ΥΛΙΚΑ :
500-600 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό + 3-4 κουταλιές σούπας (προαιρετικά)
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγο γλυκάνισο
λίγα γαρύφαλλα (για τα μάτια)
1 κουταλιά σούπας μέλι
1 κουταλιά ταχίνι και
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΙΤ..
http://koukfamily-cook.blogspot.gr/εδω
500-600 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3/4 κούπας χλιαρό νερό + 3-4 κουταλιές σούπας (προαιρετικά)
3/4 κούπας ζάχαρη
3/4 κούπας σταφίδες ξανθές
1/3 κούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
λίγο γλυκάνισο
λίγα γαρύφαλλα (για τα μάτια)
1 κουταλιά σούπας μέλι
1 κουταλιά ταχίνι και
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα μπολάκι, διαλύουμε την μαγιά σε 1/2 κούπα χλιαρό νερό, από την αναγραφόμενη ποσότητα. Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας από την ζάχαρη και 4 κουταλιές από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.Σκεπάζουμε το μπολάκι με μεμβράνη και το βάζουμε σε χλιαρό μέρος (στο φούρνο, στους 30-40 βαθμούς) για 15-20 λεπτά, για να φουσκώσει.
- Με 2 κουταλιές της σούπας από το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύουμε τις σταφίδες. Το υπόλοιπο νερό το ζεσταίνουμε και βάζουμε μέσα το φακελάκι με το γλυκάνισο.
- Σε ένα μεγάλο, βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το λάδι, το μέλι και το ταχίνι , την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τις σταφίδες. Κατόπιν, προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά και το νερό.
- Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη λίγο αφράτη που δεν κολλά στα χέρια.
- Ανάλογα το αλεύρι που χρησιμοποιούμε, μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι παραπάνω για το ζύμωμα. Έτσι προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά, όσο βλέπουμε ότι χρειάζεται.
- Βάζουμε την ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με λαδόκολλα και απο πάνω με μεμβράνη.
- Αφήνουμε την ζύμη, να φουσκώσει για 2 ώρες (στον φούρνο στους 30-40 βαθμούς).
- Όταν πλέον φουσκώσει, χωρίζουμε την ζύμη, σε 10 μπαλάκια μεγέθους μεγάλου μανταρινιού (τα ζύγισα και ήταν 100-105 γραμ.) Από κάθε μπαλίτσα, κρατάμε ένα μικρό κομματάκι, το οποίο το πλάθουμε σε λεπτό κορδόνι που το χωρίζουμε στη μέση.
- Το υπόλοιπο, το πλάθουμε ένα μακρόστενο ψωμάκι (το μέτρησα 11 εκατ). Το πατάμε ελαφρά από πάνω για να πλατύνει και με το ψαλίδι της κουζίνας μας, κόβουμε το κάτω μέρος κάθετα στη μέση, δημιουργώντας τα πόδια. (Αν θέλουμε τα αφήνουμε στρογγυλά από την κάτω μεριά, ώστε να μοιάζουν σαν φασκιωμένα. Εγώ επειδή τα μοιράζω στα μικρά μας, τα φτιάχνω έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο ανθρωπάκια).
- Βάζουμε τα 2 κορδονάκια δεξιά κι αριστερά χιαστή, στερεώνοντας τα από την κάτω πλευρά του ψωμιού. Στο πάνω μέρος, που είναι το κεφάλι καρφώνουμε τα γαρυφαλάκια. Τοποθετούμε τα λαζαράκια, σε ελαφρά λαδωμένη λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα με μια πετσέτα, για 30΄.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30΄.
ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΙΤ..
http://koukfamily-cook.blogspot.gr/εδω