Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗ

 
 
 Σε λίγες μέρες έρχετε η μεγάλη εβδομάδα, τα  σπίτια μας θα  μυρίσουν βούτυρο,μαχλέπι, κακουλέ, μετά από τόσες συνταγές για τσουρέκια ήρθε η ώρα να δοκίμασουμε και το  σημερινό, ένα τσουρέκι πολύ γευστικό και αφράτο με ίνες και μαστιχωτό,που κρατάει το αφράτο του 3 ήμερες ...ΔΟΚΊΜΑΣΤΕ αν σας αρέσει η γεύση του

ΥΛΙΚΑ :

ΠΡΟΖΥΜΙ:
4Ο γρ φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά 7-9 γρ
1κουταλιά της σούπας ζάχαρη
100 ml χλιαρό γάλα
100 γρ αλεύρι για τσουρέκια
 
ΖΥΜΗ:
Όλο το παραπάνω προζύμι
400 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
300 γρ αλεύρι για τσουρέκια 
 1/2 κουταλάκι του γλυκού  μαχλέπι
 1/2 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ
 Στην μύτη του κουταλιού του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί
 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
 200 ml γάλα χλιαρό
 160 γρ ζάχαρη και 40 γρ ιμβερτοζάχαρη δείτε εδώ την συνταγή για ιμβερτοζάχαρη ή   200-220 γρ μόνο ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε
 3 μέτρια αυγά,σε θερμοκρασία δωματίου
 1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι
 2 κουταλιές τις σούπας χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
40 ml λάδι ή καλαμποκέλαιο καλής ποιότητας
60 γρ βούτυρο λιωμένο και κρύο
1 κρόκο αυγού ή 1 ασπράδι χτυπημένο 2 κουταλιές της σούπας γάλα, για την επάλειψη στο τέλος
Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι και χοντρή καστανή ζάχαρη, για πασπάλισμα


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με 100 ml χλιαρό γάλα,τη μαγιά μας με 3-4 κουταλιές  αλεύρι,προσθέτουμε την κρυσταλική ζάχαρη και ανακατεύουμε να γίνει ένας χυλός, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και αφήνουμε 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
  •  Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το βούτυρο να λιώσει και το ρίχνουμε στον αρτοπαρασκευαστή. Προσθέτουμε τη μαστίχα που την έχουμε κοπανίσει στο γουδί ή στο μούλτι με λίγη από τη ζάχαρη.
  •  Και στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ζάχαρη και την ιμβερτοζάχαρη,την φουσκωμένη μαγιά,τα αυγά χτυπημένη,μαχλέπι το κακουλέ,το ξύσμα και το χυμό πορτοκάλι,το αλάτι και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο (Με τη σειρά που αναγράφονται για να μην έρθει το αλάτι απευθείας σε επαφή με τη μαγιά) Η ζύμη θα είναι αφράτη,μαλακιά και απαλή, θα κολλάει ελαφρά στα χέρια  .. 
  • Ρυθμίζουμε τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα για ζύμωμα που στο δικό μου διαρκεί 15 λεπτά 
  • Όταν τελειώσει αφήνουμε τη ζύμη για 1-2ώρες μέσα στον του  αρτοπαρασκευαστή  για να συνεχίσει να φουσκώνει ή σε καθαρό λαδωμένο μπολ,σκεπασμένο με μεμβράνη διαφανή και καθαρή πετσέτα. 
  •  Στη συνέχεια αδειάζουμε την ζύμη στον πάγκο εργασίας λαδώμενο, επίσης λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας κόβουμε την ζύμημας σε ισόποσα κομμάτια καιστην συνέχεια πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα που επιθυμούμε.
  • Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 30-40 λεπτά  .

  • Διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα και κάνουμε μια επάλειψη στα τσουρέκια μας και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά στους 180 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170-160 και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά ανάλογα το μέγεθος μας 
  • Μόλις ψηθεί σκεπάζουμε μέχρι να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε με μεμβράνη  και διατηρούνται έτσι μαλακά για 3-4 ημέρες. 

                                                                                             Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: