Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

ΤΥΡΕΝΙΟ ΤΣΑΜΠΥ ΣΤΑΦΥΛΙ





 ΤΥΡΕΝΙΟ   ΤΣΑΜΠΥ   ΣΤΑΦΥΛΙ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΡΥΦΩΝΑ

Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. 

Ο Άγιος Τρύφωνας λοιπόν, από τη Λάμψακο της Φρυγίας, καθιερώθηκε ως Άγιος προστάτης των αμπελουργών, κρατά κλαδευτήρι και έχει σημαντικές αποτρεπτικές δυνάμεις κατά των ποικίλων εχθρών που ενεργούν βλαπτικά στα αμπέλια, στα δενδροκηπευτικά και τους αγρούς:
αντίξοες καιρικές συνθήκες, ασθένειες, έντομα, κάμπιες αλλά και ποντικοί υποχωρούν μπροστά του, εφόσον βέβαια του αποδοθούν οι προσήκουσες τιμές.
Ονομαστικά αναφέρονται στον Εξορκισμό του Αγίου Μάρτυρος Τρύφωνος μεταξύ των …“κακούργων θηρίων των αδικούντων την άμπελον, την χώραν τε και τον κήπον : Κάμπη, Σκώληξ, Σκωληκοκάμπη, Σκάνθαρος, Βρούχος, Ακρίς, Επίμαλος, Καλιγάρις, Μακρόπους, Μύρμηξ, Φθειρ, Ρυγίτης, Ψυλλίτης, Καυσοκόπος, Ερυσίβη, Κοχλοί, Ψαλίτης και ει τι άλλο προσφυσούν και μαραίνον τον καρπόν της σταφυλής και των λοιπών ειδών και λαχάνων”.    ΠΗΓΗ

ΥΛΙΚΑ :
600 γρ ( 4 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι περίπου)
25 γρ μαγιά ή 1φακελάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά κοφτή της σούπας αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
100 γρ  γιαούρτι πρόβειο
200 ml. γάλα
150 ml λάδι
1 αυγό
ΓΕΜΙΣΗ:
50 γρ βούτυρο λιωμένο
250 γρ τριμμένη  φέτα
λίγο ανθότυρο και λίγο γιαούρτι
παπρικα γλυκειά (προαιρετική)

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ : 

1 αυγό
2 κουταλιές λάδι
2κουταλιές γάλα
1κουταλιά αλεύρι και  1/2  μπέικιν πάουντερ 
 250 γρ  τυρί  τριμμένο  που λιώνει εύκολα της αρεσκείας σας 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, θερμαίνουμε το νερό και το γάλα μέχρι να είναι  χλιαρά  .Ρίχνουμε το γάλα σε  ένα μπολ την  μαγιά πάνω από το χλιαρό γάλα και αφήνουμε  για 10 λεπτά να αφρίσει   . 
  2. Στον κάδο τουαρτοπαρασκευαστή (Αν δεν έχουμε  ζυμώνουμε με το χέρι), προσθέτουμε το λάδι  ,το αυγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το μίγμα μαγιάς  και  γάλακτος και το γιαούρτι ανακατεύουμε  μέχρι να ενωθούν . Προσθέτουμε 3 κούπες  απότο αλεύρι και  το αλάτι και ζύμώνουμε ελαφρά (ή ανακατεύουμε με το χέρι με ένα ξύλινο κουτάλι) μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε  και  το υπόλοιπο αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά έως ότου η ζύμη να γίνει μαλακιά  και τραβιέτε από τις πλευρές του μπολ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, λεία, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης.που θα  μπορούμε  ευκολα  να την  χειριστούμε  με τα χερια μας . Αφού φτάσει αυτό το στάδιο,συνεχζουμε  να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά ή με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 7-8 λεπτά. Για τη ζύμη μου χρησιμοποίησα ακριβώς 600  γραμμάρια αλεύρι 
  3. Βαζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ  λαδωμένο, σκεπάζουμε  με  διαφανή  μεμβράνη  και αφήνουμε  να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος..Η ζύμη αυξάνεται καλύτερα σε ζεστά περιβάλλοντα. Εδώ έχω ένα κόλπο για σας που δουλεύει σε  μένα κάθε φορά. Τοποθετούμε μια σχάρα στο φούρνοκάτω χαμηλά . Γεμίζουμε ένα μπολ-πυρέξ με ζεστό νερό και  το τοποθετούμε  στο κάτω μέρος του φούρνου. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να στηρίζεται στη σχάρα του φούρνου στη μέση. Κλείνουμε την πόρτα. Αυτό είναι προαιρετικό. Μπορούμε να αφήσουμε  τη ζύμη να ξεκουραστεί και στον πάγκο αλλά μακριά από ρεύματα.. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση . Σε ένα μικρό μπολ, θριμματίζουμε την  φέτα 
  5. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, την πατάμε απαλά για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Στη συνέχεια, την ανοίγουμε σε ορθογώνιο 50Χ40 εκατ. Αφήνουμε τα μικρά περιθώρια γύρω από τις άκρες, απλώνουμε τη ζύμη με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου που πρώτα  το λιώσαμε ,στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το μίγμα ζάχαρης και αρχίζουμε  να μαζεύουμε σε ρολό με τα χέρια μας απαλά.και  πιέζοντας να ενωθουν καλά οι πλευρές. Κόβουμε σε 18  ίσα ρολά 1-2 εκατ φάρδος και τοποθετούμε την κοπή προς τα επάνω σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι ή  φτιάχνουμε το τσαμπύ σταφύλι που κάναμε  εμείς .Καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος η ζύμη μας .
  6. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
  7.  Για το τέλος ,ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια, ψιλοραντίζουμε  πάνω από τα ρολά με  μια  κουταλία  σε  κάθε ρολό και πασπαλίζουμε  με  το τριμμένο τυρί  .
  8. Ψήνουμε τα ρολά στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρις ότου  πάρουν ένα  χρυσαφί χρώμα  και με  ένα καλαμάκι θα  τρυπήσουμε τα ρολά θα βγαίνει καθαρό. Αν τα ρολλά  πάρουν πολύ γρήγορα χρώμα καφέ, καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.






Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: