Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΓΕΜΙΣΤΆ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ





Άλλη μια συνταγή που ξεσήκωσα από το παλιό μπλοκάκι της μαμάς μου, για 
τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας φέτος . Αυτή  την φορά  μελομακάρονα  γεμιστά με  ολόκληρο καρύδι
Εκεί υπάρχουν συνταγές που καταχωρούσα μικρή κοπέλα για να τις έχει η μαμά μου , ψάχνοντας το βρήκα πολλές συνταγές  που  μου  κέντρισαν το ενδιαφέρον και θα τις μοιραστώ  μαζί σας στο μέλλον 
Βρήκα λοιπόν την παρακάτω  συνταγή  για  μελομακάρονα  με  γέμιση  καρύδας ,σαν φοινίκια, συνταγή της πεθεράς της  αδερφή  μου,25  και παραπάνω  χρονών.
Άλλωστε το έχω ξανά πει οι παλιές νοικοκυρές έχουν τις καλύτερες συνταγές είναι εξακριβωμένο αυτό .    
Σήμερα  ψάχνοντας  στο  ίντερνετ  θα βρούμε  την ίδια  συνταγή  σίγουρα,ίσως και με  μικρή διαφοροποίηση στα υλικά  .. άλλωστε οι συνταγές  παλιά πριν χρόνια πήγαιναν από  χέρι σε χέρι ..και  η κάθε  μια  νοικοκυρά  έβαζε  και  την δική της  πινελιά  στα υλικά .
Πάμε  να  την  φτιάξουμε   παρέα  ...

ΥΛΙΚΑ 

3/4  κούπας  χυμό πορτοκαλιού
1  κούπα ελαιόλαδο
1  κούπα  καλαμποκέλαιο  

800-900  γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα  το αλεύρι  μας .
1/2 κούπα   ζάχαρη
1 κουτ. του γλυκού σόδα
1 μπέικιν   πάουντερ
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
1/2  κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
1/4  κούπας κονιάκ
1 πρέζα αλάτι 
1 κουτ  του γλυκού ξύσμα  πορτοκάλι

1 κούπα καρύδια  κομμένα  στην μέση  για  την  γέμιση
καρύδια χοντροκομμένα για  το  τέλος 


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:
2 κούπες  νερό
1 1/2  κούπες  ζάχαρη
1  κούπα  μέλι
1 /2  πορτοκαλιού  κομμένο σε  φέτες 
2 ξυλάκια κανέλας

χυμό  από μισό λεμόνι 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα:Διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού  πρώτα. Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε  τα  λάδια  μας . Προσθέτουμε την ζάχαρη  και όλα τα μυρωδικά -αρώματα μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι ή έναν  αυγοδάρτη  και προσθέτουμε  και  το αλεύρι κοσκινισμένο  με  το μπέικιν  σιγά -σιγά  .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω ,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα -ζύμωμα  για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι , θέλουμε  μια αφράτη ζύμη  και απαλή  
 
  • Μοιράζουμε  την  ζύμη σε  ισόποσα  κομμάτια  με  την ζυγαριά, 40   γρ ζύμης   τα  ανοίγουμε  σε  πιτούλα  βάζουμε  μέσα  ένα  κομμάτι καρύδι και  κλείνουμε, με  τα χέρια  μας  .(όπως   φαίνεται  στις  φωτογραφίες )   
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα αραιά ή κόσκινο ή  οδοντογλυφίδα  όπως έκανα εγώ σήμερα

  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω και κάτω αντιστάσεις  στους 170-180οC για  25- 30 λεπτά περίπου ανάλογα  το  φούρνο μας έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα, κάπως σκούρο .
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο αφού κρυώσουν  λίγο ...χλιαρά τα ρίχνουμε  για  3-5 λεπτά στο ζεστό σιρόπι . Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για 1 -2 λεπτά περίπου.  Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας  και  το χυμό  λεμόνι . Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 6-8 από την ώρα  που θα αρχίσει  να  βράζει  το σιρόπι μας λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε και το μέλι  και  αφήνουμε  ξανά  την κατσαρόλα  στο  ζεστό  μάτι  να  συνεχίσει  το  βρασμό,και καθαρίζουμε  με το κουτάλι τον  αφρό που τυχόν θα βγάλει   . 
  • Το σιρόπι μου το έχω κατά τη διάρκεια του σιροπιάσματος πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά για να παραμένει καυτό
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.  
  • Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.


Ο κ. Παρλιάρος στην εκπομπή του τόνισε ότι: Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά, διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζουμε στο ζεστό σιρόπι!

                        Καλή επιτυχία 
                                                                Καλές  γιορτές  και  χρόνια πολλά σε όλους σας!


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: