Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΑΙΟΨΩΜΟ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΏΜΑ








Η ζύμη  φουσκώνει   σε  θερμοκρασία  δωματίου    .. μετά από  4  ώρες ... 
πηγή  

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι  ζυμωτό για ψωμί (  420  γρ  )
  • 1 φλιτζάνι μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
  • 350 ml νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (μόνο αν οι ελιές δεν είναι πολύ αλμυρό)
  • 10 γρ  νωπής μαγιάς ή 1 κουταλάκι του γλυκού  ξερή  μαγιά 
  • 1/2  κουταλάκι του γλυκού  ζάχαρη 
  • 2-3 κουταλιές λάδι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Κάνει 2 φραντζόλες  μικρές   ψωμί 
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ,κοσκινίζουμε  και ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τις ψιλοκομμένες  ελιές. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό  νερό αφήνουμε  να  φουσκώσει  για  30  λεπτά και το προσθέτουμε στο μείγμα αλευριού. Ανακατεύουμε  όλα μαζί με  μια σπάτουλα   από σιλικόνη  για 1 λεπτό μέχρι να  έχουμε  μια υγρή ζύμη, ρίχνουμε  και από πάνω το λαδάκι και  ανακατεύουμε πάλι λίγο . Σκεπάζουμε   το  μπολ  και αφήνουμε  να  ξεκουραστεί για περίπου 14-18 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, για να αφήσουμε  τη μαγιά αναπτυχθεί. Θα το"ζυμώσουμε" το  βραδάκι  και  θα αφήσουμε μέχρι την άλλη  μέρα  το  πρωί .
  2. Αφού περάσουν οι ώρες, την επόμενη  μέρα πάνω σε μια  πετσέτα  (βαμβακερή όχι πετσετέ  )  πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και  ρίχνουμε  το φουσκωμένο ζυμάρι μας και αρχίζουμε  να  διπλώνουμε μερικές φορές. Σκεπάζουμε τη ζύμη με την υπόλοιπη πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες. 
  3. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 250°C 30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.Κάνουμε σε κάθε κομμάτι της ζύμης 2-3 διπλώματα, και του δίνουμε σχήμα φρατζόλας το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο για 20 λεπτά .Βάζουμε το ταψί στο φούρνο να καεί όσο ο φούρνος ζεσταίνετε .
  1.  Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα  μπολ  πυρέχ  και το τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου, με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό. Μεταφέρουμε τα φουσκωμένα ζυμαράκια στο καμένο ταψί που βάλαμε στο φούρνο από πιο πριν αφού τοποθετήσουμε μια λαδόκολλα . Ψήνουμε για περίπου 30 -35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε το ψωμί δροσερό σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να το κόψουμε 
  2. Έχω φτιάξει το ψωμάκι αφήνοντας το να φουσκώσει για 2-3 ώρες και όχι για 14-18 ώρες όπως λέω παραπάνω .. είχα ξεχάσει να το ετοιμάσω από το βράδυ .. και αποφάσισα να το ετοιμάσω από το πρωί στις 9 και το έψησα στις 2 και 30 ' και στις 3 ήταν έτοιμα για να το φάμε
      οι   μεζούρες  - κούπες  και   κουτάλια  που  χρησιμοποιώ  στις  ζύμες  και στα γλυκά  μου
       
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
        

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

      Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

      ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ ΨΩΜΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ



      Ψωμάκι ζεστό με τραγανή κόρα .. ίσα -ίσα  που πρόλαβα να βγάλω φωτογραφία   το ένα καρβέλακι . Εφτιαξα διπλή δόση  ..το άλλο το κατασπάραξαν οι μικρές   .Πάμε να το  φτιάξουμε..... Εδώ  θα βρούμε και το βίντεο 
       

      Η ζύμη μας μετά από 3 ώρες .....


      ΥΛΙΚΑ :

       2 φλιτζάνια γεμάτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (290 γρ)

      1 φλυτζάνι γεμάτο αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα (150 γρ)

      1 και 1/2 φλιτζάνια ζεστό νερό  (350  ml)

      1 κουταλάκι γλυκού ξερή μαγιά  

      1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι  

      1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

      3  κουταλιές σούπας λάδι  

      1/2  κουταλάκι σούπας μέλι ή ζάχαρη 

      Αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα μαζί με για όλες τις χρήσεις για  τον πάγκο  

      και θα χρειαστούμε ένα σκεύος- γάστρα  μαντεμένια  ή πυρέξ 


      οι μεζύρες -κούπες και τα κουτάλια   που χρησιμοποιώ  σε όλες τις  ζύμες και τα γλυκά  μου


      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
      1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε   και το αλάτι . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και το μέλι   ή ζάχαρη, το ξύδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη για 3 - 4 λεπτά . Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 20 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας . Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει. 
      2. Βγάζουμε τη ζύμη 2 ώρες πριν ψήσουμε το ψωμί με λαδωμένα χέρια με λίγο καλαμποκέλαιο από το μπολ και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο ή βαμβακερή πετσέτα  (βαμβακερή  όχι πετσετέ  ) . Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι  . Διπλώνουμε 5-6 φορές τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και σκεπάζουμε με μεμβράνη διαφανή και με άλλη πετσέτα και   σκεπάζουμε τη ζύμη  με  μια  ακόμα πετσέτα  . Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C και βάζουμε μέσα σκεπασμένο το σκεύος στο οποίο θα ψήσουμε το ψωμί να κάψει καλά. 
      3.   Βάζουμε ένα άδειο δοχείο ψησίματος στο φούρνο δέκα λεπτά πριν από το ψήσιμο και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό στην κατσαρόλα , με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό
      4. Έπειτα από 15 λεπτά το βγάζουμε από τον φούρνο και καλύπτουμε τον πάτο με λαδόκολλα .
      5. Μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα στο σκεύος, το σκεπάζουμε ξανά και το βάζουμε στον φούρνο για 30-40  λεπτά . Το βγά­ζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά επιπλέον.  .
      6.  Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε  το ψωμί δροσερό σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να  το  κόψουμε  . 

      Η συνταγή  είναι  από  εδώ  Πηγή
      με  μερικές  δικές  μου αλλαγές  ..



      Το ψωμάκι της φωτογραφίας είναι της φίλης Ελένη Τζομπανάκη  

      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .  
        

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

      Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

      ΨΩΜΙ για tost


      Ένα  αφράτο  και  πολύ  γευστικό  ψωμάκι   για   τόστ . Πάμε  να το  φτιάξουμε παρέα  ...









      ΥΛΙΚΑ:

      410  γρ αλεύρι για  ολες  της χρήσεις
      20  γρ ζάχαρη
      1 κουταλάκι  του  γλυκού  αλάτι
      20 γρ βούτυρο
      1 κουταλάκι  του γλυκού ξερή  μαγιά
      250 ml γάλα (εγώ χρησιμοποιώ το κρύο γάλα από ψυγείο) 
       και μια  φόρμα φόρμα  11cmx20cm 
      και  λίγο γάλα  για  το  τέλος 
              

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ :    

      •  Κοσκινίζουμε  το  αλεύρι  μας  πρώτα σε  ένα  μπόλ .  Ανακατέυουμε  στον  κάδο  του  αρτοπαρασκευστή ή  του πολυμίξερ το αλεύρι ,τη ζάχαρη και την   μαγιά στο μπολ, με  μια  σπάτουλα  . 
      • Προσθέτουμε στην συνέχεια το  αλάτι και το γάλα  σε  θερμοκρασία  δωματιίου  (  αν το ζυμώσετε  με  τα χέρια θέλει χλιαρό), ανακατεύουμε  μια ζύμη με χαμηλή ταχύτητα, στη συνέχεια  ζυμώνουμε μια μαλακιά και απαλή υφή. 
      • Προσθέτουμε το βούτυρο, στη συνέχεια ζυμώνουμε χρησιμοποιώντας μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί  μια  ζύμη που θα  ξεκολλάει  από  τα τοιχώματα   πολύ  μαλακιά ,απαλή και λεία, ζυμώνουμε  σε προγραμμα  για 15 -20  λεπτά .
      • Μια  ακόμα χρήσιμη πληροφορία  για  όσους το ζύμωσουν  στο  χέρι καλό θα  ήταν  να ενεργοποιήσουν την  μαγιά  με  το χλιαρό  γάλα  και δυο-τρείς  κουταλίες  σούπας  αλεύρι  σε ένα  μπόλ για 20 λεπτά  περίπου και μετά  να προχωρίσουν  στο ζύμωμα ..    


      •  Λαδώνουμε  ένα  μπόλ  και  βάζουμε εκεί  την ζύμη  και  την σκεπάζουμε με  μεμβράνη και μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό  μέρος  να  ξεκουραστεί   και να  διπλασιάσει  τον  όγκο  της ,,για  2 ώρες ,μέσα  σε ζεστό φούρνο  που  έχουμε  ανάψει για  15 λεπτά στους  40-50 λεπτά .


      • Παίρνουμε μια  φόρμα  αντικολλητική  και  την  βουτηρώνουμε και στην συνέχεια παίρνουμε την  ζύμη  την ανοίγουμε σε πάχος 2  εκατ  και  φάρδος  ίσο   με το φάρδος  της  φόρμας και το  μαζεύουμε  ρολό  και το  τοποθετούμε στην   φόρμα ,αφήνουμε  να  φουσκώσει  για  40  λεπτά  και  περνάμε την ζύμη   με ένα  πινέλο  με λίγο  γάλα και  σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε για  30  λεπτά  περίπου στους 170 - 180  βαθμούς      
      • Αφήνουμε  να  κρύωσει  πάνω σε  σχάρα  για  10 λεπτά και στην συνέχεια  το βγάζουμε  από την φόρμα  και  το  ξαναβάζουμε  πάλι σε σχάρα και το ξεχναμε εκεί γαι  2-3 ώρες .. και  το  κόβουμε σε φέτες  με κοφτερό και  πριονωτό μαχαίρι ,και  ετοιμαζουμε το τοστ μας . Αν θέλουμε να το διατηρήσουμε  μια-δυο  μέρες  το  βάζουμε σε  σακουλακι και στο ψυγείο .
      • Αν  πάλι  θέλουμε  το  τοποθετούμε  όπως  το έχουμε  κόψει  σε φέτες  σε  σακουλάκια  τροφίμων  και  το  βάζουμε στην κατάψυξη  και  όταν  το χρειαστούμε  το  βγάζουμε  και το αφήνουμε  να έρθει  σε  θερμοκρασία  δωματίου   





      Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .  
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές
      μου  μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

      Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

      ΖΕΒΡΑ ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΑΚΙ BRIOCHE

      Και ναι όπως καταλάβατε συνεχίζουμε να ζυμώνουμε ζυμαράκια και να φτιάχνουμε  ψωμάκια  με γεύση κακάου και σχέδια   από τα αγαπημένα animal print ..αυτή την  φορά προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μαζί με τα κοριτσάκια μου την διάσημη Ζέβρα , την φτιάξαμε σε κέικ (αργότερα θα ανεβάσουμε και  συνταγή) και σε μπισκοτάκια όπως θα δούμε εδώ .
      Την ιδέα για  να κάνω  το σχέδιο την  πήρα από εδώ  και η ζύμη είναι brioche . 





      ΥΛΙΚΑ :
      250 γρ  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις 
      280 γρ αλεύρι   για   τσουρέκια  
      250 ml χλιαρό γάλα
      150-180  γρ ζάχαρη   
      1  κουταλάκι του γλυκού μέλι 
      1  βανίλια -ζάχαρη  με  άρωμα  πορτοκάλι     
      1  αυγό   μέτριο
      1 πρέζα αλάτι 
      80 γρ μαλακό βούτυρο σε  θερμοκρασία  δωματίου 
      1 κουτάλι  σούπας  ξερή  μαγιά  ή  1/2 κύβος νωπής ζύμης (12,5 γρ )
      2 κουτάλια  σούπας  κακάο  σκόνη  
      10  ml ακόμα   γάλα 
      1 φόρμα  αντικολλητική   υψους  7-10 εκατ και μάκρος 20-28  εκατ  (ανάλογα τι  έχουμε  στην  κουζίνα μας )
      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
      • Θερμαίνουμε το γάλα, προσθέτουμε  σε  ένα  μπόl  1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και προσθέτουμε  και την  μαγιά  και  2-3 κουταλίες αλεύρι  και  ρίχνουμε  και το  ζεστό  γάλα ..και  ανακατεύμε  με  μια  σπατουλα ,αφήνουμε  να  ενεργοποίηθεί  20-30 λεπτά  Κοσκινίζουμε  το αλεύρι και  χτυπάμε  το αυγό ελαφρά .
      • Ρίχνουμε  την ενεργοποιήμενη  μαγιά  στο  κάδο  του αρτοπαρασκευστή , το αυγό, το μέλι, το αλεύρι,  και  από  πάνω  το αλάτι.και  την βανίλια και βάζουμε το  μηχάνημα  σε  πρόγραμμα  ζυμώματατος,ζύμώνουμε για  5-6  λεπτά και  στην συνέχεια προσθέτουμε   και  το βούτηρο  που  το έχουμε   φέρει  σε  θερμοκρασία δωματιου και  είναι  πολύ   μαλακό και  συνεχίζουμε να  ζυμώνουμε ώσπου  να  έχουμε  μια  απαλή  και λεία   ζύμη .
      • Στη  συνέχεια μοιράζουμε την  ζύμη  σε  2  ίσα  κομμάτια  το ένα  κομμάτι  το αφήνουμε σε  ένα  μπόλ σκεπασμένο  με  μεμβράνη  τροφίμων και  μια  πετσέτα  από  πάνω σε  ζεστό  φόυρνο  να  διπλασιαστεί  και  το  άλλο κομμάτι ξανά  ζυμώνουμε αφού πρώτα  ρίξουμε  το κακάο μαζί  με  το γάλα, οταν  πια είναι  και αυτο  έτοιμο το βάζουμε  σε ένα   μπλο σκεπασμένο  με  μεμβράνη  τροφίμων και  μια  πετσέτα  από  πάνω και  το αφήνουμε  και αυτό σε  ζεστό φούρνο   να  διπλασιάσει  τον  όγκο  του  περίπου για  1 ώρα
      • Κατά  τον  ίδιο τρόπο και και  με την ίδια  σειρά -σειρά  τοποθέτουμε  τα  υλικά  σε  μια  λεκάνι και  ζυμώνουμε στο χέρι  αν δεν  έχουμε αρτοπαρασκευστή , και ζυμώνουμε για  15 -20  λεπτα .
      •  Αφού φουσκώσει, μεταφέρουμε  τις  δυο  ζύμες σε μια επιφάνεια εργασίας και με  με  μια  ζυγαριά κουζίνας  ,κόβουμε  την άσπρη  ζύμη σε κομμάτια των περίπου 60 γρ  το καθένα. και  το ίδιο κάνουμε  και με  την  καφέ  ζύμη  .. θα  βγουν  σχεδόν 16  κομμάτια .( αν η  φόρμα  σας  είναι  αρκετά  φαρδιά  τα  βάζετε όλα τα  κομμάτια αν όχι  κρατήστε  3-4  κομμάτια  εγώ  ήταμ  μικρή  φορμα  μου και δεν  τα έβαλα όλα .)
      •  Παίρνουμε  το  πρώτο  κομμάτι  από την  καφέ  ζύμη  και  με  λίγο  λαδάκι  καλαμποκέλαιο στα  χέρια  το ανοίγουμε   σε  πιτούλα  πάχους  σχεδόν  1 εκατ  όπως  φαίνετε  στις  φωτογραφίες, συνεχίζουμε με  ακόμα ένα  κομμάτι  από  την άσπρη  ζύμη και  ξανά  1 κομμάτι  από  την  καφέ  ζύμη  ...προσέχουμε  να  είναι  το κάθε κομμάτι  λίγο  πιο  μεγάλο  το  φάρδος  και  μικρότερο εναλλάξ 
      • Αφού τελειώσουμε με  όλα  τα  κομμάτια και  τα  στιβάσουμε  το ένα  πάνω  στο άλλο παίρνουμε  μια  φόρμα  αντικολληκή  και τοποθετούμε   την  στίβα  από  την  ζύμη  όχι  όπως  τα  έχουμε  στοιβάσει  αλλά αντίθετα , όπως  φαίνετε  στην  φωτογραφία .Αφήνουμε  την  ζύμη  μας  να  φουσκώσει  σκεπασμένη  σε  ζεστό  φούρνο  σκεπασμένη  με  διάφανη  μεμβράνη  τροφίμων  .
      •   Προθερμαίνουμε το  φούρνο  μας  στους  200  βαθμούς  και βάζουμε στο  φούρνο  μας  όσο  προθερμαίνετε  ένα  σκέυος  με  νερό  να  βράζει όσο  το ψωμάκι μας  θα  ψήνετε..
      • Αλείφουμε με λίγο γάλα  και ψήνουμε  για 30-40  λεπτά στους  200 βαθμούς  για  10  λεπτά   και μετά  κατεβάζουμε  λίγο την  θερμοκρασία  στους  170 -180 και ψήνουμε  για  άλλα  30 λεπτά  πάντα  ανάλογα   με  το  φούρνο μας .
      • Αφού  ψηθεί  το βγάζουμε  από  τον  ζεστό  φούρνο  και  αφήνουμε  λίγο  να κρυώσει  και το βγάζουμε από  την  φόρμα και  το αφήνουμε  πάνω  σε  μια  σχάρα και περιμένουμε  να  κρυώσει  και το κόβουμε σε  λεπτές  φέτες.
      •  Το  απολαμβάνουμε με μια  κούπα  γάλα   ή  ένα  ποτήρι  χυμό  ή  ένα  φλυτζάνι  τσάι  για  πρωινό  ή  βραδινό  .