Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΑΠΛΑ ΥΛΙΚΑ



                                           Σήμερα  φτιάξαμε πάλι σπιτικές  πιτούλες.
Το μενού έιχε σνίτσελ χοιρινά  αυτή τη φορά στο φούρνο και ξέχασα να πάρω ψωμάκι,φυσικά και οι μικρές ήθελαν πάλι πιτούλες  .Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ  πολύ .... Αρτοπαρασκευαστής  στην πρίζα... προσθέτουμε τα υλικά μετρημένα και το κουμπί έτοιμο για ζύμωμα ,μέσα σε 15 λεπτά έτοιμο το ζυμαράκι ..αυτή  την φορά δεν εβαλα κεφίρ παρά μονάχα  χλιαρό νεράκι και λίγο ξυδάκι και αλεύρι σκληρό ή και για τσουρέκια  που είχε  ξεμείνει στο ντουλάπι από τα τσουρέκια μας   ....
Δεν μπορούσε αυτή  η συνταγή με τα απλά  υλικά  να λείπει από το μπλόγκ μας  ..πάμε να τις  φτιάξουμε ..δεν πρόλαβα να  βγάλω  φωτογραφία  με την  πίτα  τυλιγμένη ..μια  διακοπή  ρεύματος με εβγάλε εκτός  προγράμματος την επόμενη  φορά θα  σας έχω φωτογραφία ...υπόσχομαι ..  ΚΑΙ   φυσικά  μετά  από   καιρό κατάφερα να σας   δέιξω  και   φωτογραφία  με  τυλίγμένες  τις πίτες  με  γυρο  και  'ολα  τα  υπόλοιπα ...


 

 

 



ΥΛΙΚΑ:

400 ml. ζεστό νερό
και 1/2  φλιτζανιού  αλεύρι  για  ψωμί ή για  τσουρέκια   (560  γρ   ) ίσως  και  λίγο παραπάνω   
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
4 κουταλιές της σούπας λάδι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 φακελάκι   ξερή μαγιά  7-9  γρ 
λίγο  αλεύρι για  όλες τις  χρήσεις     για   το  άνοιγμα    

Λαδάκι για  το  τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε ένα μπόλ ανακατέυουμε όλα τα υγρά συστατικά. Προσθέτουμε τημαγιά και την  ζαχαρη και  το αλάτι. Προσθέτουμε   το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε  για 7-8 λεπτα μια μαλακιά που δεν κολλάει και  απαλή ζύμη σαν το αυτί μικρού παιδιού . (εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασκευστή για 15  λεπτά ),



  •   Στη συνέχεια αφήνουμε τη  ζύμη  να  ξεκουραστεί   και να ανέβει  για  45 λεπτά  με  1   ώρα.
 


  •   Οταν  πια  ξεκουραστεί  και  ανέβει  η ζύμη μας  κόβουμε κομμάτια ίσου μεγέθους την  ζύμη  περίπου  το  καθένα 100  γρ  και τα αφήνουνε  για κανά 20 λεπτο  να  ανέβουν  πάλι  σκεπασμένα .

 
  •  Aνοίγουμε  με  τον  πλάστη  της  πίτες  μας τις τρυπάμε λίγο  με το πιρούνι 
 

  • .Σε αντικοληιτικό  τηγάνι  με  μια  κουταλιά  του  γλυκού  λάδι  ή και χωρίς  λάδι  ψήνουμε  σε  σιγανή  φωτιά ..  (π.χ. αν η κουζινα έχει  1-9 στο 6-7 ) για 3-4  λεπτά και απο  της 2 πλευρές  Και  ετοιμες!!










Διατηρούνται σε σακούλακια τροφίμων ή ζιπ λοκ στην κατάψυξη ..και  όταν  θέλουμε να τις απολαύσουμε  τιςβγάζουμε σε θερμοκρασία δωματίου και  όταν  ξεπαγώσουν  τελείως τις ζεσταίνουμε  στην  σχάρα ή στην τοστιέρα σε  χαμηλή  θερμοκρασία

Και  καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη φορά  που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΓΙΑ ΓΥΡΟ ΜΕ ΚΕΦΙΡ.


Σπιτικές  πιτούλες  ..άλλο  καλύτερο  για  την οικογένεια. κοπιάστε  ...




Η  συνταγή  είναι από  εδώ 
και  εγώ   πρόσθεσα  τα  δυο αγαπημένα  μου  ύλικα  το  κεφίρ  και την ιμβερτοζάχαρη

ΥΛΙΚΑ:
600 γρ.αλεύρι για  όλες  της  χρήσεις και λίγο παραπάνω  ανάλογα  το αλεύρι 
100 γρ  αλεύρι σκληρό τύπου  Μ
9 γρ  ξερή μαγιά
1/2  κούπα  και 1/4  κούπα  χλιαρό νερό 
1 κουταλια και 1/2 κουτάλια της σούπας  ζάχαρη ή  ιμβερτοζάχαρη  η συνταγή  είναι  από  εδώ
1 κούπα κεφίρ σε θερμοκρασία  δωματίου 
5 κουτάλιες της σούπας λάδι
1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα  μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά συστατικά. Προσθέτουμε τη  μαγιά και την  ζάχαρη. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο,και  το αλάτι  και  ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά  μια μαλακιά  και  απαλή  ζύμη σαν  το  αυτί μικρού  παιδιού.(εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευστή  για  15  λεπτά ),  
  •    Στη συνέχεια αφήνουμε τη  ζύμη να  ξεκουραστεί και να ανέβει  για 1 ώρα.  

  • Όταν  πια  ξεκουραστεί  και ανέβει  η ζύμη μας  κόβουμε κομμάτια ίσου μεγέθους  την  ζύμη   περίπου το καθένα 100  γρ και τα αφήνουμε  για καν 20 λεπτό  να  ανέβουν  πάλι  σκεπασμένα.   .

  • Aνοίγουμε  με  τον  πλάστη  της  πίτες  μας τις  τρυπάμε λίγο με το πιρούνι  .



  • Σε αντικολλητικό  τηγάνι  με  μια  κουταλιά  του  γλυκού λάδι ψήνουμε σε σιγανή φωτιά ..(π.χ. αν το μάτι της  κουζίνας έχει 1-9  στο 6-7 ) για 3-4  λεπτά και από της 2 πλευρές  


 Και  έτοιμες!! Εμείς  τις  συνοδέψαμε  με  κοτόπουλο σνίτσελ στο φούρνο αυτή την  φορά ! κοπιάστε ....





Διατηρούνται σε σακουλάκια τροφίμων ή ζιπ  λοκ στην κατάψυξη  ..και  όταν θέλουμε να τις απολαύσουμε  τις βγάζουμε σε θερμοκρασία δωματίου και  όταν  ξεπαγώσουν τελείως τις  ζεσταίνουμε  στην  σχάρα ή στην τοστιέρα σε χαμηλή  θερμοκρασία

                                                         Και καλή μας όρεξη !
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!



Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ -NUTELLA

Ιδανικό γλυκό-κέρασμα  , για όλες τις περιστάσεις,  θα σας   ξετρελάνει με τη γεύση και τη δροσιά του! Ποιος, άλλωστε, δεν ενδίδει σε ένα μπόλ  παγωτό   ή  1  σάντουίτσάκι    παγωτό  με μπισκότα   πτι μπέρ   ... Eμείς  ολοι μας   λέμε ναιιιιιιι! Πάμε  να  το  ετοιμάσουμε πάρεα:









Υλικά

  • 1 γάλα ζαχαρούχο  400 γρ  παγωμένο
  • 1 γάλα εβαπορέ  170 γρ  παγωμένο
  • 150 γρ  γάλα  παγωμένο
  • 1000   ml   φυτική  κρέμα   παγωμένη  ( Kre Torre)
  • 2 βανίλιες   και  για  ακόμα  κα΄λύτερο άρωμα   βάλτε  σποράκια  από  βανίλια  Μαδαγασκάρης
  •  200γρ  nutella  και  1 κουταλιά  κοσκινισμένο   κακάο  ( για  πιο  σκούρο χρώμα  προαιρετικό )
  • και 1 πακέτο   μπισκότα πτί μπέρ    για  τα σαντουιτσάκια
  • 1 μπόλ 
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Για το παγωτό: Χτυπάμε στο μίξερ την παγωμένη   (  έχουμε  βάλει  για λίγη ώρα   στην καταψυξη όλα  τα υλικά  ) φυτική κρέμα   για 5′-8' τουλάχιστον μέχρι να αφρατέψει, μετά προσθέτουμε τις βανίλιες και σταδιακά το ζαχαρούχο γάλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας και τέλος το εβαπορέ και το γάλα   το μείγμα  μας  θα   πήξει  και θα έχει  τη  μορφή σαντιγύς...
  • Αδειάζουμε  το μισό μείγμα  του παγωτού   σε  μεταλικό  μπόλ  ή γυάλινο  κλείνουμε  με  καπάκι   και  το   βάζουμε   στην καταψύξη για  1 ώρα , βγάζουμε   από  την κατάψυξη   ξανά  και  το  χτυπάμε   με  το μίξερ  άλλο  ένα  3-5 λεπτό  το  κλέινουμε  με  το καπάκι   και  το ξεχνάμε  για  24 ώρες .Μπορουμε  να το κανουμε   αυτό  και μια ακόμα φορά  για πιο    καλό αποτέλεσμα 
  • Παίρνουμε   το άλλο  μισό  μείγμα  και  προσθέτουμε  τη nutella  και   το  κακάο  (προαιρετικό)   και  χτυπάμε   λίγο να ενωθούν τα υλικά σκεπάζουμε  με καπάκι  και το βάζουμε  στην  στην καταψύξη για  1 ώρα  ,βγάζουμε   από  την κατάψυξη   ξανά  και  το  χτυπάμε   με  το μίξερ  άλλο  ένα  3-5 λεπτό  το  κλέινουμε  με  το καπάκι   και  το ξεχνάμε  για  24 ώρες .Μπορούμε  να το κάνουμε   αυτό  και μια ακόμα φορά  για πιο    καλό αποτέλεσμα 
ΓΙΑ  ΤΑ  ΣΑΝΤΟΥΙΤΣΑΚΙ ΚΡΕΜΑ -NUTELLA
  • Παίρνουμε  ένα  μπόλ - ταψί και  στρώνουμε  τα μπισκότα  με  μιά  σειρά  , σχετικά θα εφαρμόζουν μέσα τα μπισκότα, αν είναι κάποια εκατοστά μεγαλύτερο δεν  μας  πειράζει   Ρίχνουμε  σχεδόν το μισό μείγμα  της  βανίλιας   πάνω από τα μπισκότα και το απλώνουμε…συνεχίζουμε   και με  το  μείγμα της  νυtella  και  τα καλύπτουμε  , από πάνω   ξανά  πάλι  μια  στρώσει   απο  τα  μπισκότα  ακριβώς με τη σειρά που τοποθέτησαμε   τα  πρηγούμενα,τα  σκεπάζουμε   με  το καπάκι και βάζουμε  στη κατάψυξη και σε 12    ώρες είναι έτοιμα!
  • Όταν  πια  παγώσει  το  βγάζουμε  από  την   κατάψυξη   και  το  σερβίρουμε  σε  μπόλ   με  σιροπι  από  βύσινο  ή  φράουλα   ή σιρόπι  σοκολάτας . 
                                                                             καλή μας   όρεξη  !!

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!




Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Η   συνταγή   είναι  από  το σακουλάκι   σιμιγδάλι   μύλοι   αγίου  Γεωργίου



ΥΛΙΚΑ:
 1 λίτρο γάλα πλήρες (4  και 1/2 κούπες γάλα )
150 γρ ζάχαρη (3/4 κούπας ζαχαρη )
150 γρ σιμιγδάλι ψιλο.(1 κούπα σιμιγδάλι ψιλο)
2  κουταλίες σούπας κόρν φλάουρ  (έβαλα και κόρν φλάουρ μου άρεσει πολύ  να το βαζω στις  κρέμες)
4 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα  λεμονιού
70γρ . βούτυρο για  την κρέμα (1/3 κούπας βούτυρο )
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
3 1/2 φλτ. του τσαγιού ζάχαρη
2 1/2 φλτ. του τσαγιού νερό
1 φλούδα λεμονιού
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1  ξυλάκι  κανέλα
( η  συνταγή ειχε 2  1/2  κούπες  ζάχαρη και  1 κούπα  νερό και  μου φανηκε  λίγο  το σιρόπι  και εγω  εβαλα της παραπάνω  ποσοτητες )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Βάζουμε το γάλα  σε μια κατσαρόλα να βράσει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι  και  το κόρν  φλάουρ και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει μία βράση και να αρχίσει πήξει.
  • Χτυπάμε σε  ένα άλλο μπολ τα αυγά την  ζάχαρη  και την βανίλια  τα προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας καλά  μέχρι να  πήξουν τα υλικά  να  γίνουν  κρέμα.  Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφού κρυώσει  λίγο , το ξύσμα  και  το  βούτυρο και ανακατεύουμε  να  λιώσει το  βούτυρο  
  • Την κρέμα  την  αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο, ανακατεύοντας όμως τακτικά για να μην κάνει κρούστα.και την σκεπάζουμε  με  μια  διάφανη  μεμβράνη
 
  • Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί  στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας κάθε φύλλο καλά μ'ένα πινέλο.
  • Τα φύλλα αναλογα  με  τα  ταψί μας  εξέχουν απο το ταψί μας στο στρώσιμο. προσθέτουμε   την κρέμα σ'όλη την επιφάνεια και διπλώνουμε πάνω της τα φύλλα που εξέχουν.
  • Τελειώνουμε σκεπάζοντας  το  με τα  υπόλοιπα  φύλλα  βουτηρωνοντάς  τα   .
 
  • Κόβουμε ότι περισσεύει, χαράζουμε το γλυκό μας μ'ένα κοφτερό μαχαίρι, ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε  προθερμασμένο  μέτριο φούρνο για 4ο'-50 περίπου μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
  • Στοδιάστημα  που ψήνετε το γλυκό μας ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, υπολογίζοντας την ώρα να είναι και τα δύο ζεστά.
  • Βράζουμε το σιρόπι μας λίγο ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 7-8 'ακόμη, θέλουμε να δέσει  καλά .
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό περιχύνουμε  με  το ζεστό σιρόπι το γλυκό  μας  .
                                                                                    Καλή μας όρεξη !!

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΜΕ ΤΥΡΙΑ -ΧΑΤΣΑΠΟΥΡΙ

Συνεχίζουμε  την  κατασκευή  ζύμης  με   το καινούργιο  και  αγαπημένο μας  υλικό το  κεφίρ ,το  φτιάχνω μόνη μου,αφού  η αγαπημένη  μου  φίλη Βερονίκη  μου  χάρισε  τους σπόρους. και  την  ευχαριστω και απο εδώ.Πλέον έχω το δικό  μου κεφίρ σπιτικό  .. απο  τα χεράκια  μου  !
Είναι  ένα υπέροχο πιάτο  που  μπορεί να φαγωθεί  και για  πρωινό  αλλά και για  κυρίως  πιάτο  και  για  βραδινό .  
Tο  ζυμαράκι  του είναι  πολύ  νόστιμο με  το  κεφίρ αλλά  μπορείτε  να το  φτιάξετε  και με   γάλα αλλά  και με   νερό  , 
Τα  τυριά. η επιλογή  των τυριών  είναι αυτή που θα δώσει  επιπλέον  νοστιμιά ,εγώ χρησιμοποίησα  φρέσκα  ντόπια  τυριά  από  ένα  τοπικό  τυροκομείο ,  και  φυσικά  φρεσκότατα  αυγά  ημέρας . Δοκιμάστε  το  έιναι  ένα  πιάτο απο  την Ατζαρία  Γεωργία Καύκασο,  αξίζει να το  δοκιμάσετε  ..

  Πρίν  λίγο  καιρό φτιάξαμε   ένα  αλλο  πεινιρλί  με διαφορετική  ζύμη   ..  με σπανάκι και τυράκια εδώ .. 
 Πάμε  να το  φτιάξουμε  ...








ΥΛΙΚΑ :

400 γρ  αλεύρι   για  όλες  της  χρήσεις  ίσως  και λίγο περισσότερο 
200  γρ  αλεύρι    κίτρινο    για  ζυμωτά   
 50  ml  γάλα  χλιαρό 
370 ml   κεφίρ   σε θερμοκρασία δωματίου 
1 φακελάκι ξερή μαγιά  ή  20 γρ  νωπή  μαγιά 
100 ml  λάδι  
1  κουταλάκι του γλυκού  αλάτι  
1  κουταλάκι  γεμάτο  ζάχαρη 

ΓΙΑ ΤΗΝ   ΓΕΜΙΣΗ :
200  γρ  ανθότυρο  ή μανούρι
100 γρ  φέτα 
200 γρ  κίτρινα τυριά της αρεσκείας  μας
λίγο  γαλα
λίγο αλάτι
λίγη πάπρικα γλυκιά  (προαιρετικά)
5  αυγά
30 γρ βούτυρο παγωμένο  και κομμένο σε  κομματάκια  μικρά .(εγώ  το έτριψα  στο  τρίφτη )
και  για  το  τέλος  λίγο  γάλα  ακομα  ή  ένα  κρόκο  διαλυμένο  με  γάλα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε ένα μικρό  μπολ διαλύουμε  στο χλιαρό γάλα     την  μαγιά  και  2-3  κουταλιές  αλεύρι   και  την  ζάχαρη  . Αφήνουμε να  φουσκώσει   5-10 λεπτά.
  •   Σε    ένα μεγάλο  μπόλ  ανακατεύουμε  το  κεφίρ   , το αλάτι  . Προσθέτουμε    το  κοσκινισμένο   αλεύρι και  την  φουσκωμένη  μαγιά, ανακατεύοντας   , και ρίχνουμε    λίγο  -λίγο   το λάδι μας   και ζυμώνουμε για 10 -15   λεπτά,   μέχρι να γίνει λεία και απαλή η  ζύμη   μας .Η  ζύμη  μας  να  είναι   μαλακιά   .
  • Μεταφέρουμε   τη ζύμη σε καθαρό  και   ελαφρώς λαδωμένο μπολ , σκεπάζουμε  το μπολ και αφήνουμε  τη ζύμη να αυξηθεί  να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρες, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας.
  • Εγώ  το  ζύμωσα και  τα  αφήσα  να  φουσκώσουν στον αρτοπαρασκευαστή .
  • Ετοιμάζουμε  στο μεταξύ   τρίβουμε  τα  κίτρινα τυριά  σε χοντρό τρίφτη. και  το   παγωμένο  βούτηρο  και  τα  άλλα  τα  σπάμε  με τα χέρια    και  τα  ανακατεύουμε   σε  ένα  μπολ  

  • Μεταφέρουμε   τη ζύμη σε ελαφρά βουτυρωμένη επιφάνεια εργασίας ή  πάνω σε αλευρωμένη  λαδόκολλα   και  με  την  βοήθεια  της  ζυγαριάς  κόβουμε  5-6  κομμάτια  των  150  -200  γρ ανάλογα  πόσο μεγάλα  τα  θέλουμε (εγώ τα  έκοψα  σε  5 κομμάτια  των 200 γρ )
  •  Παίρνουμε  το  ένα  κομματι  της  ζύμης  και   της  δίνουμε  το   παραπάνω   σχήμα -βάρκα   και  την    γεμίζουμε   με   τυρια    και  την τοποθετουμε   σε ταψί   με  λαδόκολλα  ,   και αφήνουμε   τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να  τελειώσουμε  και  τα αλλα  κομμάτια  ζύμης   
  • Τα περνάμε  με  λίγο  γάλα   με  ένα  πινέλο    
  • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας   στους  200  βαθμούς   . Ψήνουμε    για 20   λεπτά  στους   190  βαθμούς , να  πάρουν χρώμα  και  να  λιώσουν τα τυριά  και στην συνέχεια  βγάζουμε   το ταψί  από  το  φούρνο  και  σπαμε  τα  αυγά μας  ένα -ένα  σε γυάλινο  μπολάκι ,(θα  είναι πιο  έυκολο  να το  ρίξουμε    στην 'βαρκούλα μας'   κάνουμε μια  τρύπα    με  το κουτάλι  όπως  φαίνετε στην παρακάτω φωτογραφία ..στα  λιωμένα  τυριά  και  ρίχνουμε   επάνω  το  αυγό , συνεχίζουμε   μέχρι να τελειώσουμε   .και  τα  ξαναβάζουμε  στο  φόυρνο  να  ψηθεί  το ασπράδι  και ο κρόκος  ελάχιστα  , για  άλλα  2-3  λεπτά  ακόμα . 
 Την  ιδέα  την  πήρα  από  εδώ  και  εγω  την έφερα  στα δικα μας   γευστικά γούστα και  με  οτι  έιχε  απο  τυριά  το  ψυγείο  μας .



Ως  την  επόμενη   φορά  που θα ετοιμάσουμε   μια  ακόμα  ζύμη  .. να  περνέτε  καλά  ... ! και  καλό καλοκαίρι !