ΥΛΙΚΑ :
1/2 κιλό φύλλα κρούστας ή Βηρυτού (το δικό μου ήταν 650 γρ )
250 γρ καρύδι τριμμένο ελαφρά να έχει κομμάτια
250 γρ αμύγδαλο τριμμένο ελαφρά να έχει κομμάτια
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο ή λάδι αν θέλουμε να τον κάνουμε νηστίσιμο (εγώ 'εβαλα μισό βούτηρο και μισό λάδι )
1 και 1/2 κουταλάκι σούπας κανέλλα σκόνη
60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
100 γρ. ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
γαρίφαλα όλόκληρα καρφάκια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
3 και 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
3 κουταλιέςτης σούπας γεμάτη μέλι
χυμό από μισό λεμόνι
φλούδα από λεμόνι
1 μπαστουνάκι κανέλα
1 βανίλια
- Σέ ένα μπωλ ανακατεύουμε τα καρύδια και τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη ,τη φρυγανία ,την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Βουτυρώνουμε το ταψί μας ( και το ταψί που χρησιμοποίησα 25 χ 32 εκ ) και βάζουμε 3 φύλλα κάτω από πάνω ρίχνουμε 2-3 κουταλίες απο το μείγμα με τα αμυγδαλοκαρύδια μας .
- Στη συνέχεια βάζουμε 2 φύλλα απο πάνω τα βουτωρώνουμε και ρίχνουμε 1-2 κουταλίες απο το μείγμα,συνεχιζουμε τη ίδια διαδικασία μέχρι να τελείωσει η γέμιση .
- Αφήνουμε γύρω στα 6-7 φύλλα για το επάνω μέρος
- Αφου τελειώσουμε τη γέμιση και έχουμε καλύψει και με τα τελεύταια φύλλα, βουτηρώνουμε και κόβουμε κομμάτια τον μπακλαβά .
- Ρίχνουμε το βούτυρο που περίσεψε αφού πρώτα το 'εχουμε κάψει ελαφρά ,να πάει παντού και σε κάθε κομμάτι καρφιτσώνουμε και ένα γαρύφαλο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για σχεδόν 1και μισή ώρα , τα πρώτα 30 λεπτά στους 170 βαθμούς και αργότερα κατεβάζουμε στους 150 ..και συνεχίζουμε μέχρι να χρυσαφίσει το φύλλο μας...
- Στο ενδιάμεσο φτιάχνουμε και το σιρόπι μας ,βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 6-7 λεπτά
- Μόλις βγεί απο το φούρνου με μια κουτάλα το σιροπιάζουμε...
- Περιμένουμε να ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ και να πάρει καλά το σιρόπι για να μπορούμε να κόψουμε τα κομμάτια... και να το απολαύσουμε ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου