Σελίδες

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ







Αυτά  είναι απίστευτα αφράτα ψωμάκια  και    γίνονται αρκετά γρήγορα και μπορεί να τα   χρησιμοποιησουμε   για χάμπουργκερ,   σαντουιτσάκια  για το πρωινό  των  παιδιών  μας  με   αρμυρή  γέμιση  ή   με μαρμελάδα,ή μερέντα. Διατηρούνται αφράτα  έως και 4 ημέρες, αν τα   κρατήσουμε  σε μια κλειστά  πλαστική σακούλα ή αν θέλουμε   τα  βάζουμε  2 -3 σε  καθε  σακουλίτσα   και τα  διατηρούμε   στην καταψυξη  για   περισσότερο χρόνο, και όταν   τα χρειαστούμε   να  βγάζουμε  από  την   καταψυξη να έρθουν   σε  θερμοκρασία   δωματίου  . και  τα  απολαμβάνουμε  οπως  μας  αρέσει .







Δείτε  και εδώ   την   ιδια   συνταγή   με   καρδούλες ..

ΥΛΙΚΑ:
  • 550 γρ αλεύρι για  'ολες  τις  χρήσεις 
  • 30  γρ   ζάχαρη
  • 10 γρ  μέλι ή   1 κουταλάκι  του γλυκού  
  • 300 ml γάλα  χλιαρό  
  • 20-25  γρ  μαγιά  νωπή ή 1φακελάκι  7-9 γρ  ξηρή μαγιά
  • 40 γρ βούτυρο
  •  8  γρ  αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :

  • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  και αυτή τη φορά. Έβαλα στο  κάδο  του   το γάλα, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, η ζάχαρη, το μέλι, το αλεύρι, μαγιά στη συνέχεια   έβαλα   τον αρτοπαρασκευστή  σε   πρόγραμμα  ζυμώματατος    για  μια ώρα και 30 λεπτά  και   στο  τέλος  του προγράμματος   πήρα  μια πολύ αφράτη  και   μαλακιά και καλά φουσκωμένη ζύμη.

  • Αν το  ζυμώσουμε   με  τα χέρια  μας    η διαδικασία είναι η εξής: Τρίβουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε με 150ml γάλα . Σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο   αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει  η ζύμη   λεία και απαλή . Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήστε τα ξανά αναπτυχθεί 30-45 λεπτά, σε   ζεστό   μέρος  ή   σε φούρνο  που τον  έχουμε   ανάψει στους   40 -50  βαθμούς  για  15λεπτα  και  τον εχουμε  σβήσει  ..
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε  8-10  κομμάτια από περίπου  85- 90 γραμμάρια το καθένα. Της   δίνουμε   σχήμα  με  τα   χέρια- παλάμες     κουνόντας  την κυκλικά   πάνω  στον  πάγκο  της  κούζίνας ,  και τα βάζουμε σε ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος

  •  Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 40-50  λεπτά).
  •  Αν θέλουμε    για  το  τέλος   τα περνάμε  μέ  λίγο   γάλα   και  ρίχνουμε  σουσάμι      ή    οπως  γράφω και πιο κάτω   αφού  ψηθούν   τα  περνάμε  με  το μέιγμα   κόρν  φλάουρ ..δείτε  πιο κάτω λεπτομέρειες.
  • Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμους   κελσίου     ανάλογα  το  φούρνο μας   για περίπου 20 λεπτά.

  •   Αν θέλουμε όσο είναι ακόμα στο  φούρνο ετοιμάζουμε  σε  ένα  κατσαρολάκια  ένα  μείγμα  με ένα κουταλάκι του γλυκού  κοφτό  κορν φλάουρ σε 150  ml κρύο νερό και να  πάρει μια βράση,  θα  γίνει σαν  ζελεδάκι .Αφήνουμε    να κρυώσει.  
  • Αμέσως μετά μόλις βγάλουμε τα  ψωμάκια από το φούρνο με ένα πίνέλο βουρτσίζουμε με  το   μίγμα  κορν  φλάουρ  ελαφρώς ζεστό 
 η  επιλογή  είναι  κααθαρά   δική σας  ...    μερέντα -μπανάκα  -καρυδι    ή   γαλαοπούλα -τυράκι -αγγουράκι - ντοματούλα -μαρουλάκι 
 





Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Τα ψωμάκια φαίνονται καταπληκτικά. Για να τα κάνω νηστίσιμα μπορώ αντί για το γάλα και το βούτυρο μπορώ να βάλω νερό και λάδι?

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλησπέρα σας ! Έχω συνταγη να σας δώσω με νηστίσιμα ψωμσκια

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Αλλά και φυσικά μπορείτε να βάλετε λαδι αντί για βουτυρο και να βάλετε και νερο αντί για γάλα η γαλα αμυγδάλου !

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Δείτε καταλόγους αυτή την συνταγή https://plathozymarakia.blogspot.com/2020/03/blog-post_0.html?m=0

plathozymarakiablogspot.com είπε...

https://plathozymarakia.blogspot.com/2020/03/blog-post_0.html?m=0