Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΓΕΜΙΣΤΆ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ





Άλλη μια συνταγή που ξεσήκωσα από το παλιό μπλοκάκι της μαμάς μου, για 
τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας φέτος . Αυτή  την φορά  μελομακάρονα  γεμιστά με  ολόκληρο καρύδι
Εκεί υπάρχουν συνταγές που καταχωρούσα μικρή κοπέλα για να τις έχει η μαμά μου , ψάχνοντας το βρήκα πολλές συνταγές  που  μου  κέντρισαν το ενδιαφέρον και θα τις μοιραστώ  μαζί σας στο μέλλον 
Βρήκα λοιπόν την παρακάτω  συνταγή  για  μελομακάρονα  με  γέμιση  καρύδας ,σαν φοινίκια, συνταγή της πεθεράς της  αδερφή  μου,25  και παραπάνω  χρονών.
Άλλωστε το έχω ξανά πει οι παλιές νοικοκυρές έχουν τις καλύτερες συνταγές είναι εξακριβωμένο αυτό .    
Σήμερα  ψάχνοντας  στο  ίντερνετ  θα βρούμε  την ίδια  συνταγή  σίγουρα,ίσως και με  μικρή διαφοροποίηση στα υλικά  .. άλλωστε οι συνταγές  παλιά πριν χρόνια πήγαιναν από  χέρι σε χέρι ..και  η κάθε  μια  νοικοκυρά  έβαζε  και  την δική της  πινελιά  στα υλικά .
Πάμε  να  την  φτιάξουμε   παρέα  ...

ΥΛΙΚΑ 

3/4  κούπας  χυμό πορτοκαλιού
1  κούπα ελαιόλαδο
1  κούπα  καλαμποκέλαιο  

800-900  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα  το αλεύρι  μας .
1/2 κούπα   ζάχαρη
1 κουτ. του γλυκού σόδα
1 μπέικιν   πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
1/2  κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
1/4  κούπας κονιάκ
1 πρέζα αλάτι 
1 κουτ  του γλυκού ξύσμα  πορτοκάλι

1 κούπα καρύδια  κομμένα  στην μέση  για  την  γέμιση
καρύδια χοντροκομμένα για  το  τέλος 


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:
2 κούπες  νερό
1 1/2  κούπες  ζάχαρη
1  κούπα  μέλι
1 /2  πορτοκαλιού  κομμένο σε  φέτες 
2 ξυλάκια κανέλας

χυμό  από μισό λεμόνι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:Διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού  πρώτα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε  τα  λάδια  μας . Προσθέτουμε την ζάχαρη  και όλα τα μυρωδικά -αρώματα μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι ή έναν  αυγοδάρτη  και προσθέτουμε  και  το αλεύρι κοσκινισμένο  με  το μπέικιν  σιγά -σιγά  .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω ,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα -ζύμωμα  για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι , θέλουμε  μια αφράτη ζύμη  και απαλή  
 
  • Μοιράζουμε  την  ζύμη σε  ισόποσα  κομμάτια  με  την ζυγαριά, 40   γρ ζύμης   τα  ανοίγουμε  σε  πιτούλα  βάζουμε  μέσα  ένα  κομμάτι καρύδι και  κλείνουμε, με  τα χέρια  μας  .(όπως   φαίνεται  στις  φωτογραφίες )   
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα αραιά ή κόσκινο ή  οδοντογλυφίδα  όπως έκανα εγώ σήμερα

  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις  στους 170-180οC για  25- 30 λεπτά περίπου ανάλογα  το  φούρνο μας έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα, κάπως σκούρο .
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο αφού κρυώσουν  λίγο ...χλιαρά τα ρίχνουμε  για  3-5 λεπτά στο ζεστό σιρόπι . Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για 1 -2 λεπτά περίπου.  Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας  και  το χυμό  λεμόνι . Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 6-8 από την ώρα  που θα αρχίσει  να  βράζει  το σιρόπι μας λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε και το μέλι  και  αφήνουμε  ξανά  την κατσαρόλα  στο  ζεστό  μάτι  να  συνεχίσει  το  βρασμό,και καθαρίζουμε  με το κουτάλι τον  αφρό που τυχόν θα βγάλει   . 
  • Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.  
  • Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.


Ο κ. Παρλιάρος στην εκπομπή του τόνισε ότι: Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά, διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζουμε στο ζεστό σιρόπι!

                        Καλή επιτυχία 
                                                                Καλές  γιορτές  και  χρόνια πολλά σε όλους σας!


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ








 Φέτος είπα  να φτιάξω συνταγές  από  το  παλιό μπλοκάκι  της  μαμάς  μου , για  τα  χριστουγεννιάτικα  μας  γλυκά .
 Εκεί υπάρχουν  συνταγές  που καταχωρούσα  εγώ για   να τις  έχει η μαμά  μου ,
 Βρήκα την παρακάτω  συνταγή  για κουραμπιέδες της αγαπημένης  μου θείας , αδερφή  της  μαμάς  μου .
Λέω εδώ  είμαστε  θα  την  δοκιμάσω ,η θεία  μου  υπέροχος  άνθρωπος  και  φυσικά  από τις  καλύτερες  μαγείρισσες, σίγουρα  η συνταγή  της  θα είναι από  τις  πετυχημένες,άλλωστε οι παλιές  νοικοκυρές έχουν τις  καλύτερες  συνταγές  είναι εξακριβωμένο αυτό .   
Ψάχνοντας όμως  για  καινούργιες  τεχνικές  και  μυστικά  για  τον  καλό κουραμπιέ στον ίντερνετ  έπεσα  πάνω σε  αυτή εδώ   την  συνταγή .
Ίδια  συνταγή  με  αυτή  που  μου έδωσε  η  θεία  μου  το  1995  ( πω πω  21  χρόνια ...... πολλά   δεν  είναι .. ?),  η  μόνη  διαφορά  τους  ότι  δεν  έχει  το  ξύσμα  και  την κανέλα.


ΥΛΙΚΑ:

500 γρ βούτυρο αγελαδινό
500γρ  αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος  (έβαλα φρέσκο   από   τοπικό  τυροκομείο  )
70 -90 γρ. ζάχαρη αχνή
20 γρ  μπεικιν πάουντερ 
500  γρ αμύγδαλα με την φλούδα 
1500-1800 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις κοσκινισμένο
 2 βανίλιες -ζάχαρη  με  άρωμα  λεμόνι
2 κρόκους  αυγών
1 φλιτζάνι  του καφέ τσίπουρο ή ούζο ή κονιάκ  (ότι σας  αρέσει  )  
ζάχαρη αχνή για επικάλυψη


Εκτέλεση :
  • Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα , τα  καβουρδίζουμε  σε   φούρνο  στους  120  βαθμούς   ή σε  ένα  αντικολλητικό  τηγάνι  για  όχι πολύ ώρα  ίσα  να  πάρουν ένα  χρωματακι,  και να  βγάζουν  το λαδάκι τους  και στην  συνέχεια  αφού κρυώσουν  με  το  μαχαίρι  τα  κόβουμε  στα  3-4  κομμάτια  ανάλογα  το μέγεθος  του αμυγδάλου. 
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα  δύο  είδη βουτύρου  και τα χτυπάμε μέχρι  να  και να ασπρίσουν και  να  γίνουν κρέμα , στην συνέχεια  την ζάχαρη -άχνη και  ένα  -ένα  τα αυγά  και το κονιάκ  .
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά  το αλεύρι  λίγο - λίγο   έτσι  ώστε να  ελέγχουμε   να  μην  μας  σφίξει πολύ  η ζύμη  και  το  μπέικιν και κατόπιν την βανίλια. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα  αμύγδαλα και τελειώνουμε το ζύμωμα   μια  σπάτουλα  και  στην συνέχεια με τα χέρια, αλλά  ελαφρά  Αφήνουμε   λίγο  την  ζύμη   μας  το  ψυγείο καλυμμένη  με μια  μεμβράνη   για  15  λεπτά  να  ξεκουραστεί
 
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, τους κόβουμε με κουπάτ σε σχήματα  που μας  αρέσουν και τους βάζουμε σε ταψί  με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς  για   20  -30 λεπτά   ανάλογα το  μέγεθος  πάντα του κουραμπιέ  μας σε  φούρνο  με αντιστάσεις .
  • Σε  ένα  μια  καθαρή  λαδόκολλα  πασπαλίζουμε  με  άχνη  και όταν  βγάλουμε  από το  φούρνο  τα  κουραμπιεδάκια  και  κρυώσουν  3-4  λεπτά  μετα φέρουμε στην λαδόκολλα μέχρι  να  κρυώσουν  εντελώς  και  να  πασπαλίσουμε με  μπόλικη άχνη -ζάχαρη και  να  τα  τοποθετήσουμε σε πιατέλα  ή  κουτί    



  • Λίγα  μυστικά  που  θα  μας  βοηθήσουν  ..
1 Μυστικό :  Δεν  βάζουμε  στο multi τα αμύγδαλα θα γίνουν σκόνη ή θα κοπούν σε μικρά και μεγάλα κομμάτια, που δεν το θέλουμε.

2 Μυστικό: Το τέστ για να ξέρουμε ότι το μίγμα μας είναι έτοιμο και δεν θέλει άλλο αλεύρι είναι να πάρουμε ένα κομμάτι ζύμη. Το πλάθουμε σε μπαλάκι και το κόβουμε με το χέρι μας στη μέση. Είναι έτοιμο όταν χωρίζει με την πρώτη το ζυμάρι ‘χωρίς να τραβάει’

3 Μυστικό : Στο κέντρο κάθε κουραμπιέ κάνουμε μια λακουβίτσα με το δάχτυλο μας για να πιάσει καλύτερα η άχνη ζάχαρη.

4 Μυστικό: Θα είναι έτοιμοι όταν πάρουν χρώμα και γίνουν από ‘ξανθοί’ λιγάκι ‘μελαχρινοί’.

5 Μυστικό: Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη και όχι σφιχτή

6 Μυστικό: Τοποθετούμε τον ένα κοντά στον άλλο, ώστε η ζάχαρη που πέφτει ανάμεσα τους να κολλάει στο γύρω γύρω κάθε κουραμπιέ.

7 Μυστικό: Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχειά.

8 Μυστικό :Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξουμε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Αν πάλι να τους φτιάξουμε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήσουμε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες.

9 Μυστικό :Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμείξετε τα υλικά. Χτυπάμε  στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέτουμε το αλεύρι κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι ,και σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ώστε να αναμειχθούν απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου.

 


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΑΧΙΒΑΔΕΣ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

Αυτά τα υπέροχα τυροπιτάκια τα ανακάλυψα μετά από μια βόλτα που έκανα στο ίντερνετ.
Αμέσως τράβηξαν  την προσοχή μου το σχέδιο τους και αποφάσισα να  επιχειρήσω να τα φτιάξω  . 
Πιο κάτω δίνω την πηγή και την συνταγή του ζυμαριού που αγαπάω πολύ να φτιάχνωστα τυροπιτάκια μου 
Πάμε να τα φτιάξουμε παρεούλα λοιπόν.....










Η ιδέα  για  το σχέδιο   είναι   από εδώ  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

4  φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο και λίγο παράπάνω
3/4  του φλιτζανιού χλιαρό νερό
1/4  του φλιτζανιού γάλα χλιαρό
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 φακελάκι μαγιά  ξερή
1 αυγό
100 γρ λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού  αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ:

 τυρί φέτα (τρίμματα ) ανθότυρο και λίγο μανούρι
 φρεσκοτριμμένο  ασπρο  πιπέρι ή πάπρικα γλυκεία
1-2  κουταλιές γιαούρτι
λίγο γάλα  για  το τέλος και σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Βάζουμε  στον  κάδο   του αρτοπαρασκευαστή  ή  σε ένα  μπολ την μαγιά  , το  νερό, το γάλα  ,  την  ζάχαρη  το  αυγό, το  λάδι και το  γιαούρτι  και  ανακατεύομε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά   μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλάτι, και   το αλεύρι  μας λίγο  -λίγο  και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ... μέχρι να  έχουμε μια   ζύμη  απαλή  και  χωρίς  να κολλάει  στα χέρια  μας . Την αφήνουμε  λίγο  να ξεκουραστεί  για 30 -40  λεπτά !! 

  •  Χωρίζουμε  τη ζύμη σε 8 μέρη και τα  ανοίγουμε φύλλα,  με  την βοήθεια του πλάστη  και με  νισεστέ ανακατεμένο με αλεύρι στρογγυλά   ,   .  
  • Κόβουμε με  ΄ένα μαχαίρι σταυρωτά  σαν την πίτσα  αλλά  σε  4 κομμάτια
  • Παίρνουμε το ένα  κομμάτι το βουτυρώνουμε  με  λίγο λάδι και όπως  φαίνεται  στις  φωτογραφίες  παρακάτω με  μια  ουρά  από μια κουτάλα ξύλινη από την πάνω γωνία του φύλλου το μαζεύουμε και το " διπλώνουμε "

  •  Βάζουμε από 1 κουταλιά γέμιση,  και διπλώνουμε  όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες
  •  
  • Και κλείνουμε διπλώνοντας όπως  φαίνεται στις φωτογραφίες ,για  πιο  αναλυτικά  έχω  βάλει το λίγκ  που έχει και βίντεο βήμα -βήμα .
 
 
  • Αφού τα διπλώσουμε όλα, αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε κλειστό σκεύος για 24 ώρες, στην κατάψυξη για 6 μήνες, ή να τα φτιάξουμε αμέσως.
  • Τα τοποθετήσουμε σε ταψί  με   λαδόκολλα  και τα βουτυρώσουμε  με  λαδάκι  κι αυτά με ένα πινέλο,  στους 180°C στον αέρα για 20 λεπτά περίπου



 
 




Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
  


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές