Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΡΒΑΡΑ


  

Στις 4 Δεκεμβρίου η εκκλησία μας γιορτάζει τη χάρη της Αγίας Βαρβάρας.

Η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα του πυροβολικού και των παιδιών, τα οποία τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την ευλογιά και άλλες. Για να την "γλυκάνουν" σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη το έλεγαν "ΒΑΡΒΑΡΑ". Το έθιμο είναι πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία.

Στους Χριστιανούς η παρασκευή της "Βαρβάρας" καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό:

Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα ποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.

Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί.

Στην δική μου περιοχή  η μαμά  μου θυμάμαι να την ετοιμάζει στις 30 Νοεμβρίου  . την σιγόβραζε την παραμονή του Αγίου Ανδρέα και ανήμερα την απολαμβάναμε και την μοιράζαμε στην γειτονιά .Την σιγόβραζε στην ξυλόσομπα και η γεύση  της  ακόμα  υπάρχει στην θυμίσει μου .εικόνες και γεύσεις που δεν θα ξεχάσω ποτέ !

ΥΛΙΚΑ:
Η διαδικασία παρασκευής της βαρβάρας αρχίζει από την προηγούμενη μέρα το πρωί, γιατί πρέπει να μουλιάσει το σιτάρι για να φτιάξουμε το γλυκάκι.
 Μοιράζουμε τη βαρβάρα σε τουλάχιστον 3 σπίτια όταν την φτιάξουμε.
Στην  περιοχή  μου την  φτιάχνουμε του Αγίου  Ανδρέα  στις  30 Νοεμβρίου  με την "ευχή  να  δρέψουν τα  σπαρτά , να  έχουν οι  παραγωγοί  μας  καλές  σοδειές  

1/2  κιλό  σιτάρι καθαρισμένο 
3 λίτρα ζεστό νερό
1 κούπα ζάχαρη  ίσως  και περισσότερο ανάλογα  τα  γούστα  σας 
2 κουταλιές  κοφτές καβουρδισμένο αλεύρι ή κόρν  φλάουρ  (  η μαμά  μου δεν έβαζε  κορν φλαουρ  εγώ  το έβαλα  για  περισσότερο άρωμα )
100 γρ σουσάμι
300 γρ καρύδια
300 γρ αμύγδαλα λευκά
λίγα  σποράκια από   ρόδι
λίγο αλάτι
λίγη  κανέλα
λίγες  σταφίδες


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πλένουμε πάρα πολύ καλά  με  πολλά  νερά   το σιτάρι και το βάζουμε  από  το  βράδυ σε ζεστό νερό  να  φουσκώσει.
  • Την επόμενη το βράζουμε-ζεματίζουμε  2-3  φορές και πετάμε  το νερό, ξαναβάζουμε καινούργιο νερό και σε σιγανή  φωτιά  μέχρι  να σκάσει το σιτάρι  σχεδόν  3 ώρες και να χυλώσει το ζουμί. 
 
  • Το  κόρν  φλάουρ  το διαλύουμε  σε λίγο νερό ή  καβουρδίζουμε το αλεύρι σε ένα αντικολλητικό  τηγάνι και το ρίχνουμε στο χυλό, και το αλάτι .
  •  Προσθέτουμε  την ζάχαρη, λίγο  λίγο  ανακατεύουμε να πάρει μια βράση.
  • Ο χυλός να μην είναι ούτε πολύ  πηχτός, ούτε πολύ αραιός, κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Ρίχνουμε  το σουσάμι ολόκληρο ή το σπάμε στο μπέντερ (προαιρετικά), χοντροκόβουμε  τα καρύδια και τα αμύγδαλα και τα ρίχνουμε  στο χυλό , και ανακατεύουμε 
  • Σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με σουσάμι,καρύδια και κανέλα. και ρόδι και σταφίδες

    Μερικά  μυστικά:
  • Αν θέλουμε  να βάλουμε την κρέμα σας στο ψυγείο καλύπτουμε κάθε μπολ με μεμβράνη για να μη στεγνώσει η επιφάνεια και κάνει ρωγμές.  
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγο -λίγο  για να μην μας παραπέσει,  και γίνει πολύ  γλυκό .
  •  Δεν  βάζουμε  τα καρύδια στο βράσιμο γιατί βγάζουν το λάδι τους και δίνουν έναν ελαφρά ταγγισμένο τόνο στην τελική γεύση της βα, τα προσθέτουμε από πάνω μαζί με το σουσάμι και την κανέλα.
  • Πασπαλίζουμε  την επιφάνεια της  Βαρβάρες  με  το σουσάμι και λίγο πριν σερβίρουμε γιατί αν μείνουν  απορροφούν υγρασία από την κρέμα και μαλακώνουν.
  • Τέλος μην κάνετε την κρέμα πάρα πολύ πηχτή και σφίξει υπερβολικά κρυώνοντας.
Καλή μας απόλαυση και χρόνια πολλά σε όλες τις Βαρβάρες!


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά . 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: