Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με πορτοκάλι και φουντουκια φτιάξαμε πριν μέρες..για να γιορτάσουμε μια σημαντική επέτειο της οικογένεια μου ..
Ένα κέικ νηστίσιμο,απλή συνταγή vegan με φτηνά υλικά ..μπορούμε να το φτιάξουμε και με νερό μονάχα και έτσι είναι πολύ νόστιμο... Γίνεται έτοιμο μέσα σε 45 λεπτά .Εγώ επειδή πάντα θέλω να πειράζω τις συνταγές και να τις φέρνω στα γευστικά μου γούστα πρόσθεσα και το χυμό πορτοκαλιού και τα 100 γρ τριμμένα φουντούκια που είχα στο ντουλάπι μου . Ένα νηστίσιμο κέικ,η γεύση του θα σας ανταμείψει,η υφή του εξαιρετική και τα συστατικά του 100%vegan
Σας έχω δωσει και άλλες συνταγές για σοκολατένια κέικ με αυγά και γάλα ..η κεφίρ και βούτυρο .
Σας υπόσχομαι ότι αν την δοκιμάσετε θα γλυκάνει τις ημέρες της νηστείας με πολύ ωραίο τρόπο ειδικά αν είστε λάτρεις της σοκολάτας όπως εμείς στην οικογένειά μου
Το φτιάξαμε σε ένα πυρεξ γυάλινο τετράγωνο,ήθελα να μοιάζει με τούρτα ,εσείς φτιάξετε σε φόρμα του κεικ αλλά οχι την μεγάλη
ΥΛΙΚΑ:
2 κούπες αλεύρι και 2 κουταλίες της σούπας ακόμα (300γρ)
1κούπα ζάχαρη(200γρ)
40γρ.κακάο
1 πρέζα αλάτι(2 γρ)
Ξύσμα από πορτοκάλι
1 φακελάκι μπέικιν παουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλιά της σούπας καλό ξύδι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
3/4 της κούπας καλαμποκέλαιο (160ml)
3/4 της κούπας νερό βρασμένο ζεστό (160ml)
3/4 της κούπας χυμό πορτοκάλι (160ml)
100γρ.φουντούκια χοντροκομμένα ή ό,τι άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας μας .(το έχω κάνει και με καρύδια τριμμένα )
100 γρ σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα( προαιρετικά)
Για το γλάσο:
200-250 γρ. κουβερτούρα
2 κουταλιές σούπας καλαμποκέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανάβουμε το φουρνο μας. Προθερμαίνουμε τους 180 βαθμούς και ζυγίζουμε τα υλικά μας
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινιζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά του κέικ,κακάο μπεικιν παουντερ και την σόδα*,προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι και ανακατέυου με τον αυγοδάρτη και συνεχίζουμε με το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού και το ζεστο νερό και το ξύδι*,την βανίλια και το ξύσμα,την κανέλα.Προσθέτουμε και τα φουντούκια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με μια μαρίζ μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη υφή χωρίς στόλους όχι πολύ ίσα _ίσα να έχουμε λεία ζύμη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί με λιγο αλεύρι πασπαλισμένη ή με αντικολλητικό χαρτί, ή φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180°C για 30_35 λεπτά,ελέγχουμε αν έχει ψηθεί στο εσωτερικό του με το τεστ της οδοντογλυφίδας αν βγει καθαρή είναι έτοιμο. Το δικό μου γυάλινο πυρέξ που χρησιμοποίησα είναι 24χ24 cm
Ξεφουρνίζουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά
Ετοιμάζουμε το γλάσο: Λιώνουμε την κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μέσα το λάδι. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και γαρνίρουμε με καραμέλες ή ξηρούς καρπούς φουντούκια.
Όταν σταθεροποιηθεί η σοκολάτα από πάνω, το κέικ είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
*Θέλουμε να αφρίσει μέσα στο μείγμα μας και να μας δώσει όλη την δύναμη της σοδας ..... πάντα πρέπει να έχουμε κάτι όξινο στα υλικα μας να κάνει αντίδραση .. και φυσικά να πάψει το κέικ μας να έχει την αίσθηση της σόδας .
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές