Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

ΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ











                                                            
                        Η συνταγή είναι από εδώ της  φίλης  Mamangelic Georgia Eirini....την έχω φτιάξει άπειρες φορές , το αποτέλεσμα υπέροχο ένα τσουρέκι  με ίνες  και πολύ νόστιμο .Αποφάσισα να το φτίαξω  ξανά αλλά  έβαλα  το χεράκι μου και πείραξα λίγο τα υλικά, αντί για γάλα έβαλα το αγαπημένο μου κεφίρ πάντα δικό μου σπιτικό από τα  χεράκια μου και για  το νεράκι έβαλα ένας μέρος φρέσκο χυμό πορτοκαλιού. Το αποτέλεσμα με δικαιώσε ... βγήκε υπέροχο ..
Πάμε να δούμε  πως το φτίαξουμε ...

ΥΛΙΚΑ:

600 γρ  αλεύρι  για  τσουρέκια και αν μπορείτε πάρτε από  φούρνο  ακόμα πιο καλά .

2 αυγά    

100 ml χλιαρό γάλα ή κεφίρ σε  θερμοκρασία δωματίου (είχα αρκετό και επειδή το αγαπάω σαν υλικό το χρησιμοποίησα και εδώ )

2  φακελάκια ξερή μαγιά ή 45 γρ φρέσκια μαγιά

12Ο γρ χυμό πορτοκαλιού (αγαπάω το πορτοκάλι στο τσουρέκι )

50  γρ  νερό  

160  γρ. ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας γεμάτη ζάχαρη ακόμα για  το  φούσκωμα της μαγιάς  

και 40 γρ  ιμβερτοζάχαρη  εδώ

50 γρ μαλακό βούτυρο  αγελάδας σε θερμοκρασία  δωματίου( εγώ έβαλα πρόβειο  από τοπικό τυροκομείο της  περιοχής μας )

1 πρέζα αλάτι

1 βανίλια - ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι ή λεμόνι

5 γρ μαχλέπι  

5 γρ  κακουλέ 

1 γρ μαστίχα (εγώ δεν την  βάζω δεν αρέσει στα κοριτσάκια  μου ) 

Ξύσμα από ένα  πορτοκάλι  ή λεμόνι 

1  αυγό ολόκληρο για το τέλος 

2-3 κουταλιές γάλα  

αμύγδαλα φυλέ  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Σε ένα μπολ βάζουμε 50  ml νερό  χλιαρό, τη μαγιά και 50 γρ αλεύρι  ώστε να γίνει χυλός πηχτός. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήνουμε το  μείγμα σε ζεστό μέρος ώσπου να διπλασιαστεί για  30  λεπτά  .
  • Κοσκινίζουμε  το αλεύρι δύο  φορές .
  • Σε ένα  μπόλ  χτυπάμε  τα αυγά  και  προσθέτουμε και τίς 2  ζάχαρες  το ξύσμα πορτοκαλιού, το κεφίρ σε θερμοκρασία  δωματίου ή το  ζεστό  γάλα ,  και ανακατεύουμε  με τον αυγουλοδάρτη  να  λιώσει  η ζάχαρη  και να ενωθούν τα υλικά.
  • Ρίχνουμε στο κάδο  του αρτοπαρασκευαστή το παραπάνω  μείγμα , τα αρώματα και το ξύσμα , στην συνέχεια  προσθέτουμε τη μαγιά που φτιάξαμε και  το αλεύρι σιγά σιγά όχι όλη την ποσότητα..και το αλάτι και  βάζουμε τον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα  για  ζύμωμα  που διαρκεί  15 λεπτά 
  • Αυτό βοηθάει να γίνουν κορδωτά τα τσουρέκια σας καθώς  με το συνεχές ζύμωμα εγκλωβίζονται μόρια οξυγόνου εντός της ζύμης. Ακόμη και ένα μη έμπειρο μάτι θα καταλάβει ότι η ζύμη γίνεται σιγά σιγά με  ίνες . Μην ανησυχήσετε λοιπόν και μη ρίξετε επιπλέον αλεύρι. Η ζύμη τσουρεκιού δεν είναι η ίδια με αυτή του ψωμιού!
  • Εγώ  το ζύμωσα στον αρτοπαρασκευστή  για 15  λεπτά  σε  πρόγραμμα  για  που διαρκεί 15  λεπτά  και  ξανά  πάλι  άλλα 15  λεπτά  στο  ίδιο  πρόγραμμα  σύνολο  30 λεπτά .      

  • Βάζουμε τη ζύμη σε μια μεγάλη λεκάνη που την έχουμε λαδώσει με  λίγο  καλαμποκέλαιο , τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει και να βγάλει   όλα τα αρώματα της σε  ζεστό  μέρος  μακριά  απο ρεύματα, ή σε  ζεστό  προθερμασμένο φούρνο  στους 30   βαθμούς . Περίπου 3-4 ώρες είναι υπεραρκετές.
  • Η Ζύμη είναι έτοιμη για πλάσιμο. Σε αυτή τη φάση προκειμένου να μη κολλάει στα χέρια σας, αλείβουμε  τόσο τις παλάμες μας όσο και το ζυμάρι μας με λάδι. Αφού λοιπόν τοποθετήσουμε το ζυμάρι σε μια επιφάνεια κόβουμε ισόβαρα  κομματάκια και τα πλάθουμε πλεξούδες αν κολλάει ρίχνουμε ελάχιστο αλευράκι  και λαδώνουμε ξανά τα χέρια μας. Φτιάχνουμε ότι σχήμα επιθυμούμε.  Αφήνουμε τα τσουρέκια σε  ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.
  • Η δόση  αυτή  φτάχνει  2  τσουρέκιαα  ..
  •  Αφήνουμε να ξεκουραστούν και να  διπλασιαστούν σε 20-25 βαθμούς στο φούρνο με ένα μπολ- πυρεξ με  ζεστό νερό  για την απαραίτητη υγρασία. Όταν είναι έτοιμα βγάλτε τα τσουρέκια από το φούρνο και φυσικά αφήνουμε  και το μπόλ -πυρέξ  με το νερό.Ανάβουμε πάνω-κάτω τις αντιστάσεις του φούρνου στους 200 περίπου βαθμούς να προθερμανθεί. Αλείφουμε  προσεχτικά τα τσουρέκια με αραιωμένο αυγό με  γάλα(αυτά  που θα ψήσετε πρώτα). Περνάμε με  ένα πινέλο σιλικόνης παντα πρώτα  με  το αυγό, έπειτα ρίχνουμε φυλέ αμυγδάλου, ή  παπαρουνόσπορο, σουσάμι κτλ.
  • Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς έως ότου ροδίσουν ελαφρά 25 _30 λεπτά τα μεγάλα, 20  περιπου τα μικρα ..εξαρταται
  • Η ζύμη μπορεί να κολλάει στα τοιχώματα δεν ρίχνουμε επιπλέον αλεύρι.. μετά  από αρκετό ζύμωμα θα αρχίσει να  ξεκολλάει  !!!! Με το δούλεμα της ζύμης η παραπανίσια  υγρασία θα εξατμιστεί όσο πρέπει..!! Με την εσωτερική υγρασία θα  πετύχουμε αφράτα τσουρέκια…Με το πολύ δούλεμα θα πετύχουμε τσουρέκια  με  ίνες  ..


  • MYΣΤΙΚΟ! Αν θέλετε να προσθέσετε κόκκινο αυγό προσθέστε το μετά το ψήσιμο. Δημιουργήστε μια τρύπα στο ζεστό τσουρέκι και τοποθετήστε το αυγό σας. Όταν το τσουρέκι κρυώσει θα σφίξει γύρω του.. Επίσης, για να  μη ξεραθούν τα τσουρέκια σας τυλίξτε τα με μεμβράνη.

Εγώ έκανα δυο δόσεις γιατί μια δεν μας φτάνει ούτε για την πρώτη μέραα....τα μισά μπήκαν στην κατάψυξη και όταν τα χρειάζομαι τα βγάζω σε  θερμοκρασία δωματίου και ξεπαγώνουν και είναι έτοιμα να τα καταναλώσουμε ..θα είναι μαλακά αφράτα όπως την πρώτη μέρα!


                      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

                          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια 
για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
  

  Καλή  Ανάσταση  και Καλό Πάσχα  σε όλους   ...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: