Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΨΑΡΑΚΙ ..




            Η αγαπημένη μου σαλάτα  ..όλου  του χρόνου .. και ακόμα  πιο περισσότερο των Χριστουγέννων, την φτιάχνω κάθε  χρόνο. Φέτος είπα να κάνω την διαφορά και να δώσω στην γιορτινή μας σαλάτα ένα υπέροχο σχέδιο το ψαράκι,εύκολο γρήγορο και όμορφο, το κατασκευάσαμε μαζί με τα κοριτσάκια μου .
Η συνταγή είναι από εδώ το  μόνο που άλλαξα  είναι οι ποσότητες  γιατί ένα  κεσεδάκι εμάς  ποτέ  δεν μας  φτάνει ..... δεν φτάνει....πίστεψέ με

ΥΛΙΚΑ :
4 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό (ακόμη και 2% κάνει) ή 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
1200 γρ παντζάρια βρασμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια  κρατήστε και 3-4 μεγάλα ολόκληρα  για  το στόλισμα
2-3  σκελίδες σκόρδο
9-10 κουταλιές της σούπας λάδι
5-6 κουταλιές της σούπας ξύδι
αλάτι κατά  βούληση
10-15 κουταλιές καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια ή κοπανισμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Αδειάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι.
  •  Πατάμε με τη λάμα του μαχαιριού το σκόρδο να ανοίξει το φλούδι του αλλά δεν το καθαρίζουμε, και το βάζουμε στο γιαούρτι. Εγώ  συνήθως  το  τρίβω   στον τρίφτη  του κρεμμυδιού, από τις  μικρές  τρυπούλες  
  •  Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα κυβάκια των παντζαριών και τα καρύδια και ανακατεύουμε.
  •  Διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλάτι και το ξύδι μετά από δοκιμή.
  •  Αφήνουμε για μια ώρα στο ψυγείο να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

  •  Όταν θέλουμε να τη σερβίρουμε, βγάζουμε τη σκελίδα του σκόρδου, τη βάζουμε σε μπολάκι σερβιρίσματος  και αν θέλουμε την πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη καρύδι.


Παρατηρήσεις:
1)      Εννοείται ότι -αν θέλουμε- μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένο το σκόρδο. Με τον τρόπο όμως που περιγράφω η σαλάτα μας παίρνει μια ελαφριά μυρωδιά σκόρδου που είναι αρκετή κατά τη γνώμη μου (και φεύγει και εύκολα αν μασήσουμε λίγο μαϊντανό ή γαρύφαλλο…). Εγώ είχα  σκορδόλαδο αυτή  την φορά και δεν έβαλα σκόρδο.
2)     Βράζω τα παντζάρια με τα φλούδια  μέχρι να μαλακώσουν (συνήθως αυτό το κάνω στον ατμομάγειρα -κατσαρόλα . Τα ξεφλουδίζω τα κόβω σε φετούλες  , τα αλατίζω, τα ραντίζω με ξύδι και τα διατηρώ για πολλές μέρες στο ψυγείο.
Αν λοιπόν χρησιμοποιήσω παντζάρια που τα έχει ήδη «πιάσει» το ξύδι,
προσέχω την ποσότητα που θα βάλω στο γιαούρτι.




                Ως  την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .     
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: