Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΜΠΑΛΕΣ CHEESEBURGER




















Πάλι ζυμαράκια πιάσαμε στα χεράκια μας  τι άλλο  ..... για τις λιγούρες όλης της οικογένειας, για παιδικό πάρτι και για μεζεδάκι για μπίρα και κρασάκι, για το πρωινό  των παιδιών στο σχολείο . 
Υπέροχες μπουκίτσες με ζύμη brioche ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΠΙΤΣΑΣ.
Φτιάξτε τες με ότι γέμιση σας αρέσει, με φέτα ,κίτρινα τυριά και αλλαντικά .Αυτή την φορά τις φτιάξαμε μπιφτέκι και τυράκι cheddar
Μπορείτε  να  χρησιμοποιήσετε όποια αγαπημένη σας  συνταγή έχετε  για  τι μπιφτεκάκι -κεφτεδάκι και όποιο  τυρί κίτρινο  θέλετε  που λιώνει εύκολα  ..περί ορέξεως

ΥΛΙΚΑ:

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ :

300 γρ κιμά από μοσχάρι 2 φορές  περασμένο στην  μηχανή του κιμά
200 γρ κιμά από χοιρινό 2 φορές  περασμένο στην  μηχανή του κιμά
1 κουταλιά σούπας ντομάτα τριμμένη
1 σκελίδα σκόρδο περασμένη στην πρέσα  ή μια  κουταλάκι του γλυκού  σκόνη σκόρδου
2 φέτες ψωμί
και 3-4 φρυγανιές τριμμένες
λίγο δυόσμο
λίγο μαϊντανό
μια κουταλιά της σούπας ξύδι
1 μεγάλο κρεμμύδι  τριμμένο στο μπλέντερ
1 αυγό
θυμάρι
λίγο ρίγανη
πιπέρι
αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Μουλιάζουμε το ψωμί  και το πατάμε καλά με τα χέρια  μας να φύγουν τα  νερά .
  • Κόβουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το μαιντανό και το δυόσμο
  • Ζυμώνουμε όλα τα παραπάνω υλικά σε ένα μπολ για  αρκετή ώρα κάπου 20 λεπτά μέχρι να  έχουμε ένα μείγμα κιμά συμπαγή και μαλακό
  • Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο καλά σκεπασμένο .
  • Φέτες τυρί cheddar κομμένες σε μικρά 'τετράγωνα' κομμάτια ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει εύκολα 
  • Πίκλες αγγουριού (εγώ δεν είχα και έβαλα τουρσί καρότα σε ροδέλες )

ΖΥΜΗ:

ΥΛΙΚΑ:
  • 500 γρ αλεύρι αλεύρι για τσουρέκια ίσως και 2-3 κουταλιές ακόμα ανάλογα το αλεύρι
  • 35 γρ ζάχαρη ή 3 κουταλιές σούπας όχι γεμάτες ζάχαρη
  • 9 γρ αλάτι
  • 2 αυγά μεγάλα 
  • 1 ασπράδι  
  • 70 γρ βούτυρο
  • 200 ml ζεστό γάλα
  • 25 γρ μαγιά ή 7-9 γρ ξερή μαγιά 
  • 1 κρόκο και λίγο γάλα για το τέλος 
  • σουσάμι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :
  •  Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και την διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα προσέξτε να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά)
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του,
    προσθέστε τη μαγιά,το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου,τη ζάχαρη,τα 
    αυγά,το αλάτι και το ζεστό γάλα σταδιακά. 
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήνουμε να διπλασιαστεί,για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο 
  • για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε μέσα στο ζεστό φούρνο. 
    • Εγώ τα έβαλα στον αρτοπαρασευαστή όπως πάντα σπάνια θα ζυμώσω  με τα χέρια μου.τα  βάζω σε πρόγραμμα για ζύμωμα της ζύμης για πίτσα, με την σειρά που αναφέρω πιο πάνω. 
    •  Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο,και την χωρίζουμε σε μικρά κομμάτια των 15-20  γρ βγαίνουν 28-30 τεμάχια και τα ανοίγουμε σε μικρές πιτούλες 
    • Τις γεμίζουμε με λίγη σάλτσα για πίτσα και με τα με τα τυριά και αλλαντικά τις αρεσκείας  μας .
    • Τα κλείνουμε σε μικρές μπαλίτσες όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και τις  τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30-45 λεπτά   
    • Αφού ξεκουραστούν με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και αλείφουμε με ένα πινέλο 
    • Και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά 

Πάμε να ετοιμάσουμε τις ζυμαρένιες μπάλες CHEESEBURGER:

Αφού ζυμώσουμε τον κιμά και το αφήσουμε στο ψυγείο για κάμποση ώρα ..τον βγάζουμε και ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια -μπιφτεκάκια μας όπως φαίνεται στις φωτογραφίες παραπάνω τα πατάμε λίγο με τα χέρια μας .
Τηγανίζουμε σε λίγο λαδάκι σε ένα τηγάνι σε  μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν
Aν θέλουμε μπορούμε να τα ψήσουμε αφού τα  βάλουμε σε ταψί με λαδόκολλα
Μοιράζουμε την ζύμη μας σε ίσα κομμάτια περίπου 28 των 35 γρ
Ανοίγουμε  το καθένα κομμάτι σε πιτούλες με τα δάχτυλα μας αλλά όχι πολύ λεπτό και βάζουμε στο κέντρο της  μια πίκλα,1 κομμάτι τυρί και το μπιφτεκάκι-κεφτεδάκι και βάζουμε και επιπλέον τυρί ακόμα τόσο πιο καλό το αποτέλεσμα αλλά και  η γεύση τους ..(εγώ δεν είχα να βάλω περισσότερο το έφαγαν οι μικρές πριν το καταλάβω).
Τυλίγουμε ομοιόμορφα να σφραγίσει σε μπαλίτσα  μικρή η ζύμη μας όπως  φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες  και την τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα
Αφήνουμε να  φουσκώσουν, να  ξεκουραστεί η ζύμη μας  για 30 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον
Βουρτσίζουμε με  τον διαλυμένο κρόκο με το γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
Και μετά τις απολαμβάνουμε με μικρές βουτιές σε κέτσαπ ή σε μουστάρδα όπως αρέσει στον καθένα μας .












Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ-ΚΟΥΡΟΥΔΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ













 Ξεκινάμε το μήνα Νοέμβριο με μια πολύ νόστιμη και προπάντων υγιεινή συνταγή με αλεύρι ολικής άλεσης και τυράκια .
Το Σάββατο οι μικρές μου στο ψυγείο ενός μάρκετ είδαν κουρουδάκια ολικής με τυριά μια επώνυμης εταιρίας ζύμης .
"Μαμά να πάρουμε να δοκιμάσουμε . Δεν χάσαμε ευκαιρία ..τα πήραμε τα ψήσαμε και φυσικά τα φάγαμε .
Οι μικρές ήθελαν πάλι  κουρουδάκια με τυριά  για το πρωινό τους στο σχολείο δεν έχασα καθόλου ευκαιρία ,,τις ετοίμασα και τα δικά μου με την δική μου υπέροχη κουρού ζύμη με ολικής άλεσης αλεύρι κοπιάστε
Νόστιμα και τραγανά τυροπιτάκια με αλεύρι ολικής άλεσης και τυράκι φέτα και ανθότυρο και λίγο μανούρι τρώγονται όλες τις ώρες στο κολατσιό των παιδιών στο σχολείο,για το βραδινό μας με ένα ποτήρι γάλα Την συνταγή την πήρα από φίλη Ελένη Κ. (eleniscooking) εδώ
Αυτή την φορά έβαλα και ένα αυγό ολόφρεσκο και προσθεσα και μια κουταλιά βούτυρο σε  θερμοκρασία δωματίου έτσι μόνο για περισσότερο άρωμα και μερικούς σπόρους μέσα στην ζύμη.
 Εγώ όμως ετοίμασα τους σπόρους αλλά όταν ασχολείσαι και με άλλα πράγματα κάτι θα ξεχάσεις... δεν τους πρόσθεσα αλλά ήρθε η μεγάλη μου κόρη από το σχολείο και τους έφαγε ..     
Πάμε να τα φτιάξουμε  ..   

ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. γιαούρτι πρόβειο light ή πλήρες (χωρίς την πέτσα)
150 ml ελαιόλαδο
500 γρ. (περίπου) αλεύρι ολικής άλεσης Μυλοι Γεωργανάδων  ή αν θέλετε βάλτε 400 γρ ολικής άλεσης και 100 κίτρινο για ζυμώματα 
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
1 αυγό μέτριο 
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
70 γρ σπόρους ηλιοσπόρων και πασατέμπο
σπόρους ηλιοσπόρων και σουσάμι για το τέλος 


 ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ : 
150 γρ τυρί φέτα (τρίμματα) 
100γρ κεφαλογραβίερα τριμμένη 
150 γρ ανθότυρο και μανούρι 
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή πάπρικα
1 αυγό με λίγο γάλα ή μόνο σκέτο γάλα για το τέλος και σουσάμι 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  • Σε ένα μπλέντερ σπάμε τους σπόρους ίσα-ίσα να τους καταλαβαίνεις στο  δόντι  
  • Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με το λάδι το αυγό και ζυμώνουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι και σταδιακά το αλεύρι. Ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο.Προσθέτουμε και τους τριμμένους σπόρους  
  • Το ζητούμενο είναι η ζύμη να είναι μαλακή, να μην κολλάει στα χέρια μας και να ανοίγει εύκολα χωρίς να κάνει τρύπες το ζυμάρι στο άνοιγμα.
  •  Ανοίγουμε φύλλο λεπτό, περίπου 0,2-0,3 εκ. και με ένα ποτήρι με φαρδύ άνοιγμα κόβουμε κύκλους. ανακατεύοντας καλά το τυρί με το πιπέρι.
  •  Παίρνουμε ένα από τα στρογυλά φύλλα ζύμης που κόψαμε και βάζουμε στο κέντρο του μια κουταλιά γέμισης. Κλείνουμε τη ζύμη καλά, πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι.
  • Αν τα κάνουμε μπουκίτσες ..μοιράζουμε την ζύμη σε κομμάτια 40 γρ και τα ανοίγουμε σε πιτούλες βάζουμε μια κουταλιά από το μείγμα των τυριών και κλείνουμε και τα δίνουμε με τα  χέρια μας στρόγγυλο σχήμα όπως φαίνεται στις φωτογραφίες  
  •  Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή ελαφρά λαδωμένο.
  •  Ψήνουμε σε καλά 250 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο με αέρα , στους 200 βαθμούς, για 15-20 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία






                                                                            Καλή σας όρεξη!
 Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .      

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα 
Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΤΡΕΛΟΖΥΜΗ ΣΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ





Μετά από μια ποικιλία συνταγών που είδα στο ίντερνετ για την τρελή ζύμη και πιστέψτε με υπάρχουν πάρα πολλές ...και μετά από δικές μου δοκιμές κατέληξα αυτή εδώ.. Ωριμάζει στο ψυγείο και την διατηρούμε στην συντήρηση και στην κατάψυξη, όταν την χρειαστούμε την βγάζουμε από την κατάψυξη και όσο η ζύμη ξεπαγώνει γίνετε  ακόμα πιο αφράτη .
Δεν θα μπορούσε αυτή τη ζύμη να μην την δοκιμάσουμε και να μην υπάρχει στο μπλόγκ  μου .. Πάμε  στην κουζίνα μου  να την φτιάξουμε 

ΥΛΙΚΑ :
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
2 φακελάκια 7-9 gr ξερή μαγιά
2 και 1/2 κουταλάκια αλάτι
2 κουταλιές τις σούπας ζάχαρη ή 2 ιμβρερτοζάχαρη 
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ 
400 γρ γιαούρτι χωρίς την πέτσα
2 αυγά μέτρια 
250 ml γάλα
50 ml λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:



  •  Ανακατεύουμε  σε ένα μπολ τη μαγιά με τη ζάχαρη και την διαλύουμε με  το χλιαρό γάλα(προσέχουμε 
    να μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ).
  • Στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το γιαούρτι, και το λάδι προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι ,το αλάτι και το μπέικιν ή αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι το κοσκινισμένο με το μπείκιν κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του,και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά και το γιαούρτι, και το λάδι
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη, την βάζουμε  σε  ένα μπολ λαδωμένο με λίγο καλαμποκέλαιο αφήνουμε να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος ζεστό μακριά από κρύα ρεύματα αέρα σκεπασμένη .
  • Βάζουμε την ζύμη σε 2 σακούλες αφού πρώτα την έχουμε λαδώσει λίγο με λαδί ελαφρύ και την  ξεχνάμε στο ψυγείο για 4 ώρες και αμέσως την βγάζουμε από το ψυγείο και ετοιμάζουμε  την πίτσα ή τα μπουρεκάκια ή ότι άλλο θέλουμε  
  • H ζύμη αυτή μπορεί να σταθεί στο ψυγείο  και μέχρι 5-6 ημέρες 
  • Σε μας η ζύμη δεν πρόλαβε να μείνει ούτε 24 ώρες στο ψυγείο..φαγώθηκε...έγινε μια ωραία πίτσα το  βράδυ τις 28 Οκτωβρίου ....που πεινούσε η οικογένεια και μερικά κουλουράκια γεμιστά με ταχίνι  σοκολάτα και κανέλα, την ετοίμασα το Σάββατο το βράδυ και λόγου ότι ο χρόνος μου ήταν περιορισμένος δεν σας έχω φωτογραφίες  ..

  • Στη συνέχεια θα σας δώσω μερικές  ιδέες  με το τι μπορούμε  να κάνουμε με αυτή την ζύμη...μπορούμε να την φτιάξουμε πίτσα. τυροπιτάκια-μπουρεκάκια,μάφφινς με αρμυρή ή και γλυκεία  γέμιση ,πεινιρλί, καλτσόνε  και ότι άλλο  θέλετε      










                                                                        Καλή σας όρεξη!
 Ως την επόμενη  φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα 


Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές


Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

ΙΜΒΕΡΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΑΧΑΡΗ




Δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει στο μπλοκ μου με τα  ζυμαράκια αυτό το υπέροχο  υλικό που δίνει  ελαστικότητα και  την πιο αφράτη υφή στις ζύμες μου 
Είναι ένα πολύ γνωστό γλυκαντικό μεταξύ των σεφ ζαχαροπλαστικης .Εμποδιζειη επιβραδύνει την κρυστάλλωση σε παγωτά,γλασο,ganache,,Φοντάνα και αλλα .
Βοηθαει επίσης στη διατήρηση των φρέσκων αρτοπαρασκευασματων για πιο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι αρκετά απλό να το φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι, με ζάχαρη, νερό και οξύ (κίτρινο οξύ ή χυμό λεμονιού)
Χρειαζόμαστε επίσης ένα καθαρο πινέλο ζαχαροπλαστικής για να καθαρίζουμε τα τυχοματα τις κατσαρόλας με νερό για αφαιρέσουμε τους τυχόν κρυστάλλους, ένα θερμόμετρο για την κουζίνα θα μας βοηθήσει για την σωστή μέτρηση της θερμοκρασίας του σιρόπιου .


ΥΛΙΚΑ:

500 γρ ζάχαρη
200 ml  νερό
1 κουταλάκι  γλυκού χυμό λεμόνι
Πηγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας.Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που είναι το μάτι από 1-3 και για τις κουζίνες από το 1-9 στο 6.Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη..μετά δεν ανακατεύουμε πάλι . Και με ενα πινέλο καθαρίζουμε τα τυχοματα της κατσαρόλας, από τυχόν κρυστάλλους, γιατί αν μείνουν μόλις θα το αποθηκευσουμε θα μαςζαχαρώσει αμέσως.. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 .
  • Βράζουμε για 20 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινελάκι βουτηγμένο στο νερό ,καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους από τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει. 
  • Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο αφού κρυώσει που πιο  πριν  έχουμε  αποστειρώσει και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 6 μήνες
  •  Το χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια, ζύμες  brioche, ψωμi, ψωμάκια, κέικ ,παγωτά.
  • Η αναλογία είναι 1 προς 3. Δηλαδή..όταν η συνταγή μας ζητάει 180 γρ ζάχαρη, βάζουμε 120 γρ και 60 ιμβερτοζάχαρη.
  •   Η ζάχαρη αυτή έχει την ιδιότητα, να δίνει στα γλυκά μας και στις ζύμες μας..ελαστικότητα στις ζύμες,υγρασία στα κέικ και στα παγωτά να μην κρυσταλλώνουν.Αφαιρούμε από την ποσοτητα της  ζάχαρης  5-10 %και αντικαθιστούμε με ιμβερτοζάχαρη  στα κέικ και στα παγωτά 


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.


Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ









Μια ακόμα συνταγή  με  το αγαπημένο μου αλεύρι που πολύ συχνά βάζω στην κουζίνα μου.Την προηγούμενη φορά φτιάξαμε ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ υπέροχα  αφράτα  ψωμάκια.Αυτή την φορά όμως άλλαξα  συνταγή  και  έκανα  ένα  εύκολο  προζύμι με  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις  αλλά  και με  ολικής  άλεσης . Πάμε  στην κουζίνα μου να το  φτιάξουμε 
  
ΥΛΙΚΑ :
ΠΡΟΖΥΜΙ :
 1-1/2 φλιτζάνια αλεύρι  για όλες τις χρήσης
 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης 
1-1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό  
1/2 κουταλάκι  του γλυκού ξερή μαγιά 
ΚΥΡΙΑ  ΖΥΜΗ:
Το παραπάνω  προζύμι 
3/4  φλιτζάνι ζεστό νερό 
1 και 3/4 φλιτζάνι  αλεύρι  ολικής άλεσης 
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη  ή μια  κουταλιά ιμβερτοζάχαρη 
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή 
3 κουταλιές της σούπας λάδι
2  περίπου  φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσης 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
ΠΡΟΖΥΜΙ :
.Διαλύουμε σε ένα μπολ αναμίξεως με καπάκι τη μαγιά με το 1-1/2 φλιτζάνι χλιαρό  νερό ,και  προσθέτουμε το 1-1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσης,3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης και ανακατεύουμε καλά με μιά μαρίζ να αναμειχθούν καλά τα υλικά.Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να ξεκουραστεί όλη την διάρκεια της νύχτας στο πάγκο της  κουζίνας μας  
 ΚΥΡΙΑ  ΖΥΜΗ:
  1.  Βάζουμε στο κάδο του τα 3/4 φλιτζάνι ζεστό νερό,το 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή ,1 και 3/4 φλιτζάνι  αλεύρι  ολικής άλεσης στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι ,το 1 κουταλάκι μαγιά ξερή  τα 1 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι λίγο -λίγο και  αφήνουμε για  το τέλος το 1 φλιτζάνι, βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε πρόγραμμα  ζυμώματα τος και  προσθέτουμε και  το  προσθέτουμε και  το  αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι  και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά  και  απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια  μας . 
  2.  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα  διαρκεί 15 λεπτά και βάζουμε  την ζύμη μας σε μπολ με λίγο λαδάκι να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της σε ζεστό  μέρος  
  3.  Αν το ζυμώσουμε με  τα χέρια  μας η διαδικασία είναι η εξής: Ετοιμάζουμε το προζυμάκι όπως γράφω πιο πάνω από το  βράδυ τις  προηγούμενης  μέρας ,και την επόμενη μέρα  σε  ένα  μπολ  βάζουμε  τα  υλικά με την σειρά  που γράφω πιο πάνω και ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ  ώρα  μπορούμε και αντέχουν φυσικά  τα χεράκια μας και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά  και  απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια  μας . 
  4. Βάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ  να  ξεκουραστεί σε  ζεστό περιβάλουν για  1 ώρα περίπου Μόλις διπλασιαστεί βγάζουμε την ζύμη σε  καθαρό πάγκο εργασίας  και  τις  δίνουμε  το σχήμα της  μπάλας  και την αφήνουμε σκεπασμένη άλλα  15 λεπτά .
  5. Σε αλευρωμένη  επιφάνεια  και  με τον πλάστη  ένα ορθογώνιο φύλλο ανοίγουμε  φύλλο  πάχους 1-2 εκατ και  κόβουμε  με  ρολό κοπής τις πίτσας  κομμάτια ορθογώνια 
  6. Τα αφήνουμε να  ξεκουραστούν  σε  ζεστό περιβάλλον σκεπασμένα και  ψήνουμε σε  προθερμασμένο φούρνο  για  12-15  λεπτά στους  180 βαθμούς . Αφού  μισοψηθούν στα  10 λεπτά   τα  περνάμε  με λαδάκι  αραιωμένο με  νερό  και τα  βάζουμε  ξανά στο φούρνο   μέχρι να  ψηθούν  εντελώς
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές