Σελίδες

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΑΙΟΨΩΜΟ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΏΜΑ








Η ζύμη  φουσκώνει   σε  θερμοκρασία  δωματίου    .. μετά από  4  ώρες ... 
πηγή  

ΥΛΙΚΑ:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι  ζυμωτό για ψωμί (  420  γρ  )
  • 1 φλιτζάνι μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
  • 350 ml νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (μόνο αν οι ελιές δεν είναι πολύ αλμυρό)
  • 10 γρ  νωπής μαγιάς ή 1 κουταλάκι του γλυκού  ξερή  μαγιά 
  • 1/2  κουταλάκι του γλυκού  ζάχαρη 
  • 2-3 κουταλιές λάδι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Κάνει 2 φραντζόλες  μικρές   ψωμί 
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ,κοσκινίζουμε  και ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τις ψιλοκομμένες  ελιές. Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό  νερό αφήνουμε  να  φουσκώσει  για  30  λεπτά και το προσθέτουμε στο μείγμα αλευριού. Ανακατεύουμε  όλα μαζί με  μια σπάτουλα   από σιλικόνη  για 1 λεπτό μέχρι να  έχουμε  μια υγρή ζύμη, ρίχνουμε  και από πάνω το λαδάκι και  ανακατεύουμε πάλι λίγο . Σκεπάζουμε   το  μπολ  και αφήνουμε  να  ξεκουραστεί για περίπου 14-18 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, για να αφήσουμε  τη μαγιά αναπτυχθεί. Θα το"ζυμώσουμε" το  βραδάκι  και  θα αφήσουμε μέχρι την άλλη  μέρα  το  πρωί .
  2. Αφού περάσουν οι ώρες, την επόμενη  μέρα πάνω σε μια  πετσέτα  (βαμβακερή όχι πετσετέ  )  πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και  ρίχνουμε  το φουσκωμένο ζυμάρι μας και αρχίζουμε  να  διπλώνουμε μερικές φορές. Σκεπάζουμε τη ζύμη με την υπόλοιπη πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για άλλες 2 ώρες. 
  3. Προθερμάνουμε το φούρνο στους 250°C 30 λεπτά πριν το ψήσιμο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.Κάνουμε σε κάθε κομμάτι της ζύμης 2-3 διπλώματα, και του δίνουμε σχήμα φρατζόλας το αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο για 20 λεπτά .Βάζουμε το ταψί στο φούρνο να καεί όσο ο φούρνος ζεσταίνετε .
  1.  Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα  μπολ  πυρέχ  και το τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου, με τον τρόπο αυτό θα βράσει άμεσα και να δημιουργήσει ατμό. Μεταφέρουμε τα φουσκωμένα ζυμαράκια στο καμένο ταψί που βάλαμε στο φούρνο από πιο πριν αφού τοποθετήσουμε μια λαδόκολλα . Ψήνουμε για περίπου 30 -35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε το ψωμί δροσερό σε ένα ράφι για τουλάχιστον μία ώρα πριν να το κόψουμε 
  2. Έχω φτιάξει το ψωμάκι αφήνοντας το να φουσκώσει για 2-3 ώρες και όχι για 14-18 ώρες όπως λέω παραπάνω .. είχα ξεχάσει να το ετοιμάσω από το βράδυ .. και αποφάσισα να το ετοιμάσω από το πρωί στις 9 και το έψησα στις 2 και 30 ' και στις 3 ήταν έτοιμα για να το φάμε
      οι   μεζούρες  - κούπες  και   κουτάλια  που  χρησιμοποιώ  στις  ζύμες  και στα γλυκά  μου
       
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
        

      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

      Δεν υπάρχουν σχόλια: