Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

GINGERBREAD ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

 Το  χριστουγεννάτικο   χωριό  μας  απο  μπισκότα  .


 











  1.  ROYAL  ICING
 ΥΛΙΚΑ
  • 2 ασπράδια μεγάλων   αυγών
  • 1  κιλό   Ζάχαρη  αχνη
  •  3  κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
  • 1  βανίλια 
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Xτυπάμε   με το μίξερ τα ασπράδια  κανοντάς    μια  ωραια   μαρέγκα ..προσθετουμε  και  με το χυμό λεμονιού , και την  βανίλια
 Προσθέτουμε   λίγη -λιγη  την κοσκινισμένη μας   ζάχαρη άχνη και  συνεχίζουμε   το  χτύπημα όταν το μείγμα  γίνει σαν μια πολύ παχιά κρέμα σαντιγί που “στέκεται” με τον τρόπο που βλέπετε στην  παρακάτω  φωτογραφία.  (θα πρέπει να σταματήσετε να προσθέτετε ζάχαρη άχνη στο μείγμα όταν η κρέμα αποκτήσει την σωστή πυκνότητα).
  • Αν θέλετε να χρησιμοποιήσουμε  το royal icing για την διακόσμηση  μπισκοτων   θα πρέπει να αραιώσουμε το μείγμα με νερό: προσθέτουμε  σταγόνα-σταγόνα  το νερό και ανακατέψουμε  με μια  σπάτουλα μέχρι η κρέμα να πάρει  μια  πιο    ρευστη   μορφή .Τη σκεπάσουμε  με μια μεμβράνη και να την αφήνουμε   να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά.
  • Αν δεν χρησιμοποιήσουμε   αμέσως το μείγμα, σκεπάζουμε το καλά με μια μεμβράνη και βαζουμε   το στο ψυγείο  μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και για 3 ημέρες



2.  ΜΠΙΣΚΟΤΑ 
  • ΥΛΙΚΑ
500 -600   γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του   γλυκού αλάτι
3/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη  ( ΕΒΑΛΑ  ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ )
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα
120 γραμ  βούτυρο   παγωμένο σε  κομμάτια
100 γραμ ζάχαρη  καστανή
2 μεγάλα αυγά
160 ml μέλι
  • ΓΛΑΣΟ
250 γραμ ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
120  γρ ανάλατο βούτυρο , σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 1/2 κουταλιές της σούπας γάλα  
λίγο   κακάο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι, τη σόδα και τα μπαχαρικά .
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει .
  •  Προσθέτουμε το αυγό και το μέλι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν .
  • Προσθέτουμε στο μίγμα του αλευριού χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθούν.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη στο μισό και τυλίγουμε  την κάθε μισή ποσότητα   σε πλαστική μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον ή ακόμα καλύτερα όλη νύχτα .(το άφησα  όλη  την  νύχτα )
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο βαθμούς
  • Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικο χαρτί
  • Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη λαδόκολλα  βγαζουμε  την μισή  ποσότητα απο  το  ψυγείο  και  της  δίνουμε  σχήμα  με τα χέρια  μας  ετσι  ώστε  να  πάρει   την θερμοκρασια  του  σωματός   μας   και  την  αφήνουμε   στην  λαδόκολλα  και  κοβουμε   και ενα  αλλο κομμάτι  ακόμα   λαδόκολλα   και  με  τον  στροόγγυλο  πλάστη   ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου μισού εκατοστού και με ένα κουπ-ατ κόβουμε τα κλασσικά ανθρωπάκια.
  • Τα μεταφέρουμε στο ταψί σε απόσταση μεταξύ τους τα βάζουμε 10 λεπτά στο ψυγείο για να διατηρήσουνε το σχήμα τους
  • Ψήνουμε για περίπου 8 - 12 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των μπισκότων. Γίνονται όταν είναι σταθερά και οι άκρες μόλις αρχίζουν να καφετίζουν. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουνπάνω  σε   σχάρα .
ΓΛΑΣΟ :
  • Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει λίγο και να γίνει κρέμα προσθέτουμε την βανίλια κατεβάζουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την ζάχαρη ξύνοντας τις πλευρές του κάδου για να ενωθούν καλά τα υλικά και προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει το μίγμα μας
  • Χωρίζουμε , χρωματίζουμε και με ένα λεπτό κορνέ κάνουμε τα σχέδια πάνω στα μπισκότα μας
ΤΗΝ  ΣΥΝΤΑΓΗ  ΤΗΝ ΒΡΗΚΑ  ΣΕ ΕΝΑ  ΑΓΓΛΙΚΟ  ΣΑΙΤ  ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ   ΠΟΥ  ΔΕΝ  ΘΥΜΑΜΑΙ  ΠΙΟ  ΕΙΝΑΙ ..














ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ






 

ΥΛΙΚΑ
1  κούπα χυμός πορτοκαλιού
2  κούπες ελαιόλαδο
1  κούπα καλαμποκέλαιο 
1.500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι μας .
1 κούπα ζάχαρη (200 γρ)
1κουτ. του γλυκού σόδα
1 μπέικιν  πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
50 ml. κονιάκ
1 πρέζα αλάτι 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Καρύδια χοντροκομμένα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:
3  κούπες  νερό
3  κούπες  ζάχαρη
2  κούπες  μέλι
1  πορτοκάλι κομμένο στα δύο
1  ξυλάκια κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. 
  • Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά, διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού πρώτα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά μαζί.Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το μπέικιν  .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα-ζύμωμα για να μη σφίξει και αρχίσει να βγάζει το λάδι .  
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη.
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. 
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε 7-8 στο ζεστό σιρόπι .Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για 1 -2 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίσουν.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη,το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε πάνω στο  αναμμένο μάτι με χαμηλή  φωτιά στο 2( η δική μου κουζίνα μετράει η εστία από 1-9)
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
Λίγα μυστικά ακόμα από τον Κύριο Παρλιάρο :
Αν  θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο σιμιγδάλι μειώνουμε 1/2 κούπας από το αλεύρι και το αντικαθιστούμε με ψιλό σιμιγδάλι .(προαιρετικά)

Ο κ. Παρλιάρος στην εκπομπή του τόνισε ότι: Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά, διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζουμε στο ζεστό σιρόπι!

Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά σε όλους σας!







Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΙΤΣΑ ..

 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ  ΠΙΤΣΑ 

 Η ζύμη  που χρησιμοποίησα  στη  δκή μου  πίτσα    εδώ

Χρησιμοποιούμε   όποια  ζύμη   για  πίτσα  θέλουμε  με  τα  υλικά  που  μας  αρεσουν  .    
Πάμε  να  την  φτιάξουμε    πάντα  παρέα  με  τα  παιδάκια μας  ...
Και  την  ιδέα  την  πήρα  από  εδώ
Εδώ  όπως  θα  δέιτε  το  χεράκι  το  κρατάω με  το  ζορι  να μην  ορμήξει   στην  πίτσα  ... δεντράκι ...
 
  

 
Κόβουμε κύκλους   την  ζύμη  μας  .. 8-10  εκατ  




 Σχηματίζουμε   το  δέντρο  μας  όπως   φαίνετε  πιο  κάτω  ..

Βαζουμε   σε  κάθε  κύκλο   σαλτσούλα   για  πίτσα  της  αρεσκείας  μας .    Κόβουμε   τα  τυράκια  μας   με το  ίδιο  τσέρκι  και   το  ίδιο κάνουμε  και με  το    ζαμπόν    μας   και  το στολίζουμε..   



 Και  καλή μας  όρεξη    και  
ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ .



Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΕΝΙΟ ΣΤΕΦΑΝΙ








  • ΥΛΙΚΑ
400 γρ αλεύρι  για  τσουρέκι
90  γρ  βούτυρο λιωμένο
90 γρ  ζάχαρη
2 αυγά  χωριάτικα ( δίνουν πιο καλό χρώμα )
1 πρέζα αλάτι
30 γρ βούτυρο λιωμένο  για την επάλειψη
λίγο ξύσμα  πορτοκάλι 
1/2  κουταλάκι  κακουλέ
1/2  κουταλάκι μαχλέπι
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ
200 γρ αλεύρι
40 γρ  ζάχαρη
200 ml γάλα  χλιαρό
1 και 1/2 σακουλάκι  μαγία ξερή    ή  30  γρ  νωπή μαγιά

  • ΓΕΜΙΣΗ  1

 120 γρ καρύδια  τριμμένα  στο μπλέντερ πολύ καλά  τριμμένα
4 κουταλιές σούπας γάλα ή και γάλα καρύδας
5 κουταλιές σούπας κρυσταλλική  ζάχαρη
1  κουταλάκι γλυκού ρούμι  ή κονιάκ  ή  ξύσμα  από πορτοκάλι 
1 κουταλάκι γλυκού κακάο  σκόνη
  • ΓΕΜΙΣΗ  2
120 γρ σταφίδες
50 γρ καστανή ζάχαρη

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ  ΤΕΛΟΣ
1 κρόκο αυγού
80 ml γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε της σταφίδες σε  ένα μπολ με λίγο νεράκι  να φουσκώσουν  για   30 λεπτά ,  στη συνέχεια  της  βάζουμε  να στραγγίσουν
 Σε  ένα άλλο  μπολ τα τριμμένα   καρύδια   με την κρυσταλλική  ζάχαρη  και ανακατεύομαι  να μαλακώσει προσθέτουμε  το γάλα  και το κακάο μας και ανακατεύουμε να γίνει ένα  ωραίο  μείγμα .
ΜΑΓΙΑ
  • Ανακατεύουμε  σε  ένα μπολ την μαγιά μας με τα 200 γρ αλεύρι και αφήνουμε 15 λεπτά .προσθέστε  την κρυσταλλική  ζάχαρη  και το χλιαρό μας γάλα και αφήστε  να διπλασιαστεί  σε όγκο.
  • Σε ένα μπολ   προσθέστε  το υπόλοιπο  κοσκινισμένο αλεύρι  , την κρυσταλλική ζάχαρη ,το αλάτι ,το χλιαρό λιωμένο  βούτυρο  και τα αυγά ,και τέλος την φουσκωμένη μαγιά μας , και ζυμώστε την ζύμη μας για 20 λεπτά κάνοντας  μια μαλακή  και αφράτη  ζύμη  χωρίς να κολλάει στα χέρια μας .και αφήστε  τη  σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες  για να 1 ώρα να  διπλασιαστεί σε όγκο  η ζύμη  μας(βάλτε τη σε  ζεστό  φούρνο  50  βαθμών  ) !!(εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευστή  στο πρόγραμμα που ζυμώνει για 1 και μισή  ώρα )
  • Αφού  φουσκώσει η ζύμη  την χωρίζουμε σε 2 ίσα  μέρη
  • Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και ανοίγουμε  φύλλο  με πάχος 1 εκατ και το αλείφουμε  με το λιωμένο  βούτυρο  μας ,και ρίχνουμε το πρώτο μείγμα της γέμισης μας  και το τυλίγουμε ρολό σφιχτό .



  • Κόβουμε  τα  άκρα   της ζύμης μας  σε κομμάτια 5 εκατ , τα αφήνουμε στην άκρη.

  •  Στη συνέχεια κόβουμε στην μέση  κατά μήκος το ρολό μας όχι  όμως  μέχρι το τέλος  αφήνοντας λίγο άκοπο,ανοίγουμε και βάζουμε  το πρώτο κομμάτι  που κόψαμε  στην μέση και γυρίζουμε της λωρίδες της ζύμης προς τα έξω και  τα πλέκουμε  φέρνοντας επάνω το εσωτερικό τους κάνουμε πλέξιμο ελαφρό ..όταν φτάσουμε στο τέλος  προσθέτουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης και με τα χέρια  μας πιέζουμε  λίγο να κλείσει όπως φαίνεται  στις  φωτογραφίες   .
  • Το  βάζουμε  σε φόρμα στενόμακρη  που έχουμε βάλει πρώτα χαρτί ψησίματος ..και το σκεπάζουμε  πάλι με μεμβράνη  και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος  να διπλασιαστεί.
  • Την ίδια εργασία  κάνουμε  και με το άλλο  μας  φύλλο, ρίχνουμε της σταφίδες και  την καστανή ζάχαρη και κάνουμε την ίδια  διαδικασία αφήνουμε  να φουσκώσει !!

  • Διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα  και κάνουμε μια επάλειψη και στα δυο ρολά  και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο  για 30-35 λεπτά στους 200 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε  την θερμοκρασία  και ψήνουμε  για άλλα 10 λεπτά .
  • Μόλις ψηθεί σκεπάζουμε  μέχρι  να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε με μεμβράνη  και διατηρούνται έτσι  μαλακά  για 3-4 ημέρες
                                                                          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 
                                                                         ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  
πηγή







Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με πάνω από όλα υγεία- ευτυχία- αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
                                                Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑ




ΥΛΙΚΑ  
 Για  να  φτιάξουμε  αυτή  την  σοκολατένια  χριστουγεννιύατικη  κάλτσα ..θα  χρειαστούμε  μια  και  μισή  δόση  απο αυτή  εδώ   την  ζύμη  .. μόνο  θα   χρειαστεί  στα    300  γρ   της  ζύμης  να  προσθέσουμε  1-2  κουταλές  κακάο και   1-2  κουταλιές  γάλα  και  να  την  ζυμώσουμε ..
Μερέντα  και   τριμμένα  καρύδια  ή  αμύγδαλα
 σουσάμι    για  το  τέλος
και  1 κρόκο αυγού  διαλυμένο με  γάλα
Πάμε  να την  φτιάξουμε 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Αφού   αφήσουμε  της  ζύμες  μας  και  την  φυσική  και  την  κακάο    να   φουσκώσουν και να διπλασιάσουν  τον  ογκο  τους   σε   ζεστό  μέρος  ..
    Παίρνουμε την   φουσκωμένη   ζύμη  και  την μοιράζουμε   σε  2  κομμάτια  το ένα   μεγάλο  και   ένα ακόμα   μικρότερο  σε μέγεθος .    
Ανοίγουμε   το  μεγάλο  κομμάτι    ζύμης  μας  σε  φύλλο  πάχους  1 -2  εκατ  και αλείφουμε   με  την μερέντα  το  μισό  φύλλο  και πασπαλίζουμε  με  τα καρύδια  μας .κι  διπλώνουμε την  ζύμη  μας ..
Κόβουμε   με  κοφτερο μαχαίρι  την  ζύμη μας  σε  λώρίδες  2-3  εκατ.  και  τις  στριφογυρίζουμε   όπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες  και  δίνουμε  το  σχήμα  τις  κάλτσας ,όπως  φαίνετε   πιο  κάτω ..




Αφού   σχηματίσουμε   την κάλτσα  μας ..  παίρνουμε  και  το  μικρό  κομμάτι  ζύμης  και ανοίγουμε  φύλλο  1  εκατ..καιτο  φέρνουμε  και  σκεπάζουμε   την   σοκολατένια   ζύμη  μας .. και  ανοίγουμε  και  την  σοκολατενι μας  ζύμη  σε  φύλλο  και  με   αστερια  κουπάτ  και  λουλούδια  και  δεντρακια  στολίζουμε   την   χριστουγεννιάτικη  κάλτσα  μας  .οπως  φάινετε  στις  παρακατω  φωτογραφίες .
 Αφήνουμε  για  15  -20 λεπτά  σε  ζστό  μέρος  να  φουσκώσει  και αλείφουμε   την επιφάνεια  της  και  πασάλίζουμε   με  σουσάμι  και  ψήνουμε   σε  προθερμασμένο  φούρνο  για  40-50  λεπτά  .. να πα΄ρει  ένα  ομορφο  χρώμα ..  
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ  ΣΕ  ΌΛΟΥΣ