Σελίδες

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ





ΥΛΙΚΑ :

1/2 κιλό φύλλα  κρούστας ή  Βηρυτού  (το δικό  μου   ήταν   650   γρ )

250  γρ  καρύδι τριμμένο    ελαφρά   να  έχει κομμάτια 

 250 γρ  αμύγδαλο   τριμμένο   ελαφρά   να  έχει κομμάτια

250 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο  ή   λάδι   αν  θέλουμε  να τον κάνουμε   νηστίσιμο  (εγώ  'εβαλα   μισό   βούτηρο  και  μισό λάδι ) 

1   και 1/2   κουταλάκι  σούπας  κανέλλα σκόνη

60 γρ. φρυγανιά τριμμένη 

100  γρ. ζάχαρη

1/2  κουταλάκι  του γλυκού   γαρίφαλο   σκόνη 

 γαρίφαλα  όλόκληρα  καρφάκια 


  ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

3 και  1/2    φλυτζάνια   ζάχαρη 

3 φλυτζάνια  νερό 

3 κουταλιέςτης σούπας γεμάτη μέλι

χυμό από μισό  λεμόνι 

φλούδα από  λεμόνι

1 μπαστουνάκι  κανέλα 

1  βανίλια 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •  Σέ ένα μπωλ ανακατεύουμε τα καρύδια  και  τα αμύγδαλα   με τη ζάχαρη ,τη φρυγανία ,την κανέλα  και  το γαρύφαλλο.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί μας ( και το  ταψί  που χρησιμοποίησα   25  χ 32  εκ ) και βάζουμε 3 φύλλα κάτω από πάνω ρίχνουμε 2-3  κουταλίες   απο το μείγμα  με  τα αμυγδαλοκαρύδια  μας .
  • Στη συνέχεια βάζουμε 2  φύλλα απο πάνω τα  βουτωρώνουμε και ρίχνουμε  1-2 κουταλίες απο το μείγμα,συνεχιζουμε τη ίδια διαδικασία μέχρι να τελείωσει η γέμιση .
  • Αφήνουμε γύρω στα 6-7  φύλλα για το επάνω μέρος
  • Αφου τελειώσουμε τη γέμιση και έχουμε καλύψει και με τα τελεύταια  φύλλα,  βουτηρώνουμε   και  κόβουμε  κομμάτια τον μπακλαβά .
  • Ρίχνουμε το βούτυρο  που   περίσεψε  αφού  πρώτα   το  'εχουμε  κάψει  ελαφρά  ,να πάει παντού και σε κάθε κομμάτι καρφιτσώνουμε και ένα γαρύφαλο.

  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για   σχεδόν  1και  μισή ώρα , τα πρώτα  30 λεπτά   στους  170 βαθμούς  και αργότερα  κατεβάζουμε  στους  150 ..και  συνεχίζουμε  μέχρι να χρυσαφίσει το φύλλο μας...
  • Στο ενδιάμεσο  φτιάχνουμε και το σιρόπι μας    ,βράζουμε όλα τα υλικά μαζί  για   6-7 λεπτά  
    • Μόλις βγεί απο το φούρνου με μια κουτάλα το σιροπιάζουμε...
    • Περιμένουμε να  ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ και  να πάρει   καλά το σιρόπι για να μπορούμε να  κόψουμε   τα κομμάτια... και  να το απολαύσουμε ...  
                                                                   Καλη σας  όρεξη


                       ΚΑΛΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ   ΚΑΙ  ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ   Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ  ΧΡΟΝΟΣ ..  








    Δεν υπάρχουν σχόλια: