Μελιτζανόπιτα γλυκιά ..την έχετε ξανακούσει? Σίγουρα όχι ...εμείς την λατρεύαμε στο πατρικό μου.. ήταν η καλοκαιρινή μας πίτα..
Σε αυτή την πίτα θα αναρωτηθείτε πως έιναι δυνατόν να ταιράξει η ζάχαρη με την μελιτζάνα , και όμως γίνετε ... για τα δικά μας γευστικά γούστα .
Εδώ η φαντασία και ο αυτοσχεδιασμός της μαμάς μου για να φάμε εμείς τα παιδιά την μελιτζανόπιτα έπιασε , είναι πραγματικά υπέροχη .
Εδώ η φαντασία και ο αυτοσχεδιασμός της μαμάς μου για να φάμε εμείς τα παιδιά την μελιτζανόπιτα έπιασε , είναι πραγματικά υπέροχη .
Η πίτα στις φωτογραφίες είναι από τα χεράκια της μαμά μου Στέλλας .. αυτή την πίτα μας την φτιάχνει πολύ συχνά τώρα το καλοκαίρι .
Για το φύλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ :
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι.το ξύδι,το αλάτι,τη ζάχαρη,την μαγιά,το λάδι και ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό,ζυμώνοντας μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη απαλή και μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σε ζεστό μέρος μακριά από κρύα ρεύματα ,
- Κοβουμε την ζύμη μας σε 6 κομμάτια και ανοίγουμε φύλλο με την βοήθεια του πλάστη και με νισεστέ ανακατεμένο με λίγο αλεύρι .Ανοίγουμε 6 φύλλα μεγέθους ανάλογα με ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε .
- Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ξεφλουδίζουμε , τις κόβουμε στην μέση και τις βάζουμε σε αλατόνερο για 1 ώρα ώστε να ξεπικρύσουν
- Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο,τις στύβουμε καλά και τις τρίβουμε στον τρίφτη κρεμμυδιών ή σε μικρά καρεδάκια όπως σας αρέσει , και σας βολεύει .
- Τις βράζουμε για 10 λεπτά με λίγο νερό,τις σουρώνουμε και τις πιέζουμε να φύγουν τα νερά.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με τις μελιτζάνες για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
- Προσθέτουμε το νερό,τον τραχανά,το γάλα και βράζουμε για 5 -10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένη την κατσαρόλα. μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς μας
- Μόλις κρυώσει το μείγμα ρίχνουμε και ανακατεύουμε τα αυγά χτυπημένα και τη ζάχαρη και αν θέλουμε προσθέτουμε ακόμα λίγη ποσότητα και το αλάτι
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την βοήθεια πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα για ένα μεγάλο ταψί
- Στρώνουμε τα 3 φύλλα στο ταψί(τα λαδώνουμε ξεχωριστά ένα ένα) από πάνω απλώνουμε την γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα που επίσης λαδώνουμε και αυτό το φύλο που περισσεύει τα γυρίζουμε κόθρο .
- Την ραντίζουμε με λάδι ξανά και λίγο νερό,πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στους 180 βαθμούς,για 1 ώρα περίπου να ροδίσει και να γίνει κριτσανιστή .
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!
Και καλή μας όρεξη !!