Μετά από τα μπισκοτάκια Λεοπάρ και Ζέβρα που φτιάξαμε μαζί με τα κοριτσάκια μου είχε σειρά και το ΨΩΜΑΚΙ ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ και το ΖΕΒΡΑ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΑΚΙ BRIOCHE και φυσικά ήρθε η σειρά ενός ακόμα .. η λεπαρδαλη..... και όπως θα ξέρετε δεν χαλάω χατίρια.. το ετοίμασα .. πάμε να το φτίαξουμε :
Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε και για δωράκια .. κοβοντάς το σε φετούλες κα βαζοντάς τα σε σακουλάκια .
ΥΛΙΚΑ:
375-380 γρ αλεύρι για ψωμί
50-80 γρ Ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε
1 / 2 κουταλάκι αλάτι
20 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή
1 βανίλια -ζαχαρη με άρωμα λεμόνι
λίγο μαχλέπι ( προαιρετικά )
250 ml φρέσκο γάλα χλιαρό (εγώ χρησιμοποιώ σε θερμοκρασία δωματίου )
Για την σκούρα καφέ ζύμη :
8-10 γρ σκούρα σκόνη κακάο
5-8 ml φρέσκο γάλα
Για την ανοιχτή καφέ ζύμη :
15 γρ σκόνη κακάο
15 ml φρέσκο γάλα
1 κουταλιά γεμάτη ζάχαρη άχνη
Η φόρμα που θα χρησιμοποιήσουμε για αυτή την δόση είναι 11cmx20cm
Εγώ έκανα μια και μισή δόση γιατί η φόρμα μου ήταν πιο μεγάλη εσείς ανάλογα με την φόρμα σας ετοιμάστε την δόση που σας χρειάζεται
Ανακατεύουμε το αλεύρι αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει , τη ζάχαρη και τη μαγιά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ,προσθέτουμε το χλιαρό γάλα,το αλάτι την βανίλια και το μαχλέπι και ζυμώνουμε μια ζύμη μαλακιά και απαλή στην υφή. Προσθέτουμε το βούτυρο στη συνέχεια ζυμώνουμε μέχρι σχηματίσουμε μια ζύμη απαλή και λεία.(εγώ χρησιμοποίησα τον αρτοπαρασκευστή και το ζυμώσα εκεί για 15 λεπτά). Η ζύμη μας θα έχει 665-670 γρ βάρος
Αφαιρούμε από τη αρχική ζύμη 320 γρ , και την τοποθετούμε σε ένα άλλο καθαρό μπολ και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό αναμμένο φούρνο μέχρι να διπλασιαστεί.Προσθέτουμε στην ζύμη που μας έχει μείνει το κακάο σκόνη και το γάλα συνεχίζουν να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και λεία ζύμη ,στη συνέχεια παίρνουμε από αυτή την ανoιχτή σοκολατένια ζύμη τα 205 γρ και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό αναμμένο φούρνο στους 40 βαθμούς μέχρι να διπλασιαστεί και αυτή .
Στη σοκολατένια μας ζύμη που έχει μείνει ..135-140 γρ ..προσθέτουμε τα 8-10 γρ κακάο αυτή θα είναι πιο σκούρα από την προηγούμενη ζύμη, αν δεν πετύχουμε το χρώμα που θέλουμε προσθέτουμε ακόμα 4-5 γρ κακάο και ( προαιρετικά προσθέτουμε και 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη για να μην πικρίζει η ζύμη μας από το πολύ κακάο ) και το γάλα και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και απαλή ζύμη και την αφήνουμε καλά σκεπασμένη σε αναμμένο ζεστό φούρνο να διπλασιαστεί .
Χωρίζουμε
την άσπρη ζύμη σε 6 κομμάτια των 53 γρ (53χ6=320 γρ ) και τα κάνουμε στρογγυλες μπαλίτσες και στην συνέχεια χωρίζουμε
τη ζύμη ανοιχτή σοκολάτένια 205 γρ ,σε 6 ίσα κομμάτια 34 γρ (205 χ 6 =205 γρ) και συνεχίζουμε και με την σκούρα σοκολατένια ζύμη να την χωρίσουμε σε 6 κομμάτια των 23 γρ (23χ6=140 γρ) και τα δίνουμε σχήμα μπαλίτσας και αυτά .
Χρησιμοποιούμε έναν πλάστη και ανοίγουμε τη ζύμη της σκούρας σοκολάτας σε ένα επίπεδο τετράγωνο σχήμα,ίσο με τα εκατοστά της φόρμας μας που θα χρησιμοποιήσουμε και την ανοιχτή σοκολατένια ζύμη την πλάθουμε σε ένα μπαστούνάκι μετρίου πάχους και το βάζουμε στην μέση της σκούρας ζύμης όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και θα το τυλίξουμε όπως φαίνεται στις φωτογραφίες .
Χρησιμοποιούμε πάλι ένα πλάστη και ανοίγουμε την άσπρη ζύμη σε ένα επίπεδο οβάλ σχήμα. Τοποθετούμε τη ζύμη των 2 ειδών χρώματος σοκολάτας πάνω στην άσπρη ζύμη,και τυλίγουμε τη ζύμη σοκολάτας με το άσπρο ζυμάρι σχηματίζοντας ένα ρολάκι και το ανοίγουμε το διπλάσιο του σε μάκρος.
Διαιρούμε κάθε ζύμη σε δύο τμήματα και σε μια φόρμα αντικολλητική πρώτα
στοιβάζουμε τα 3 μικρά κομμάτια ζύμης και από πάνω τα άλλα 3 κομμάτια ζύμης και από πάνω άλλα τα 3 κομμάτια .. και ξανά άλλα 3 κομμάτια από τη ζύμη .. σύνολο δηλ 12 κομμάτια. Το αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη μας για άλλα 30-45 λεπτά και το περνάμε με πινέλο,λίγο γάλα το ψωμάκι, αυτό θα του δώσει υπέροχο χρώμα ..
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10 λεπτά,καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, συνεχίζουν
ψήνουμε για 25 λεπτά. Κάθε φούρνος είναι έχει διαφορά, παρακαλώ να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία και το χρόνο ανάλογα με το φούρνο σας.
Μόλις γίνει το ψωμάκι το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το αναποδογυρίζουμε,σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει για να μπορέσουμε να το κόψουμε σε φέτες.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου