Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ



  
Την πρωτοχρονιά ανήμερα η μαμά μου κάθε χρόνο μας έφτιαχνε όσο είμαστε παιδιά αλλά και ακόμα συνεχίζει να φτιάχνει σπανακοτυρόπιτα για βασιλόπιτα .
Εδώ η συνταγή της
Εγώ στο σπίτι μας  φέτος ετοίμασα μια κοτόπιτα βασιλόπιτα και την κόψαμε  το βράδυ της παραμονής του νέου χρόνου .
Αφράτη,ζουμερή όσο μας  αρέσει  και πολύ νόστιμη η κοτόπιτα μας!!
Πάμε  στην  κουζίνα  μου να την φτιάξουμε



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΗ ΖΥΜΗ  ΓΙΑ  1 ΤΑΨΊ  3Ο-32  ΕΚΑΤ :

3 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου ( 1 κούπα αλεύρι 140 γρ )
25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά 7-9 γρ
1 κουταλιά  κοφτή του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
250-300 χλιαρό νερό όσο πάρει
60 ml λάδι
Νισεστέ και αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή σε ένα μπόλ, ζυμώνουμε ρίχνοντας το χλιαρό νερό όσο πάρει για να γίνει μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια για 15 λεπτά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά .
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 κομμάτια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.  
  • Μετά κάνουμε μπαλάκια,τα βάζουμε σε ένα σκεύος λαδωμένο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστούν,και τα ανοίγουμε μετά φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε


       
 ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ :

1/2 κοτόπουλο και 1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 αυγό
1 κρεμμύδι τριμμένο στο τρίφτη
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά 
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
2-3 κουταλιές της σούπας λάδι  και  20 γρ βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας τραχανά σταρένιο ή 2 κουταλιές της  σούπας σιμιγδάλι
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ τυριά ρεγγάτο και γραβιέρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και το κοτόπουλο αφού πρώτα το ζεματίζουμε  μόνο του και το κρεμμύδι ολόκληρο,αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν και να μείνουν με  λίγο ζουμί σχεδόν 1/2 κούπα. 
  • Αφού βράσει το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια,
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο προσθέτουμε το κρεμμύδι. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα και προσθέτουμε το κοτόπουλο,αλάτι και πιπέρι,ανακατεύουμε και στην συνέχεια ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες πιπεριές να μαραθούν,και προσθέτουμε και τα καρότα,τον μαϊντανό και το ζωμό από το κοτόπουλο και αφήνουμε να πάρει μια βράσει και τέλος προσθέτουμε τον τραχανά .
  • Αφήνουμε να κρυώσει και στην συνέχεια προσθέτουμε το αυγό καλά χτυπημένο και τα τυριά μας και ανακατεύουμε .
  • Και ανάβουμε το φούρνο μας στους 200 βαθμους  στην συνέχεια ανοίγουμε τα φύλλα μας ,στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί 1 φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί μας και στην συνέχεια λαδώνουμε και στρώνουμε πάλι 1 φύλλο ίσο με το ταψί και ξανά πάλι 1 ακόμα φύλλο και ρίχνουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα,όταν τελειώσουν στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο προς τα μέσα , φτιάχνουμε την πίτα  6-8  φύλλα σύνολο και λαδώνουμε και από πάνω πάλι ένα φύλλο ίσο με το ταψί και λαδώνουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και κόβουμε την πίτα μας ακτινωτά,εγώ  το  ξέχασα αυτή την φορά να το κάνω
  • ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς για 20 λεπτά και  μόλις  πάρει χρώμα  κατεβάζουμε  το φούρνο στους  170 -180  βαθμούς για  άλλα 30-40 λεπτά    

Προσοχή μην το κόβετε  πολύ μικρά κομμάτια  το κοτόπουλο  γιατί  θα λιώσει τελείως  το κοτόπουλο .  

Έμενα οι μικρές μου δεν θέλουν να  φαίνεται το κοτόπουλο  και το  έκοψα αρκετά λεπτό .             




   
 Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
                          ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: