Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ water roux/ tangzhong











 Το water roux  επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποεία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 .
Που περιέχει  5 μέρη νερό και 1 μέρος αλεύρι .
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί  να μείνει φρέσκο , μαλακό και  ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε  τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, έχω δοκιμάσει το  Roux νερό  σε συνταγές  για  το  ψωμάκι μας  και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!
  
 ΥΛΙΚΑ :
120 γρ προζυμάκι (60 γρ νερό χλιαρό και 60 γρ αλεύρι και  7-9 γρ  μαγιά  ξερή  ή 25 γρ νωπή  και μια κουταλιά  της  σούπας  ζάχαρη )
480 γρ αλεύρι για  όλες τις χρήσεις 
100-120  γρ  ζάχαρ ανάλογα  πόσο ΄γλυκά τα θέλετε
1 αυγό μέτριο 
70 γρ μαλακό βούτυρο  (εγώ δεν είχα  και έβαλα  50 βούτηρο και 20 γρ  καλαμποκέλαιο )
50 γρ  γάλα
 5 γρ αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
1  βανίλια -ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
120 γρ  σταφίδες μουσκεμένες  σε  νερό με  λίγο  κονιάκ 
1 αυγό + 2 κουταλιές της σούπας γάλα για  το τέλος 
ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά )
    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το Water Roux:
30 γρ  αλεύρι
150 ml  νερo 
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν  κάθε  σβόλοι από το αλεύρι  και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε σε 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν  έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή  φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή  της  μαγιονέζας .   Προσέξτε μην σας  κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε  να κρυώσει αμέσως , εάν είναι δυνατόν ή  το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε  με την διαφανή μεμβράνη .
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε  λίγο περισσότερο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  •  Ετοιμάζουμε  το προζυμάκι ..Σε ένα  μπολ βάζουμε  60 γρ  νερό  χλιαρό και 60 γρ  αλεύρι και 7 -9 γρ  μαγιά ή 25 γρ  νωπή μαγιά και την ζάχαρη και την ανακατεύουμε και την αφήνουμε  να  φουσκωσει  όπως φαίνετε στην φωτογραφία  δέιγμα  ότι η μαγιά έχει ενεργοποιήθεί 
 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή της  κουζινομηχανής , προσθέτουμε την μαγιά  που την έχουμε  διαλύσει  πιο πριν και έχει  φουσκώσει , τοWater Roux ,τη ζάχαρη, το αυγό την βανίλια ,την κανέλα και το ξύσμα  και το γάλα αλλά κρατάμε λίγο .
  •  Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα και προσθέτοντας σταδιακά και αν χρειάζετε το υπόλοιπο γάλα. 
  • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνουμε μια  ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά  κολλάει που όσο την ζυμώνουμε  έρθει και θα σφίξει .
  •  Δύο λεπτά  πριν  σταματήσουμε  το ζύμωμα ,  προσθέτουμε και τις σταφίδες  που τις  έχουμε βάλει πάνω σε  καθαρή  πετσέτα  να  στραγγιξουν τα  νερά  που  τυχόν θα  έχουν .. ζ'υμώνουμε  απαλά  με  τα χέρια μας  ,
  • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια  καθαρή πετσέτα  και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούνο της  ηλεκρικής κουζίνας αφού πρωτα τον έχω ανάψει για  15 λεπτά  στους 30 βαθμούς  και μετά  το σβήνω και  ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για  μια  περίπου ώρα ..μέχρι να διπλασίασει τον όγκο της  
  • Aν θελουμε  βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα  έχουμε φρέσκα  να  πρωινό κυριακάτικο για  την οικογένεια  που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί, αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για  καμιά ώρα περίπου  
  • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό πάγκο ζαχαροπλαστικής, χωρίζουμε σε κομμάτια των 80-100 γρ και δίνουμε σχήμα  που θέλουμε . 
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για  30 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με αυγό που το διαλύσαμε με λίγο γάλα  και τα βουρτσίζουμε πασπαλίζουμε  με  λίγο φιλέ από αμύγδαλα ..
  • Ψήνουμε σε  θερμοκρασία 180 βαθμούς για  20 -25  λεπτά ανάλογα το  φούρνο μας
Όταν τα  βγάλουμε  η κρούστα θα είναι τραγανή , τα σκεπάζουμε για  λίγο με καθαρή  πετσέτα και  αμέσως  θα  μαλακώσει  , και  μόλις κρυώσουν τα απολαμβάνουμε και αν προλάβουν  να μέινουν τα βάζουμε σε σακουλάκι και στην κτάψυξη και όταν τα χρειαζόμαστε τα βγάζουμε από πιο νωρίς  να έρθουν σε  θερμοκρασία  δωματίου και μετα τα απολαμβάνουμε .



 




                                                         Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

ΨΩΜΑΚΙΑ ΑΦΡΑΤΑ ΜΕ water roux/ tangzhong






Θα βρούμε πληροφορίες εδώ 
και εδώ
για το  Water Roux

 Το water roux  επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 5 μέρη νερό και 1 αλέυρι
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί για να μείνει φρέσκο , μαλακό και  ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε  τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, έχω δοκιμάσει το  Roux νερό  σε συνταγές  για  το  ψωμάκι μας  και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 9 ΨΩΜΑΚΙΑ 

Για το Water Roux
30 γρ αλεύρι 
150 γρ νερό 

Για τη ζύμη
480 γρ αλεύρι  για όλες τις χρήσεις 
200 γάλα
7 γρ μαγιά ξερή  ή 25 γρ νωπή 
35 γρ ζάχαρη
50 γρ μαλακό βούτυροσε  θερμοκρασία δωματίου 
1 κουτάλι της σούπας ιμβερτοζάχαρη εδώ
10 γρ αλάτι 
 

  EΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Water Roux:
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν  κάθε  σβόλοι από το αλεύρι  και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα αναψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε για 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν  έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή  φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή  της  μαγιονέζας .   Προσέξτε μην σας  κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε  να κρυώσει αμέσως , εάν είναι δυνατόν ή  το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε  με την διαφανή μεμβράνη .
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε  λίγο περισσότερο.

ΖΥΜΗ:
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή , προσθέτουμε την μαγιά  που την έχουμε  διαλύσει  πιο πριν και φουσκώσει  (δείγμα ότι  η μαγιά  έχει ενεργοποιήθεί ) με το μισό γάλα 100 ml, τοWater Roux ,τη ζάχαρη, την ιμβερτοζάχαρη και όλο το υπόλοιπο γάλα κρατάμε λίγο .
  •  Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα και προσθέτοντας σταδιακά και αν χρειάζετε το υπόλοιπο γάλα. 
  • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνουμε μια  ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά  κολλάει . 
  • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια  καθαρή πετσέτα  και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούνο της  ηλεκρικής κουζίνας αφού πρωτα τον έχω ανάψει για  15 λεπτά  στους 30-40 βαθμούς  και μετά  το σβήνω και  ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για  μια  περίπου ώρα ..  
  • Aν θελουμε  βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί.και  τα  έχουμε φρέσκα  ένα  πρωινό κυριακάτικο για  την οικογένεια  που είναι όλη μαζεμενη .Το πρωί, αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε  έρθει σε  θερμοκρασία δωματίου 
  • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό πάγκο ζαχαροπλαστικής, χωρίζουμε σε κομμάτια των 100 γρ και δίνουμε σχήμα  που θέλουμε . 
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για  30 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με λίγο γάλα  τα βουρτσίζουμε..
  • Ψήνουμε σε  θερμοκρασία 180 βαθμούς για  20-30 λεπτά
Όταν τα  βγάλουμεη κρόστα  τους  είναι αρκετά τραγανή  και αν θέλουμρ τα σκεπάζουμε για  λίγο με καθαρή  πετσέτα , και  μόλις κρυώσουν τα απολαμβάνουμε και αν προλάβουν  να μέινουν τα βάζουμε σε σακουλάκι και στην κτάψυξη και όταν τα χρειαζόμαστε τα βγάζουμε  από πιο νωρίς  να έρθουν σε  θερμοκρασία  δωματίου και μετα τα απολαμβάνουμε .

 






Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΤΥΡΕΝΙΟ ΤΣΑΜΠΥ ΣΤΑΦΥΛΙ





 ΤΥΡΕΝΙΟ   ΤΣΑΜΠΥ   ΣΤΑΦΥΛΙ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΡΥΦΩΝΑ

Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. 

Ο Άγιος Τρύφωνας λοιπόν, από τη Λάμψακο της Φρυγίας, καθιερώθηκε ως Άγιος προστάτης των αμπελουργών, κρατά κλαδευτήρι και έχει σημαντικές αποτρεπτικές δυνάμεις κατά των ποικίλων εχθρών που ενεργούν βλαπτικά στα αμπέλια, στα δενδροκηπευτικά και τους αγρούς:
αντίξοες καιρικές συνθήκες, ασθένειες, έντομα, κάμπιες αλλά και ποντικοί υποχωρούν μπροστά του, εφόσον βέβαια του αποδοθούν οι προσήκουσες τιμές.
Ονομαστικά αναφέρονται στον Εξορκισμό του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος μεταξύ των …“κακούργων θηρίων των αδικούντων την άμπελον, την χώραν τε και τον κήπον : Κάμπη, Σκώληξ, Σκωληκοκάμπη, Σκάνθαρος, Βρούχος, Ακρίς, Επίμαλος, Καλιγάρις, Μακρόπους, Μύρμηξ, Φθειρ, Ρυγίτης, Ψυλλίτης, Καυσοκόπος, Ερυσίβη, Κοχλοί, Ψαλίτης και ει τι άλλο προσφυσούν και μαραίνον τον καρπόν της σταφυλής και των λοιπών ειδών και λαχάνων”.    ΠΗΓΗ

ΥΛΙΚΑ :
600 γρ ( 4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου)
25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
100 γρ  γιαούρτι πρόβειο
200 ml. γάλα
150 ml λάδι
1 αυγό
ΓΕΜΙΣΗ:
50 γρ βούτυρο λιωμένο
250 γρ τριμμένη  φέτα
λίγο ανθότυρο και λίγο γιαούρτι
παπρικα γλυκειά (προαιρετική)

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ : 

1 αυγό
2 κουταλιές λάδι
2κουταλιές γάλα
1κουταλιά αλεύρι και  1/2  μπέικιν πάουντερ 
 250 γρ  τυρί  τριμμένο  που λιώνει εύκολα της αρεσκείας σας 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, θερμαίνουμε το νερό και το γάλα μέχρι να είναι  χλιαρά  .Ρίχνουμε το γάλα σε  ένα μπολ την  μαγιά πάνω από το χλιαρό γάλα και αφήνουμε  για 10 λεπτά να αφρίσει   . 
  2. Στον κάδο τουαρτοπαρασκευαστή (Αν δεν έχουμε  ζυμώνουμε με το χέρι), προσθέτουμε το λάδι  ,το αυγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το μίγμα μαγιάς  και  γάλακτος και το γιαούρτι ανακατεύουμε  μέχρι να ενωθούν . Προσθέτουμε 3 κούπες  απότο αλεύρι και  το αλάτι και ζύμώνουμε ελαφρά (ή ανακατεύουμε με το χέρι με ένα ξύλινο κουτάλι) μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε  και  το υπόλοιπο αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά έως ότου η ζύμη να γίνει μαλακιά  και τραβιέτε από τις πλευρές του μπολ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, λεία, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης.που θα  μπορούμε  ευκολα  να την  χειριστούμε  με τα χερια μας . Αφού φτάσει αυτό το στάδιο,συνεχζουμε  να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά ή με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 7-8 λεπτά. Για τη ζύμη μου χρησιμοποίησα ακριβώς 600  γραμμάρια αλεύρι 
  3. Βαζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ  λαδωμένο, σκεπάζουμε  με  διαφανή  μεμβράνη  και αφήνουμε  να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος..Η ζύμη αυξάνεται καλύτερα σε ζεστά περιβάλλοντα. Εδώ έχω ένα κόλπο για σας που δουλεύει σε  μένα κάθε φορά. Τοποθετούμε μια σχάρα στο φούρνοκάτω χαμηλά . Γεμίζουμε ένα μπολ-πυρέξ με ζεστό νερό και  το τοποθετούμε  στο κάτω μέρος του φούρνου. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να στηρίζεται στη σχάρα του φούρνου στη μέση. Κλείνουμε την πόρτα. Αυτό είναι προαιρετικό. Μπορούμε να αφήσουμε  τη ζύμη να ξεκουραστεί και στον πάγκο αλλά μακριά από ρεύματα.. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση . Σε ένα μικρό μπολ, θριμματίζουμε την  φέτα 
  5. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, την πατάμε απαλά για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Στη συνέχεια, την ανοίγουμε σε ορθογώνιο 50Χ40 εκατ. Αφήνουμε τα μικρά περιθώρια γύρω από τις άκρες, απλώνουμε τη ζύμη με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου που πρώτα  το λιώσαμε ,στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το μίγμα ζάχαρης και αρχίζουμε  να μαζεύουμε σε ρολό με τα χέρια μας απαλά.και  πιέζοντας να ενωθουν καλά οι πλευρές. Κόβουμε σε 18  ίσα ρολά 1-2 εκατ φάρδος και τοποθετούμε την κοπή προς τα επάνω σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι ή  φτιάχνουμε το τσαμπύ σταφύλι που κάναμε  εμείς .Καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος η ζύμη μας .
  6. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
  7.  Για το τέλος ,ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια, ψιλοραντίζουμε  πάνω από τα ρολά με  μια  κουταλία  σε  κάθε ρολό και πασπαλίζουμε  με  το τριμμένο τυρί  .
  8. Ψήνουμε τα ρολά στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρις ότου  πάρουν ένα  χρυσαφί χρώμα  και με  ένα καλαμάκι θα  τρυπήσουμε τα ρολά θα βγαίνει καθαρό. Αν τα ρολλά  πάρουν πολύ γρήγορα χρώμα καφέ, καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.






Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

ΤΡΙΓΩΝΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟΥ






Το γαλακτομπούρεκο της αγαπημένη φίλης ΑΡΕΤΗΣ Areti Vardaka που είχα την τύχη να γνωρίσω .
Μια πολύ καλή Κυρία, πολύ καλή μαγείρισσα, που όμως δεν είναι πια μαζί μας.Βρίσκετε στην γειτονιά των αγγέλων, μαζί με άλλους αγαπημένους αγγέλους,καλή της ώρα εκεί που βρίσκετε !! Η Αρετή μετράει τα υλικά με φλιτζάνι τσαγιού και εγώ τα μέτρησα με κούπα δοσομετρητή  που θα την βρείτε στην αρχική σελίδα του μπλοκ μου .

ΥΛΙΚΑ:
1 λίτρο γάλα πλήρες
1 1/2 κούπα ζάχαρη(εγώ έβαλα κούπα ζάχαρη )
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό(140 γρμ)
5 αυγά (εγώ έβαλα 4 αυγά δεν είχα άλλο...)
2 βανίλιες-ζάχαρη με άρωμα πορτοκάλι
3 κουτάλια σούπας βούτυρο λιωμένο
1/2 κιλό φύλλο κρούστας (καλύτερα φύλλο Βηρυτού)
βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα ή φρέσκο κλαριφιέ (είναι βούτυρο που έχουμε αφαιρέσει το νερό που έχει μέσα)εγώ έβαλα και λάδι ελιάς μαζί

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
3και  1/2 κούπα ζάχαρη
2 και 1/2 κούπα νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 κουταλιά χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει, ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει μία βράση και να πήξη. Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια ελαφρά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε μέσα στην κρέμα και τις 3 κουταλιές βούτυρο. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο, ανακατεύοντας όμως τακτικά για να μην κάνει κρούστα.  
  • ΠΡΟΣΟΧΉ  η κρέμα  πρέπει να είναι αρκετά σφιχτή για να φτιάξουμε τα τρίγωνα  .
  • Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί (30Χ30) στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας κάθε φύλλο καλά με ένα πινέλο. Τα φύλλα να εξέχουν από το ταψί μας στο στρώσιμο.Απλώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και διπλώνουμε πάνω της τα φύλλα που εξέχουν. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Κόβουμε ότι περισσεύει, χαράζουμε το γλυκό μας με ένα κοφτερό μαχαίρι, ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45' περίπου μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
  • Στο διάστημα  που ψήνετε το γλυκό μας ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, υπολογίζοντας την ώρα να είναι και τα δύο ζεστά.
  • Βράζουμε το σιρόπι μας για 5' ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5-7'ακόμη.
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό ρίχνουμε με μια κουτάλα το χλιαρό σιρόπι.. Η φίλη μου Μαρία Γεωργοπούλου ρίχνει το σιρόπι ελαφρά χλιαρό και δεν της νερουλιάζει.
  • Από πάνω ρίχνουμε μπόλικη κανέλα και καρύδια τριμμένα  ή φιστίκια αιγίνης
  • Εγώ έκοψα τα φύλλα στην μέση κατά μήκος όπως φαίνεται στην φωτογραφία και παίρνουμε πρώτα ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε  βάζουμε  ξανά ένα  φύλλο από πάνω και ξανά βουτυρώνουμε και βάζουμε μια κουταλιά γεμάτη από την κρέμα μας. βάζουμε αν θέλουμε σταγόνες σοκολάτας ή καρύδια ή φιστίκια αιγίνης και τα κλείνω σε τριγωνάκια όπως  φαίνεται στις φωτογραφίες  παρακάτω και τα ψήνουμε να  πάρουν χρώμα χρυσαφί σκούρο .





Ως την επόμενη φορά  που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκια να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
                          ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ



  
Την πρωτοχρονιά ανήμερα η μαμά μου κάθε χρόνο μας έφτιαχνε όσο είμαστε παιδιά αλλά και ακόμα συνεχίζει να φτιάχνει σπανακοτυρόπιτα για βασιλόπιτα .
Εδώ η συνταγή της
Εγώ στο σπίτι μας  φέτος ετοίμασα μια κοτόπιτα βασιλόπιτα και την κόψαμε  το βράδυ της παραμονής του νέου χρόνου .
Αφράτη,ζουμερή όσο μας  αρέσει  και πολύ νόστιμη η κοτόπιτα μας!!
Πάμε  στην  κουζίνα  μου να την φτιάξουμε



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΗ ΖΥΜΗ  ΓΙΑ  1 ΤΑΨΊ  3Ο-32  ΕΚΑΤ :

3 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου ( 1 κούπα αλεύρι 140 γρ )
25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ
1 κουταλιά  κοφτή του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
250-300 χλιαρό νερό όσο πάρει
60 ml λάδι
Νισεστέ και αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπόλ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια για 15 λεπτά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.  
  • Μετά κάνουμε μπαλάκια,τα βάζουμε σε ένα σκεύος λαδωμένο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν,και τα ανοίγουμε μετά φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε


       
 ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ :

1/2 κοτόπουλο και 1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 αυγό
1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά 
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι  και  20 γρ βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας τραχανά σταρένιο ή 2 κουταλιές της  σούπας σιμιγδάλι
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ τυριά ρεγγάτο και γραβιέρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και το κοτόπουλο αφού πρώτα το ζεματίζουμε  μόνο του και το κρεμμύδι ολόκληρο,αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν και να μείνουν με  λίγο ζουμί σχεδόν 1/2 κούπα. 
  • Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια,
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε το κοτόπουλο,αλάτι και πιπέρι,ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες πιπεριές να μαραθούν,και προσθέτουμε και τα καρότα,τον μαϊντανό και το ζωμό από το κοτόπουλο και αφήνουμε να πάρει μια βράσει και τέλος προσθέτουμε τον τραχανά .
  • Αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχεια προσθέτουμε το αυγό καλά χτυπημένο και τα τυριά μας και ανακατεύουμε .
  • Και ανάβουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμους  στην συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα μας ,στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί 1 φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί μας και στην συνέχεια λαδώνουμε και στρώνουμε πάλι 1 φύλλο ίσο με το ταψί και ξανά πάλι 1 ακόμα φύλλο και ρίχνουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα,όταν τελειώσουν στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο προς τα μέσα , φτιάχνουμε την πίτα  6-8  φύλλα σύνολο και λαδώνουμε και από πάνω πάλι ένα φύλλο ίσο με το ταψί και λαδώνουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και κόβουμε την πίτα μας ακτινωτά,εγώ  το  ξέχασα αυτή την φορά να το κάνω
  • ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 20 λεπτά και  μόλις  πάρει χρώμα  κατεβάζουμε  το φούρνο στους  170 -180  βαθμούς για  άλλα 30-40 λεπτά    

Προσοχή μην το κόβετε  πολύ μικρά κομμάτια  το κοτόπουλο  γιατί  θα λιώσει τελείως  το κοτόπουλο .  

Έμενα οι μικρές μου δεν θέλουν να  φαίνεται το κοτόπουλο  και το  έκοψα αρκετά λεπτό .             




   
 Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
                          ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ