Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ






 

ΥΛΙΚΑ
1  κούπα χυμός πορτοκαλιού
2  κούπες ελαιόλαδο
1  κούπα καλαμποκέλαιο 
1.500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το αλεύρι μας .
1 κούπα ζάχαρη (200 γρ)
1κουτ. του γλυκού σόδα
1 μπέικιν  πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
50 ml. κονιάκ
1 πρέζα αλάτι 
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Καρύδια χοντροκομμένα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:
3  κούπες  νερό
3  κούπες  ζάχαρη
2  κούπες  μέλι
1  πορτοκάλι κομμένο στα δύο
1  ξυλάκια κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα. 
  • Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά, διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού πρώτα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και όλα τα μυρωδικά μαζί.Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε κοσκινισμένο αλεύρι μαζί με το μπέικιν  .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα-ζύμωμα για να μη σφίξει και αρχίσει να βγάζει το λάδι .  
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη.
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. 
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε 7-8 στο ζεστό σιρόπι .Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για 1 -2 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίσουν.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη,το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 4-5 λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε πάνω στο  αναμμένο μάτι με χαμηλή  φωτιά στο 2( η δική μου κουζίνα μετράει η εστία από 1-9)
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
Λίγα μυστικά ακόμα από τον Κύριο Παρλιάρο :
Αν  θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο σιμιγδάλι μειώνουμε 1/2 κούπας από το αλεύρι και το αντικαθιστούμε με ψιλό σιμιγδάλι .(προαιρετικά)

Ο κ. Παρλιάρος στην εκπομπή του τόνισε ότι: Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά, διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζουμε στο ζεστό σιρόπι!

Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά σε όλους σας!







Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: