι 
1 κουταλάκι γλυκού κακάο  σκόνη
  • ΓΕΜΙΣΗ  2
120 γρ σταφίδες
50 γρ καστανή ζάχαρη

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ  ΤΕΛΟΣ
1 κρόκο αυγού
80 ml γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε της σταφίδες σε  ένα μπολ με λίγο νεράκι  να φουσκώσουν  για   30 λεπτά ,  στη συνέχεια  της  βάζουμε  να στραγγίσουν
 Σε  ένα άλλο  μπολ τα τριμμένα   καρύδια   με την κρυσταλλική  ζάχαρη  και ανακατεύομαι  να μαλακώσει προσθέτουμε  το γάλα  και το κακάο μας και ανακατεύουμε να γίνει ένα  ωραίο  μείγμα .
ΜΑΓΙΑ
  • Ανακατεύουμε  σε  ένα μπολ την μαγιά μας με τα 200 γρ αλεύρι και αφήνουμε 15 λεπτά .προσθέστε  την κρυσταλλική  ζάχαρη  και το χλιαρό μας γάλα και αφήστε  να διπλασιαστεί  σε όγκο.
  • Σε ένα μπολ   προσθέστε  το υπόλοιπο  κοσκινισμένο αλεύρι  , την κρυσταλλική ζάχαρη ,το αλάτι ,το χλιαρό λιωμένο  βούτυρο  και τα αυγά ,και τέλος την φουσκωμένη μαγιά μας , και ζυμώστε την ζύμη μας για 20 λεπτά κάνοντας  μια μαλακή  και αφράτη  ζύμη  χωρίς να κολλάει στα χέρια μας .και αφήστε  τη  σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες  για να 1 ώρα να  διπλασιαστεί σε όγκο  η ζύμη  μας(βάλτε τη σε  ζεστό  φούρνο  50  βαθμών  ) !!(εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευστή  στο πρόγραμμα που ζυμώνει για 1 και μισή  ώρα )
  • Αφού  φουσκώσει η ζύμη  την χωρίζουμε σε 2 ίσα  μέρη
  • Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και ανοίγουμε  φύλλο  με πάχος 1 εκατ και το αλείφουμε  με το λιωμένο  βούτυρο  μας ,και ρίχνουμε το πρώτο μείγμα της γέμισης μας  και το τυλίγουμε ρολό σφιχτό .



  • Κόβουμε  τα  άκρα   της ζύμης μας  σε κομμάτια 5 εκατ , τα αφήνουμε στην άκρη.

  •  Στη συνέχεια κόβουμε στην μέση  κατά μήκος το ρολό μας όχι  όμως  μέχρι το τέλος  αφήνοντας λίγο άκοπο,ανοίγουμε και βάζουμε  το πρώτο κομμάτι  που κόψαμε  στην μέση και γυρίζουμε της λωρίδες της ζύμης προς τα έξω και  τα πλέκουμε  φέρνοντας επάνω το εσωτερικό τους κάνουμε πλέξιμο ελαφρό ..όταν φτάσουμε στο τέλος  προσθέτουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης και με τα χέρια  μας πιέζουμε  λίγο να κλείσει όπως φαίνεται  στις  φωτογραφίες   .
  • Το  βάζουμε  σε φόρμα στενόμακρη  που έχουμε βάλει πρώτα χαρτί ψησίματος ..και το σκεπάζουμε  πάλι με μεμβράνη  και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος  να διπλασιαστεί.
  • Την ίδια εργασία  κάνουμε  και με το άλλο  μας  φύλλο, ρίχνουμε της σταφίδες και  την καστανή ζάχαρη και κάνουμε την ίδια  διαδικασία αφήνουμε  να φουσκώσει !!

  • Διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα  και κάνουμε μια επάλειψη και στα δυο ρολά  και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο  για 30-35 λεπτά στους 200 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε  την θερμοκρασία  και ψήνουμε  για άλλα 10 λεπτά .
  • Μόλις ψηθεί σκεπάζουμε  μέχρι  να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε με μεμβράνη  και διατηρούνται έτσι  μαλακά  για 3-4 ημέρες
                                                                          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 
                                                                         ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  
πηγή







Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με πάνω από όλα υγεία- ευτυχία- αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
                                                Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑ




ΥΛΙΚΑ  
 Για  να  φτιάξουμε  αυτή  την  σοκολατένια  χριστουγεννιύατικη  κάλτσα ..θα  χρειαστούμε  μια  και  μισή  δόση  απο αυτή  εδώ   την  ζύμη  .. μόνο  θα   χρειαστεί  στα    300  γρ   της  ζύμης  να  προσθέσουμε  1-2  κουταλές  κακάο και   1-2  κουταλιές  γάλα  και  να  την  ζυμώσουμε ..
Μερέντα  και   τριμμένα  καρύδια  ή  αμύγδαλα
 σουσάμι    για  το  τέλος
και  1 κρόκο αυγού  διαλυμένο με  γάλα
Πάμε  να την  φτιάξουμε 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Αφού   αφήσουμε  της  ζύμες  μας  και  την  φυσική  και  την  κακάο    να   φουσκώσουν και να διπλασιάσουν  τον  ογκο  τους   σε   ζεστό  μέρος  ..
    Παίρνουμε την   φουσκωμένη   ζύμη  και  την μοιράζουμε   σε  2  κομμάτια  το ένα   μεγάλο  και   ένα ακόμα   μικρότερο  σε μέγεθος .    
Ανοίγουμε   το  μεγάλο  κομμάτι    ζύμης  μας  σε  φύλλο  πάχους  1 -2  εκατ  και αλείφουμε   με  την μερέντα  το  μισό  φύλλο  και πασπαλίζουμε  με  τα καρύδια  μας .κι  διπλώνουμε την  ζύμη  μας ..
Κόβουμε   με  κοφτερο μαχαίρι  την  ζύμη μας  σε  λώρίδες  2-3  εκατ.  και  τις  στριφογυρίζουμε   όπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  και  δίνουμε  το  σχήμα  τις  κάλτσας ,όπως  φαίνετε   πιο  κάτω ..




Αφού   σχηματίσουμε   την κάλτσα  μας ..  παίρνουμε  και  το  μικρό  κομμάτι  ζύμης  και ανοίγουμε  φύλλο  1  εκατ..καιτο  φέρνουμε  και  σκεπάζουμε   την   σοκολατένια   ζύμη  μας .. και  ανοίγουμε  και  την  σοκολατενι μας  ζύμη  σε  φύλλο  και  με   αστερια  κουπάτ  και  λουλούδια  και  δεντρακια  στολίζουμε   την   χριστουγεννιάτικη  κάλτσα  μας  .οπως  φάινετε  στις  παρακατω  φωτογραφίες .
 Αφήνουμε  για  15  -20 λεπτά  σε  ζστό  μέρος  να  φουσκώσει  και αλείφουμε   την επιφάνεια  της  και  πασάλίζουμε   με  σουσάμι  και  ψήνουμε   σε  προθερμασμένο  φούρνο  για  40-50  λεπτά  .. να πα΄ρει  ένα  ομορφο  χρώμα ..  
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ  ΣΕ  ΌΛΟΥΣ



Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

"ΚΟΡΩΝΑ"- ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ-ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ















Αυτό  το  τσουρέκι  έχει  υπέροχη  γεύση και  υφή  ..υπεροχή  και πρωτότυπο  σχέδιο  .. δοκιμάστε  το  



ΥΛΙΚΑ  :

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

3 σακουλάκια μαγιά ξερή ή 75 γρ νωπή μαγιά

500 ml γάλα χλιαρό

200 γρ βούτυρο λιωμένο

250 -300 γρ ζάχαρη

5 κρόκοι αυγών χωριάτικα ( δίνουν πιο καλό χρώμα )

1 /2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

2 φακελάκια βανίλια -ζάχαρη με άρωμα

1/2 κουταλάκι κακουλέ

1/2 κουταλάκι μαχλέπι

60 γρ βούτηρο λιωμένο για την επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με 100 ml χλιαρό γάλα , την μαγιά μας με μια χούφτα αλεύρι .προσθέτουμε  λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός , πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, και αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό μέρος .
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών με μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε ,προσθέτουμε το ξύσμα μας και ανακατεύουμε να γίνει λείο .
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε  το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι , την κρυσταλλική ζάχαρη διαλυμένη στο χλιαρό γάλα , και τα αυγά με το αλάτι και ξύσμα , το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και τέλος την φουσκωμένη μαγιά μας , την βανίλια. και το μαχλεπι και το κακουλέ και το υπόλοιπο αλάτι και ζυμώνουμε την ζύμη μας λίγο και παίρνουμε το λιωμένο ελαφρά βούτυρο στην παλάμη μας ,προσέχουμε να μην μας πέσει στη ζύμη και ζυμώνουμε-ξεμαλλιάζουμε (τραβάμε την ζύμη με την παλάμη μας που έχει βούτυρο )να το ενσωματώσουμε σιγά -σιγά στη ζύμη μας .
  •  Ζυμώνουμε για 20 λεπτά ρίχνουμε μια πρέζα αλεύρι επάνω στη ζύμη μας,και αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες για να 1 -2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας.
  • (Βάλτε τη καλά σκεπασμένη  σε ζεστό φούρνο 30 -40 βαθμών .)
  • Εγώ τα υλικά  τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα που ζυμώνει  και  φουσκώνει  για 1 και μισή ώρα )  .
  • Το ονόμασα από το σχέδιο του "ΚΌΡΩΝΑ"........ πάμε να το  φτιάξουμε... τα  2 κομμάτια  σχεδόν 'ίσα μεταξύ τους .. και 'ένα μικρό για τα 6 τριανταφυλλάκια  που έχω στη μέση του σχεδίου .
  •  Το ένα  κομμάτι ζυμαριού το ανοίγω σε φύλλο πλάτος 50-50εκ και πάχος 1-2  εκατ και το αλείφω με την σοκολάτα και το τυλίγω σε ρολό , το αφήνω στην άκρη .
  • Παίρνω το άλλο κομμάτι και το ανοίγω και αυτό σε φύλλο-2  εκατ όπως το παραπάνω και βάζω στην μέση το παραπάνω ρολό με την σοκολάτα στη μέση  όπως φαίνεται  στις φωτογραφίες . 
  • Κόβω σε λωρίδες από δεξιά και αριστερά και μετά το πλέκω 'όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .. και μετά το παίρνω και το βάζω σε αποκτώμενη φόρμα που βγαίνει ο πάτος 28 εκατ . και φτιάχνω με το μικρότερο κομμάτι της ζύμης τα  6 τριαντάφυλλα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει 40-50 λεπτά και μετά διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και κάνουμε μια επάλειψη και στα δυο ρολά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160  βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά ανάλογα  το μέγεθος του τσουρεκιού που σχηματίσαμε .
  • Τα  σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούνται έτσι μαλακά για 3-4 ημέρες

ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ :
ΥΛΙΚΑ
300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα ή και γάλακτος
100 ml κρέμα γάλακτος
150-200 γρ. φιστίκια ή φουντούκια ή καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και κόβουμε τη σοκολάτα κομμάτια και την ρίχνουμε μέσα μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε και του ξηρούς καρπούς μέσα στην λιωμένη σοκολάτα, δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστή, την αφήνουμε καμιά ώρα στο ψυγείο.











Καλή επιτυχία!!
Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ

Την συνταγή την  πήρα από τις φίλες Αλέκα  και Μυρτώ, αγαπημένες φίλες στο facebook, από την σελίδα  της  Μυρτούς.
Μαλακά,αφράτα και μαστιχωτά  τσουρέκια  ...έτοιμα  για  το πρωινό των κοριτσιών μου για το σχολείο .Τα συσκεύασα σε  διάφανα  σακουλάκια  για  να  κρατήσουν  την  φρεσκάδα  τους  και τις  επόμενες  μέρες  και  φυσικά  φαγώθηκαν στο πι και φι από την  οικογένεια  μου ..πριν  να  χάσουν την αφράτη υφή τους  
Πάμε  να τα  φτιάξουμε  μαζί  :








ΥΛΙΚΑ 
280 ml γάλα εβαπορέ αραιωμένο με νερό χλιαρό.
(200 ml γάλα και 80 ml νερό)
(Εγώ έβαλα 170 ml γάλα εβαπορέ και 80 ml νερό  και συμπλήρωσα  και 30 ml γάλα φρέσκο ) 
3 αυγά
3 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
70 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρώς λιωμένο
120 γρ άχνη ζάχαρη
60 γρ ιμβερτοζαχαρη
Μια  πρέζα αλάτι
700-750 γρ αλεύρι για τσουρέκια
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
 1/2 κουταλακι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
Λίγο κακουλέ
 ξύσμα πορτοκαλιού
 1 βανίλια
1 κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε σε  ένα  μπολ τη μαγιά μαζί με την ιμβερτοζάχαρη και το αραιωμένο γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά,τα αυγά, την άχνη, τα μυρωδικά, το βούτυρο, το αλάτι ανακατεύουμε λίγα λεπτά και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.
  • Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου 
  • .Ανάβουμε το φούρνο στους 50 και αφήνουμε να ζεσταθεί για 5-10λεπτά .
  • .Βάζουμε το σκεύος στο προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει ,να  διπλασιάσει τον όγκο της . .

  • Αφού φουσκώσει το πατάμε να ξεφουσκώσει και παίρνουμε ποσότητα ζυμαριού και πλάθουμε κορδόνια  και  τα δίνουμε το σχήμα  που  έχω στις  φωτογραφίες πιο κάτω. 

  • Τοποθετούμε σε ταψί με  λαδόκολλα και τα βάζουμε σκεπασμένα πάλι στο φούρνο, στους 50 βαθμούς,μονο για 15 λεπτά .
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς
  • Αλείφουμε με τον κρόκο τα τσουρέκια μας και ψήνουμε τα μικρά για 20 λεπτά και τα μεγαλύτερα λίγο παραπάνω.
  • Για όσους έχουν αρτοπαρασκευαστή ,ρίχνουμε όλα τα υλικά στον  κάδο  και αφήνουμε να ζυμώσει και να φουσκώσει,να  διαπλαστεί η ζύμη μας  .Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια.
                                                              Καλή σας επιτυχία !!!!

Εδώ  θα  βρείτε πολλά  μυστικά  για  την παρασκευή ενός  τέλειου αφράτου  και  μαστιχωτού  τσουρεκιού ..
Συγχωρέστε  με  για τις 3 φωτογραφίες που δεν  έχουν καμία σχέσ  με την  τσουρεκοζύμη ,άλλα ξεχάστηκα  και δεν έβγαλα το λουλουδάκι βήμα-βήμα και σας έβαλα μια  φωτογραφίες από μια  δίχρωμη ζύμη που έκανα κάποια  άλλη στιγμή .

https://www.youtube.com/watch?v=zKNbZAIn4Ik&feature=share
ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ

ΥΛΙΚΑ:
450 γρ ζάχαρη
360 ml  νερό
1 κουταλάκι γλυκού χυμό  λεμόνι
ή 1/2 κουταλάκι γλυκού κιτρικό οξύ (ξινό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που είναι το μάτι από 1-3 και για τις κουζίνες από το 1-9 στο 6.Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη..μετά δεν ανακατεύουμε.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 και αντίστοιχα στο 3. Αν έχουμε θερμόμετρο, στους 114 βαθμούς Κελσίου. 
  • Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά. Καθ όλη τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινελάκι βουτηγμένο στο νερό ,καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους από τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει. 
  • Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο  που πιο  πριν έχουμε  αποστειρώσει και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 6 μήνες ως 1 χρόνο. 
  •  Αν δούμε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα , ότι έχει πιάσει μούχλα..τότε έχει χαλάσει, το πετάμε και φτιάχνουμε άλλο.Το χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια, ζύμες  brioche, ψωμίi, ψωμάκια, κέικ ,παγωτά.Η αναλογία είναι 1 προς 3. Δηλαδή..όταν η συνταγή μας ζητάει 200 γρ ζάχαρη, βάζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζάχαρη.
  •   Η ζάχαρη αυτή έχει την ιδιότητα, να δίνει στα γλυκά μας και στις ζύμες μας..ελαστικότητα στις ζύμες,υγρασία στα κέικ και στα παγωτά να μην κρυσταλλώνουν.
 

 Η  πηγή της συνταγής για την ιμβερτοζάχαρη είναι από εδώ..
http://www.chefeddy.com/2009/11/invert-sugar/

                                                                              Καλή σας επιτυχία!!!


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!