Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΨΩΜΑΚΙ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ

             Μετά από τα μπισκοτάκια  Λεοπάρ και Ζέβρα φτιάξαμε μαζί με τα κοριτσάκια μου και "ψωμάκι  καμηλοπάρδαλη.. "Κοίτα μαμά αυτή την  φωτογραφία.......θα μας φτιάξεις αυτό ζωάκι .....ζυμαρένιο... όμως και όπως  θα ξέρετε δεν χαλάω χατίρια..το  ετοίμασα .. Πάμε να το   φτίαξουμε : 



 

ΥΛΙΚΑ: 

380-400 γρ αλεύρι για ψωμί

 60-80 γρ ζάχαρη

 1 κουταλιά σούπας μέλι  

1 / 2 κουταλάκι αλάτι 

20 γρ βούτυρο 

1 κουταλάκι του γλυκού ξερή μαγιά 

1 βανίλια-ζάχαρη με  άρωμα λεμόνι  

250 ml φρέσκο ​​γάλα

         20 γρ σκόνη κακάο 

15  ml  φρέσκο ​​γάλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    

  •   Ανακατεύουμε το αλεύρι αφού  πρώτα το  έχουμε κοσκινίσει, τη  ζάχαρη και το  μέλι  και τη μαγιά σε ένα μπολ και  ανακατεύουμε,προσθέτουμε  το χλιαρό γάλα,το αλάτι  και ζυμώνουμε μια ζύμη  μαλακιά και απαλή στην υφή.   Προσθέτουμε το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι σχηματίσουμε μια ζύμη απαλή και λεία.(εγώ χρησιμοποίησα τον αρτοπαρασκευστή και το ζύμωσα εκεί για 15 λεπτά).

  • Αφαιρούμε από τη αρχική ζύμη 235 γρ και την τοποθετούμε σε ένα άλλο καθαρό μπολ και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί.Προσθέτουμε στην ζύμη που μας έχει μείνει το κακάο σκόνη και το γάλα συνεχίζουν να ζυμώνουμε μέχρι να  έχουμε μια απαλή και λεία ζύμη και την αφήνουμε  σκεπασμένη σε ζεστό αναμμένο φούρνο στους 40 βαθμούς μέχρι να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της 

  •  Χωρίζουμε την άσπρη ζύμη σε 1 κομμάτι 76 γρ και 3 κομμάτια  των 53 γρ (76+53+53+53=235) και τα κάνουμε στρογγυλες  μπαλίτσες και στην συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σοκολάτας,σε  4 ίσα κομμάτια (συγχωρέστε με εδώ εγώ δεν τα  ζύγισα ....  μου σταμάτησε η μπαταρία από την ζυγαριά κουζίνας  μου και  δεν μπόρεσα να τα ζυγίσω). 

    Χρησιμοποιούμε έναν πλάστη και ανοίγουμε τη ζύμη σοκολάτας σε ένα επίπεδο οβάλ σχήμα, που θα το τυλίξουμε σε ρολό.Χρησιμοποιούμε πάλι ένα πλάστη και ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε ένα επίπεδο οβάλ σχήμα.Τοποθετούμε τη ζύμη σοκολάτας πάνω στην άσπρη ζύμη και τυλίγουμε τη ζύμη σοκολάτας με το άσπρο ζυμάρι σχηματίζοντας ένα ρολλάκι,

    • Ανοίγουμε απαλά με τα χέρια μας σε 26-28 εκατ. καθένα ρολό και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε.

  •     Διαιρούμε κάθε ζύμη σε δύο τμήματα.και σε μια αντικολλητική φόρμα πρώτα στοιβάζουμε  τα 3 μικρά κομμάτια ζύμης  και από πάνω  τα 2 μεγάλα κομμάτια ζύμης και από πάνω με το υπόλοιπο 3 μικρά ζύμη.(συγχωρέστε με εγώ δεν τα ζύγισα .... μου σταμάτησε η μπαταρία από την ζυγαριά κουζίνας μου  και δεν μπόρεσα να τα ζυγίσω και η φόρμα μου είναι μικρή στο βάθος και δεν  ακολούθησα την σειρά που σας  γράφω) Τα αφήνουμε να φουσκώσει  η  ζύμη  30-45 λεπτά 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10 λεπτά, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο,συνεχίζουν ψήνουμε για 25 λεπτά. Κάθε φούρνος είναι έχει   διαφορά, παρακαλώ να ρυθμίσετε τη  θερμοκρασία και το χρόνο ανάλογα με το φούρνο σας. 
 Μόλις γίνει το ψωμάκι το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το  αναποδογυρίζουμε, σε σχάρα και  το αφήνουμε  να  κρυώσει  για  να  μπορέσουμε  να  το  κόψουμε σε φέτες. 

                                                                              Καλή επιτυχία!!
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: