Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΘΕΡΑΣ


 Μεγάλη  Τετάρτη  σήμερα , οι ετοιμασίες  για  τις  λιχουδιές  του  Πάσχα  σχεδό έχουν φτάσει στο τέλος  τους ,έμεινε  το  βάψιμο  των κόκκινων αυγών  για  αύριο,και η μαγειρίτσα  της  Ανάστασης , και φυσικά  το  σούβλισμα  του οβελία  την  Κυριακή  του  Πάσχα..
Μέρες  τώρα κοίταγα  το  παλιό μπλοκάκι  συνταγών  της  μαμά  μου΄ όπως  έχω πει και πιο παλιά  εκεί έχει  συνταγές 30-40  χρόνων .. όπως  βλέπετε  οι μικρές  μου  στα  πρώτα  τους  χρόνια  πήραν  το  τετράδιο  της  μαμάς  μου, που να τους  χαλάσει χατίρι  η μαμά  μου και  μάθαινα  τα  πρώτα τους  γράμματα  .. να  ναι  καλά  τα  " αστεράκια μου" στόλισαν το  τετράδιο  συνταγών  της γιαγιάς  τους , με  τα  υπέροχα  γραμματάκια  τους .










           Μια  τέτοια είναι  και  η σημερινή συνταγή  για  τα  πασχαλινά μας  κουλουράκια ...
 Είναι  η συνταγή της συμπεθέρας  μας  πεθερά  της  αδερφούλας μου ,της κυρίας  Βέρας  . Την έφτιαχνε  η μαμά  μου στα  παιδικά  μου χρόνια και το σπίτι  γέμιζε  μυρωδιές .. Μετέτρεψα τα  υλικά  σε  γραμμάρια  και ml  ...Πάμε να  την φτιάξουμε    

Εδώ  η   συνταγή  με  τα  υλικά

ΥΛΙΚΑ :

6 αυγά
250 γρ. βούτυρο
500 γρ  ζάχαρη
1 ποτήρι  χυμό πορτοκαλιού   φρέσκο ( 250  ml )
1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 και 1/2 κιλού αλεύρι για όλες  τις χρήσεις περίπου ανάλογα  το μέγεθος  των αυγών
1 φακελάκι  μπέικιν πάουντερ
2  βανίλιες -ζάχαρη με  άρωμα  πορτοκάλι
1 φακελάκι αμμωνία (20 γρ)
½ κ.γ. αλάτι


ΕΚΤΕΛΣΗ :
  • Βγάζουμε όλα τα  υλικά  από  το  ψυγείο  να  έρθουν  σε  θερμοκρασία   δωματίου  .
  • Χτυπάμε  πρώτα   το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά. με  το  μίξερ
  • Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα και συνεχίζουμε   το χτύπημα .
  • Σε  ένα μπολ  προσθέτουμε στο χυμό  την αμμωνία  , προσοχή  θα  αφρίσει , το κρατάμε  πάνω από  το μπολ  με το  μείγμα βουτύρου και  ζάχαρης και  αυγών και συνεχίζουμε   το χτύπημα  και   το ξύσμα., τις  βανίλιες και το αλάτι  
  •  Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά  αλεύρι κοσκινισμένο,το αλάτι , το  μπέικιν πάουντερ.
  •  Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν η ζύμη βαρύνει κι αρχίζει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Προσθέτουμε  το αλεύρι μέχρι να κολλάει η ζύμη στα χέρια. ελαφρά

  • Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι απαλή  και μαλακή, ίσα -ίσα  να  κολλάει  λίγο  στα  χέρια  μας  .Την αφήνουμε  να  ξεκουραστεί  για  20  λεπτά , θα  σφίξει  όσο πρέπει   .
  • Χωρίζουμε  την ζύμη  σε μικρά μπαλάκια  των  40 -50  γρ  και   πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180° για 10' -20', ανάλογα με το μέγεθος.

  •  Αλείφουμε  τα πασχαλινά κουλουράκια με χτυπημένο κρόκο αυγού που  έχουμε  διαλύσει  με λίγο γάλα  για να γυαλίσουν και να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. 
Έβαλα  φρέσκο  βουτυράκι  από  ένα  τοπικό  τυροκομείο  της  περιοχής  μας  και αυγουλάκια  φρεκότατα  από το χωριό και αλεύρι   Μύλοι Γεωργανάδων 
  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς C για 15-20 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Έτοιμα.
     

  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η αμμώνια θα αρχίσει να μυρίζει -δεν  θα τρομάξουμε  είναι φυσιολογικό. Μόλις τα κουλουράκια ψηθούν δεν θα υπάρχει ίχνος μυρωδιάς.



Μερικά  μυστικά για  τέλεια και  γευστικά  κουλουράκια :

 1. Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
2. Επιλέγουμε καλής ποιότητας πρώτες ύλες καθώς αυτές θα σου χαρίσουν  επιθυμητό  αποτέλεσμα. Δεν  μην ξεχνάμε  να ζυγίζουμε  προσεκτικά όλα τα υλικά! Οι σωστές αναλογίες στη ζαχαροπλαστική είναι βασική προϋπόθεση για ένα  τέλειο  γευστικό αποτέλεσμα
3. Για τραγανό αποτέλεσμα τότε χτυπάμε  πολύ καλά στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε  τα υπόλοιπα υλικά
4. Για να βγουν τα κουλουράκια αφράτα θα πρέπει να προσέξουμε  το ζύμωμα τους. Ζυμώνουμε τα ελαφρώς και φροντίζουμε  να ρίχνουμε  τα αλεύρι  λίγο  -λίγο 
5. Φυσικά δεν  ξεχνάμε   να προσθέτουμε στη συνταγή ξύσμα πορτοκαλιού ώστε να δώσουμε στα κουλουράκια μας  έξτρα γεύση
6. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα αφήνουμε  τη ζύμη  μας να ξεκουραστεί για τουλάχιστον μισή ώρα
7. Για τέλειο ψήσιμο και αποτέλεσμα, φροντίζουμε κάθε φορά που πλάθουμε ένα κουλουράκι να παίρνουμε  πάντοτε την ίδια ποσότητα ζύμης
8. Τοποθετούμε  τα κουλουράκια σε ταψιά με αντικολλητικό χαρτί (αφού τα έχεις αλείψει με αυγό) και ψήνουμε  μέχρι να ροδίσουν.

Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

                                         Ανάσταση  και   Καλό  Πάσχα  σε  όλους   ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: