Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

Οι τηγανητές πατάτες αρέσουν σε όλους  μας   , και  ακόμα  πιο  πολύ  στα κοριτσάκια μου,
Αλλά  έχουν  πολλά  λιπαρά, και  πολλές  θερμίδες και πολλές οι τύψεις μετά.
 Έφτιαξα  λοπόν  πατάτες στο φούρνο σαν τηγανιτές  Στην όψη δεν καταλαβαίνει κανείς διαφορά. Είναι τραγανές από έξω και μαλακές από μέσα. Στη γεύση είναι πολύ ελαφριές, αφού έχουν λιγότερο λάδι, αλλά δε χρειάζονται καρυκεύματα. Στα κοριτσάκια  μου που είναι πολύ δύσκολα δεν κατάλαβαν ότι τις έψησα και δεν τις τηγάνισα και τους άρεσαν πολύ. Πάμε   λοιπόν να τις  φτιάξουμε

 
ΥΛΙΚΑ :
1 κιλό  πατάτες
2-3   κουταλιές   ελαιόλαδο
ρίγανη, ή   πάπρίκα  ... και  ακόμα  'οποιο  άλλο  μυρωδικό  σας   αρέσει .
αλάτι
Λίγη  φρυγανιά 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Πλένω καλά ώστε να φύγουν τα χώματα. Έχοντας πλύνει πρώτα τα χώματα είναι πιο εύκολος ο καθαρισμός τους. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε λωρίδες. τις ξαναπλένω και τις βάζω σε μία κατσαρόλα   με βραστό νερό που έχω   ετοιμάσεοι  από  πιο  πρίν . Το νερό πρέπει οπωσδήποτε να σκεπάζει τις πατάτες. Αφήνω τις πατάτες να μουλιάσουν στο νερό για -20-30 λεπτά περίπου.
  • Μόλις περάσουν τα   20 - 30 λεπτά, προθερμαίνω το φούρνο στους 200- 220 βαθμούς στον αέρα. Στραγγίζω καλά τις πατάτες και τις ξαναρίχνω σε  ένα  μπόλ    Υποτίθεται ότι και τις πατάτες πρέπει να τις σκουπίσω, αλλά εγώ δεν κάνω πάντα   . Ρίχνω στις πατάτες μία κουταλιά λάδι και ανακατεύω καλά να πάει το λάδι παντού. Ρίχνω το αλάτι και  μυρωδικά  και ανακατεύω ξανά. Παίρνω ένα μεγάλο ταψί  και καλύπτω την επιφάνειά του με  μια  λαδόκολλα , και ρίχνω  και  λίγο   φρυγανιά .  
  •  Απλώνω τις πατάτες στο  ταψί  πάνω στη  λαδόκολλα φροντίζοντας όσο είναι δυνατό να μην καλύπτονται από άλλες πατάτες. Με ένα πινέλο αλείφω τις πατάτες με περισσότερο λάδι ακόμα   μια  -δύο   κουταλιές  είναι αρκετο,  και  λίγο  φρυγανιά
  • Βάζω το  ταψί   στο φούρνο. Στα δέκα λεπτά το βγάζω και το ξαναβάζω ανάποδα η πλευρά που ήταν μπροστά να πάει πίσω. Αφήνω το  για δέκα ακόμη λεπτά. 
  • Στη συνέχεια βγάζω ξανά το ΤΑΨΊ  και με μία σπάτουλα γυρίζω τις πατάτες από την άλλη πλευρά (το πάνω κάτω).  Ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο. Στο δεκάλεπτο σβήνω το φούρνο και γυρνάω τη λαμαρίνα ξανά το μπρος να πάει πίσω. Αφήνω το  ταψί  στο σβηστό αλλά ακόμα ζεστό φούρνο μέχρι να χρειαστεί να τις σερβίρω, και τουλάχιστον για ένα δεκάλεπτο. Είναι έτοιμες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: