Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

"ΚΟΡΩΝΑ"- ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ-ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ















Αυτό  το  τσουρέκι  έχει  υπέροχη  γεύση και  υφή  ..υπεροχή  και πρωτότυπο  σχέδιο  .. δοκιμάστε  το  



ΥΛΙΚΑ  :

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια

3 σακουλάκια μαγιά ξερή ή 75 γρ νωπή μαγιά

500 ml γάλα χλιαρό

200 γρ βούτυρο λιωμένο

250 -300 γρ ζάχαρη

5 κρόκοι αυγών χωριάτικα ( δίνουν πιο καλό χρώμα )

1 /2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

2 φακελάκια βανίλια -ζάχαρη με άρωμα

1/2 κουταλάκι κακουλέ

1/2 κουταλάκι μαχλέπι

60 γρ βούτηρο λιωμένο για την επάλειψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με 100 ml χλιαρό γάλα , την μαγιά μας με μια χούφτα αλεύρι .προσθέτουμε  λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός , πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, και αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό μέρος .
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους αυγών με μια πρέζα αλάτι και ανακατεύουμε ,προσθέτουμε το ξύσμα μας και ανακατεύουμε να γίνει λείο .
  • Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε  το υπόλοιπο κοσκινισμένο αλεύρι , την κρυσταλλική ζάχαρη διαλυμένη στο χλιαρό γάλα , και τα αυγά με το αλάτι και ξύσμα , το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και τέλος την φουσκωμένη μαγιά μας , την βανίλια. και το μαχλεπι και το κακουλέ και το υπόλοιπο αλάτι και ζυμώνουμε την ζύμη μας λίγο και παίρνουμε το λιωμένο ελαφρά βούτυρο στην παλάμη μας ,προσέχουμε να μην μας πέσει στη ζύμη και ζυμώνουμε-ξεμαλλιάζουμε (τραβάμε την ζύμη με την παλάμη μας που έχει βούτυρο )να το ενσωματώσουμε σιγά -σιγά στη ζύμη μας .
  •  Ζυμώνουμε για 20 λεπτά ρίχνουμε μια πρέζα αλεύρι επάνω στη ζύμη μας,και αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες για να 1 -2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας.
  • (Βάλτε τη καλά σκεπασμένη  σε ζεστό φούρνο 30 -40 βαθμών .)
  • Εγώ τα υλικά  τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα που ζυμώνει  και  φουσκώνει  για 1 και μισή ώρα )  .
  • Το ονόμασα από το σχέδιο του "ΚΌΡΩΝΑ"........ πάμε να το  φτιάξουμε... τα  2 κομμάτια  σχεδόν 'ίσα μεταξύ τους .. και 'ένα μικρό για τα 6 τριανταφυλλάκια  που έχω στη μέση του σχεδίου .
  •  Το ένα  κομμάτι ζυμαριού το ανοίγω σε φύλλο πλάτος 50-50εκ και πάχος 1-2  εκατ και το αλείφω με την σοκολάτα και το τυλίγω σε ρολό , το αφήνω στην άκρη .
  • Παίρνω το άλλο κομμάτι και το ανοίγω και αυτό σε φύλλο-2  εκατ όπως το παραπάνω και βάζω στην μέση το παραπάνω ρολό με την σοκολάτα στη μέση  όπως φαίνεται  στις φωτογραφίες . 
  • Κόβω σε λωρίδες από δεξιά και αριστερά και μετά το πλέκω 'όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .. και μετά το παίρνω και το βάζω σε αποκτώμενη φόρμα που βγαίνει ο πάτος 28 εκατ . και φτιάχνω με το μικρότερο κομμάτι της ζύμης τα  6 τριαντάφυλλα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.
  • Αφήνουμε να φουσκώσει 40-50 λεπτά και μετά διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και κάνουμε μια επάλειψη και στα δυο ρολά και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 160  βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά ανάλογα  το μέγεθος του τσουρεκιού που σχηματίσαμε .
  • Τα  σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούνται έτσι μαλακά για 3-4 ημέρες

ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ :
ΥΛΙΚΑ
300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα ή και γάλακτος
100 ml κρέμα γάλακτος
150-200 γρ. φιστίκια ή φουντούκια ή καρύδια ή αμύγδαλα τριμμένα

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ζεσταίνουμε καλά την κρέμα γάλακτος και κόβουμε τη σοκολάτα κομμάτια και την ρίχνουμε μέσα μέχρι να λιώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε και του ξηρούς καρπούς μέσα στην λιωμένη σοκολάτα, δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστή, την αφήνουμε καμιά ώρα στο ψυγείο.











Καλή επιτυχία!!
Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

6 σχόλια:

Unknown είπε...

Καλή χρονιά.Ομορφο κ το αναλειετε πολύ.Σήμερα κ ολας θα την επιχειρήσω ελπίζω να καταφέρω να βγάλω αυτό το αποτέλεσμα που βλέπω.

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλημερα σας! Καλή χρονιά με υγεία στο σπιτικό σας!! Αυτή η συνταγή είναι η καλύτερη για μένα για τσουρέκι, θα πετύχετε εύκολα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Ειμαι σίγουρη .. ότι θέλετε είμαι εδώ να βοηθήσω .. ακόμα και στην σελίδα στο fb ότι θέλετε να με ρωτήσετε !!

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλημερα σας! Καλή χρονιά με υγεία στο σπιτικό σας!! Αυτή η συνταγή είναι η καλύτερη για μένα για τσουρέκι, θα πετύχετε εύκολα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Ειμαι σίγουρη .. ότι θέλετε είμαι εδώ να βοηθήσω .. ακόμα και στην σελίδα στο fb ότι θέλετε να με ρωτήσετε !!

Στελλα είπε...

Τέλεια!

Στελλα είπε...

Νομίζω ότι είναι η καλύτερη συνταγή που έχω διαβάσει ! Αυριο θα την κάνω!ευχαριστούμε για την συνταγή!

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σζας !! Σας ευχαριστώ πολύ για 6α καλα σας λόγια!! Καλη χρονια με υγεία!!