Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΕΙΚ

 Φανταστείτε το εξής: Ανακατεύουμε  το απόλυτο μίγμα  για ένα Κέικ πορτοκάλι με καρύδια ,για ένα  Κέικ ζέβρα με κεφίρ ή ένα γευστικό Απλό κέικ σοκολάτας ,το ρίχνουμε στη φόρμα για κέικ,βάζουμε στη σχάρα του φούρνου και ρυθμίζουμε το χρονόμετρο. Όταν το κέικ ψηθεί και κρυώσει λίγο,ήρθε η ώρα να το βγάλουμε  από την φόρμα του κέικ.Αναποδογυριζουμε τη φόρμα του κέικ σε μια πιατέλα ή βάση για κέικ και περιμένουμε ότι το κέικ θα γλιστρήσει και θα πέσει,αλλά δεν κουνιέται. Ίσως του δώσουμε ένα ή δύο χτυπήματα για να προσπαθήσουμε να το βοηθήσουμε να πέσει με χάρη, αλλά  και πάλι εξακολουθεί να αντιστέκεται. Αυτό το σενάριο είναι ο χειρότερος εφιάλτης κάθε κέικ αρτοποιού και μαγείρισσας  και θα μας κάνει να αναρωτηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βγάλουμε ένα κολλημένο κέικ από ένα ταψί ή από την φόρμα δαχτυλίδι ?






























Πάμε να δούμε τι θα κάνουμε να μην έρθουμε σε αυτη την θέση.....

Πώς βουτυρώνουμε  σωστά μια φόρμα για κέικ?

  • Για να μην κολλήσει ένα κέικ σε ένα ταψί, ξεκινάμε πρώτα "λαδώνοντας σωστά και καλά τη φόρμα του κέικ. «Λαδώνουμε" και στρώνουμε στα ταψιά μας







 την  αλάνθαστη λύση ...της   λαδόκολλα και του βουτύρου, αλείφουμε δηλ με βούτυρο και έπειτα κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ελαφρώς μικρότερο από το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε
.
 Τοποθετούμε την λαδόκολλα και την στρώνουμε ώστε ευθυγραμμιστεί και καλύψει όλο τον πάτο της  φόρμας η του ταψιού μας .

Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε το πιο σίγουρο αποτέλεσμα και δεν θα ξεκολλήσει το κέικ στο ταψί.

  •  Για μια φόρμα δαχτυλίδι θα αλείψουμε πρώτα γενναιόδωρα με ενα πινέλο ζαχαροπλαστικής μαλακό βούτυρο καλύπτοντας όλες τις γωνίες και του κώνου στο κέντρο και συγχρόνως θα κάνουμε μια ομοιόμορφη επικάλυψη με αλεύρι,κακάο αν πρόκειται για κέικ σαλάτας,ή ζάχαρη άχνη, κρυσταλλική ζάχαρη, η και αλεύρι ξηρών καρπών.Μπορούμε ακόμα χρησιμοποιήσουμε βουτύρου για ψήσιμο βοηθώντας το πάντα με εν πινέλο ζαχαροπλαστικής .Γνωρίζοντας πάντα ότι πρέπει η φόρμα μας να είναι πάντα καθαρή και στεγνή και λαδωμένη καλά αν ψήσουμε πολλάκις στην φόρμα η ταψί  την ίδια μέρα 
  • Άλλο ένα μυστικό για να αποφύγουμε τις φυσαλίδες αέρα,ώστε να έχουμε ένα  λείο μίγμα κείκ, χτυπάμε λίγο την φόρμα μας πάνω σε ένα ξύλο κοπής πέντε ως δέκα φορές.
  • Η ρήση συνταγών κέικ με νερό αντί για γάλα η κρέμα γάλακτος δίνει πιο ρευστό μίγμα.Αποφύγουμε το υπερβολικό χτύπημα, γιατί θα πάρει πολύ αέρα η ζύμη και θα ξεχειλίσει.Αφήνουμε όλα τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.Ψήνουμε το κέικ στο μεσαίο ράφι ,αντί για το κάτω ή το πάνω ράφι του φούρνου μας γιατί θα προκαλέσει διακυμάνσεις στην θερμοκρασία λόγου της γειτνίασεις του με την πηγή θερμότητας στο εσωτερικό του φούρνου. 
  • Πολύ σημαντικό επίσης είναι να αφήσουμε το κέικ να κρυώσει,εντελώς πριν προσπαθήσουμε να το αφαιρέσουμε από την φόρμα μας .Εάν είναι ακόμα ζεστό τότε θα έχουμε θέμα ...θα είναι το κέικ μας ευαίσθητο στο σπάσιμο,ενώ το γυρίζουμε στην πιατέλα.Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχει κρυώσει εντελώς,(αυτό θα πάρει και περισσότερο χρόνο..περίπου 15 λεπτά )πριν το μεταφέρουμε 
  • Ένα μυστικό είναι αφού περάσουν 4-5 λεπτά,  αναπιδογυρίσουμε την φόρμα μας και πάνω της βάζουμε μια νωπή καλά στημένη πετσέτα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της,,θα υδρώσει  και θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τυπωμένα της φόρμας. 
Ωχ!όχι έχει κολλήσει τελικά.??Τι  κάνουμε  τώρα κανένας πανικός.?
  • Έχει συμβεί σε όλους από και στους καλύτερους από  μας.
  • Τι θα κάνουμε ? Με ένα μαχαίρι βουτύρου ή ακόμα καλύτερα με μια λεπτή σπάτουλα σιλικόνης η οποία δεν θα κάνει γρατσούνισμα και η χαρακιά θα περάσουμε την περίμετρο της φόρμας, ξεκολλώντας το και από το κέντρο  και αναποδογυρίζουμε 
  • Αυτό είναι καλό αν χρησιμοποιούμε φόρμα δαχτυλίδι με πολλά σχέδια γωνίες και σχισμές,κρατώντας το όχι μακριά απο την πιατέλα μας ή βάση για τούρτα .
  • Αν και πάλι μετά από όλα αυτά τομείς σπάσει, βοηθάμε με μια σπάτουλα και αφού πέσει στην πιατέλα μας, χρησιμοποιούμε μια αφράτη βουτυρόκρεμα να σφραγίζουν τις σχισμές και να τις κρύψουμε και στολίζουμε αν θέλουμε με βρώσιμα λουλούδια και θα έχουμε ένα όμορφο κέικ.


Ως την επόμενη φορά που  θα ετοιμάσουμε,μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε  καλά .  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές μας .

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΑΠΛΟ ΚΕΙΚ


 Ναι φτάνουμε σε λίγο τους 3.000.000 επισκέπτες στο blog μας ευχαριστούμε πολύ για να την αγάπη σας !! ..Γιορτάζουμε  ...και έφτιαξα ένα κέικ αγαπημένο τον κοριτσιών μου .. Σοκολαυενιο ,αυτο το κέικ είναι απόλαυση για τον ουρανίσκο μας ,μαλακό και αφράτο εύκολο και πολυ νόστιμο. Εύκολο και γρήγορο.  




ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ:

230 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 2 αυγά μέτρια

 270 γρ ζάχαρη (1 κούπα και 1/3 )

100 ml  κεφίρ ή γάλα  

100 ml  νερό  χλιαρό 

50 ml καφέ υγρό, έβαλα νες ή εσπρεσο ή γαλλικό.

90 ml καλαμποκέλαιο 

40 γρ  κακάο άγλυκο

60 γρ φουντούκια τριμμένα .

2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ γεμάτα (20 γρ)

5 γρ σόδα 

1 πρέζα αλάτι

Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι 

1 βανίλια 

1/2 κουταλάκι του γλυκού κανελα (προαιρετικά)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

    • Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
    • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση 22 εκατ ή και ένα πυρέξ στρόγγυλο  22_24  εκατ 
      • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και την σοδα .
      • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,να ασπρίσουν, να γίνουν κρεμώδες,προσθέτουμε το κεφιρ ή γαλα ,το ξύσμα, τις βανιλίνες και το καλαμποκέλαιο .
      • Ρίχνουμε και τα  στερεά υλικά ,το αλεύρι με το μπέικιν,το κακάο και σταδιακά προσθέτουμε και το νερό και τον καφέ  και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ίσα ίσα να  απορροφήσει  το αλεύρι 
      • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα πασπαλίζουμε  με τα φουντουκια που αφήσαμε και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα για 40’ ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
      • Βγάζουμε το κέικ απο το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει και στην συνεχεια  το γυριζουμε να πόδα σε μια πιατέλα και το γλασαρουμε αφου πρώτα έχουμε λιώσει την σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.?απολαμβάνουμε να υπέροχο και σοκολατένιο κέικ υγρό και πολυ νόστιμο.
      • Αυτό το κέικ μπορεί να γίνει βάση για μια σοκολατένια τουρτα που θα την γεμίσουμε με κρέμα ή noutela ,ή άλλες κρέμες. 



      Μείνετε συντονισμένοι.................
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
      Καλό μήνα και Χρόνια πολλα ,πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
        
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
       Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

      Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

      ΝΟΣΤΙΜΟ ΑΛΜΥΡΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

       



      Καλό μήνα !
      Και να άλλη μια συνταγή για τσουρέκι αρμυρό .Δείτε τι επιτυχία είχε ..φούσκωμα   ..τούμπανο το λένε τα κορίτσια μου ..Η γέμιση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορούμε να γεμίσουμε το αρμυρο τσουρέκι μας με διάφορα είδη και αλλαντικά και τυριά ή αν θέλουμε περισσότερο τη γλυκιά εκδοχή,μπορείτε να γεμίσουμε με μαρμελάδα,κρέμα βανίλια ή σοκολάτα, ότι αγαπάει η όρεξη μας .. Η συνταγή είναι από εδώ Πλεχτό καρβέλι με γεύση πίτσας,πρόσθεσα λίγο γάλα μόνο. Οι κόρες μου το ήθελαν και σε πλεξούδα τσουρεκιου.Χατίρια δεν χαλάω ... 

      ΥΛΙΚΑ:

      • 550γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας .
      • 40 γρ μέλι ή ζάχαρη αν δεν θέλετε (2 κουταλιέςτης σούπας)
      • 1κουταλιά της σούπας ζάχαρη .
      • 50 γρ βούτυρο ή λάδι καλαμποκέλαιο (1/4 κουπας )
      • 1αυγό
      • 7 γρ αλάτι
      • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
      • 150 ml νερό χλιαρό
      • 100 ml γάλα χλιαρό 
      • Σουσαμι και λιναρόσπορο  
      • 1 ακόμα αυγό με δυο _τρεις κουταλιές νερό διαλυμένο
      ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
      • λουκάνικο,τυρί,λαχανικά, διάφορες κρέμες, και ότι άλλη γέμιση θέλετε ..( εγώ έβαλα τυριά κίτρινα,ζαμπόν,τυρί φέτα, τυρί κρέμα ελιές, πιπεριές πράσινες και κόκκινες,ντομάτα ).

      ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

      • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για  το  ζύμωμα πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια μου.
      • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130 ml γάλα, και την ζάχαρη και 2 _4 κουταλιές αλεύρι αφήνουμε  για 15 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά (προσέχουμε να μην είναι καυτό το υγρό μας γιατί θα κάνει η μαγιά )το μείγμα μας πρέπει να βγάλει φουσκάλες και να αναπτύξει ένα άρωμα Μάγιας 
      • Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το αυγό σε θερμοκρασία δωματίου ,το νερό  το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε  για το τέλος το  μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε  πρόγραμμα  ζυμώματα τος και προσθέτουμε και το λιωμένο κρεμώδες βούτυρο ..( εγώ  αυτή την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και  έβαλα 20 γρ βούτυρο και 30 ml  λάδι  ελιάς  ή καλαμποκέλαιο ) προσθέτουμε και το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι και έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
      •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
      •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με τα 130ml γάλα μια κουταλιά ζάχαρη και 2-4 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε  για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά και  στην συνέχεια  προσθέτουμε  το αυγό ,το νερό  και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το  λιωμένο  βούτυρο εγώ αυτή την  φορά δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που ζητούσε  η συνταγή και έβαλα 20  βούτυρο και 30 ml λάδι  ελιάς ή καλαμποκέλαιο )) και ζυμώνουμε όσο  πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
      • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40 -50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  ..Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια ισόποσα και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι  σε φύλλο και  προσθέτουμε  την γέμιση που θέλουμε και κλείνουμε όπως φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
      • Αφού ετοιμάσουμε και τα κομμάτια,αρχίζουμε και το κάθε κομμάτι-κορδόνι  το στρίβουμε δεξιόστροφα με τα χέρια, το ένα χέρι θα στρίβει δεξιά και το άλλο αριστερά ..το ίδιο κάνουμε και στα τρία κορδόνια. Πλέκουμε πλεξούδα προσεκτικά να μην μας ισιάξουν τα στριμμένα κορδόνια και το τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα  αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά.
      • Στην παρακάτω φωτόγραφια έχω 3 κορδόνια,εγώ σήμερα έκανα 2 κορδόνια και τα έπλεξα με το το σταυρό που έχω πιο κάτω φωτογραφία .

      • Με ένα πινέλο διαλύουμε τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας  ,γενναιόδωρη ποσότητα αυγού ομοιόμορφα και από πάνω πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Του δίνει λάμψη και δημιουργεί μια όμορφη χρυσό κόκκινη κρούστα κατά το ψήσιμο. 
      •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και μόλις πάρει λίγο χρώμα κατεβάζουμε στους 160  για 25-30 λεπτά.Είναι νόστιμο και πολύ αφράτο
      • Κόβουμε αφού αφήσουμε να κρυώσει για 4-5 λεπτά 








      Μείνετε συντονισμένοι.................
      Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
      Καλό μήνα και Χρόνια πολλα ,πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
        
      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
       Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

      ΑΣΤΕΡΙ ΚΕΙΚ ΥΓΡΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

       



      Ένα κέικ σοκολάτας που το φτιάξαμε τις μέρες των Χριστουγέννων.Υγρο κέικ με αρώματα ..το αγαπήσαμε ..το φτιάξαμε σε χριστουγεννιάτικη φόρμα αστέρι 🌟 το στόλισαν τα κορίτσια μου με άσπρη 🍫
      ΥΛΙΚΑ:

      120 ml βούτυρο (το έχω φτιάξει και με λάδι καλαμπόκελαιο)

      200 γρ νερό 

      150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 

      250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

      200_230 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 

      3 αυγά μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου 

      200 γρ γιαούρτι κλασσικό (έβαλα με πέτσα πρόβειο).

      2 βανίλιες 

      30 γρ κακάο 

      80 γρ αμύγδαλα ή καρύδια τριμμένα 

      20 γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι)

      5 γρ σόδα

      60 γρ φουντούκια τριμμένα 

      1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκάλι 

      1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 

      1/4 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι 

      1 πρέζα  αλάτι 

      Για το σοκολατένιο γλάσο:

      120 γρ σοκολάτα κουβερτούρα 

      30  γρ βούτηρο 


      ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

      • Προθερμανουμε το φούρνο μας στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις
      • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση 22 εκατ ή και ένα πυρέξ τετράγωνο που το έβαλα εγώ 22 εκατ  ή την χάρτινη φόρμα .
        • Σε ένα μεγάλο μπολ  κοσκινίζουμε 2 φορές και  ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι,το κακάο, την σόδα 
        • Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, την σοκολάτα, το βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε μέχρι να έχουμε ένα σοκολατένιο σιροπάκι.
        • Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου ,να ασπρίσουν, να γίνουν κρεμώδες ,προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανιλίες.
        • Προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτας στο μπολ με το αλεύρι, ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα μείγμα χωρίς στόλους, στην συνέχεια προσθέτουμε και τα αυγά με την ζάχαρη και  στην συνέχεια το γιαούρτι και προσθέτουμε και τους ξηρούς καρπους ,ανακατεύουμε με την μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. 
        • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα  και ψήνουμε το κέικ  στη μεσαία σχάρα στους 175 βαθμούς για 45_50 ή μέχρι που να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του
        • Βγάζουμε το κέικ απο το φούρνο και περιμένουμε λίγο να κρυώσει και στην συνέχεια  το γυρίζουμε  σε μια πιατέλα και  προσθέτουμε και την λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο, που έχουμε λιώσει πρώτα σε μπεν μαρι απολαμβάνουν ένα υπέροχο και σοκολατένιο κέικ υγρό και πολυ νόστιμο.


        Μείνετε συντονισμένοι.................
        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
        Καλό μήνα και Χρόνια πολλα ,πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
          
        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
         Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

        Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

        Ο ΑΡΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΡΙΦΩΝΑ



        Άρτος του Αγίου Τρύφωνα.
        Ο Άγιος Τρύφωνας

        Την πρώτη Φεβρουαρίου τιμά η Εκκλησία μας τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα, που έχει καθιερωθεί στην εθιμική λατρεία ως ο προστάτης των αμπελουργών. Ο Άγιος παρουσιάζεται μάλιστα στις νεώτερες λαϊκές αγιογραφίες ως “νέος, αγένειος, σγουρομάλλης, κρατών κλαδευτήρι”, εργαλείο δηλαδή με το οποίο γίνεται η κύρια αμπελουργική εργασία της χρονικής αυτής περιόδου. Πουθενά στο Συναξάριό του δεν αναφέρονται επεισόδια από το βίο ή τα θαύματά του, που να συνδέουν τον Άγιο με το αμπέλι και το κρασί. Πώς συσχετίσθηκε λοιπόν ο Μεγαλομάρτυρας Τρύφωνας με την άμπελο και το μεθυστικό της προϊόν ;

        Ο Άγιος Τρύφωνας γεννήθηκε στη Λάμψακο, παραλιακή πόλη της Φρυγίας, και μαρτύρησε το 249 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας του Ρωμαϊκού κράτους ήταν ο Δέκιος, στη Νίκαια της φρυγικής Βιθυνίας. Η περιοχή ήταν ξακουστή για τους αμπελώνες της όπως και όλα τα παράλια της Προποντίδας. Εκεί βρίσκονταν πόλεις που φημίζονταν για την αφθονία των κρασιών τους: η Ραιδεστός, η Κύζικος και η περιοχή της Βιθυνίας με τα κρασιά της Τρίγλειας, της Κίου, της Νίκαιας. Ο Άγιος πολιούχος της Νίκαιας συνδέεται λοιπόν καταρχήν με την άμπελο και τον οίνο λόγω ...προέλευσης από περιοχή παραγωγής οίνων ποιότητος, αφού λίγες ήταν οι βυζαντινές επαρχίες, που μπορούσαν να καυχηθούν για τον οίνο τους τόσο όσο οι περιοχές της Προποντίδας. 

         Η λαϊκή παράδοση συνδέει τον Άγιο με τα αμπέλια και τους αμπελουργούς μέσω ευρύτατα διαδεδομένης στο βαλκανικό χώρο αφήγησης. Σύμφωνα με μια παραλλαγή ο Άγιος Τρύφωνας κλάδευε το αμπέλι του αδιαφορώντας για τις αντίθετες υποδείξεις της Παναγίας και έκοψε τη μύτη του. Η φράση - κλειδί “κλαδεύω έτσι κι όχι έτσι, είπε κι έκοψε τη μύτη του” συνοδεύεται από χειρονομία χαρακτηριστική της τεχνικής του κλαδέματος, χωρίς την οποία ο ακροατής αδυνατεί να αντιληφθεί πώς ακριβώς ακρωτηριάσθηκε ο Άγιος. Με αυτήν την “τεχνολογική αφήγηση” εξηγείται η λατρευτική αποχή από την εργασία στ’ αμπέλια που τηρούν όλοι οι αμπελουργικοί πληθυσμοί. Την απαγόρευση εκφράζουν ρητά οι Στενημαχίτες : “Ας έρθ’ τ’ Αϊ Τρύφου η μέρα πρώτα, κι απέει πιάν’ς του σβανά στου χέρι σ’”. Η πρώτη του Φεβρουαρίου αποτελεί στη λαΪκή συνείδηση το θεσμοθετημένο χρονικό ορόσημο που σηματοδοτεί την αρχή του κλαδέματος και το οποίο ακολουθούν διαδοχικές αμπελουργικές φροντίδες. Είναι λοιπόν φυσικό να προσπαθούν οι αμπελουργοί να προστατέψουν με κάθε τρόπο το ευαίσθητο αμπέλι τους κατά την τόσο κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή.  Τ0  κείμενο  είναι  παρμένο  από  εδώ


        Αυτός ο άρτος ετοιμάζετε κατά την διάρκεια ορισμένων εορτών και περιστάσεων .Οι άνθρωποι που θέλουν να συμμετάσχουν φέρνουν πάντα 5 άρτους στην εκκλησία .Στο τέλος της τελετής και αφού οι Αρτοι έχουν ευλογηθεί ,οι 4 θα κοπούν και θα μοιραστούν στους εκκλησιαζοντες ενώ ο πέμπτος θα δωθεί σε αυτόν που την ετοίμασε να το πάρει στο σπίτι του διαβασμένο .



        ΥΛΙΚΑ:

        1050 γρ αλεύρι για τσουρέκια περίπου ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας . Εγώ έβαλα μισό για όλες τις χρήσεις και μισό για τσουρέκια ότι είχα .
        40 γρ μέλι ή ζάχαρη αν δεν θέλετε (2 κουταλιές της σούπας) ή εγώ έβαλα και   πετιμέζι 
        100-120 γρ ζάχαρη 
        100 ml λάδι ή καλαμποκέλαιο .
        1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
        7 γρ μαχλέπι
        1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο (τον βράζουμε στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε)
        7 γρ αλάτι
        50 γρ φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά 
        350 ml νερό χλιαρό
        150 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο
        Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά).
        1 κουταλιά της σούπας μέλι με ζεστό λίγο νερό διαλυμένο
        Ζάχαρη άχνη για το τέλος αν δεν το κάνετε κεντημένο 

        ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΗ ΔΙΑΚΟΣΜΙΣΗΣ:
        250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
        νερό
        1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
        1 κουαταλιά της σούπας λάδι  

        Ετοιμάζουμε πρώτα την ζύμη διακοσμήσεις .Ζυμώνουνε όλα τα υλικά και  φτιάχνουμε μια ζύμη αρκετά σφιχτή και λεία σαν την πλαστελίνη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί .

        ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

        • Αρχικά σε ένα κατσαρολάκια βράζουμε  νερό με τον γλυκάνισο για δύο τρία λεπτά ,σβήνουμε την εστία και αφήνουμε πάνω στην εστία να κρυώσει το αρωματισμένο νερό μας ,από το οποίο θα πάρουμε μόνο 100ml .Αν δεν θέλουμε να κάνουμε  αυτό μπορούμε να πάρουμε γλυκάνισο σε σκόνη και  να το προσθέσετε στην ζύμη .
        • Αφού ετοιμάσουμε πρώτα την ζύμη της  διακοσμήσεις .. Ανακατεύουμε τη μαγιά με τα  250 ml χλιαρό νερό με το μέλι και ανακατεύουμε προσθέτοντας και 4_5 κουταλιές αλεύρι (προσέχουμε να μην μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ) το μείγμα μας θα πρέπει να βγάλει φουσκάλες και να αναπτύξει ένα άρωμα μαγιάς.
        • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα 250 ml νερό χλιαρό και διαλύουμε την μαγιά μας με 2 κουταλίες από τη ζάχαρη και με 4_5 κουταλιές αλεύρι ..το αφήνουμε να ενεργοποιηθεί και να βγάλει φουσκάλες,για 10_15 λεπτά .
        • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι,κρατάμε λίγο ίσως να μην χρειαστεί όλο,κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του ,προσθέτουμε την φουσκωμένο μαγιά ,το χυμό πορτοκαλιού,το λάδι (εγώ έβαλα μισό και μισό)το αλάτι το αρωματισμένο με γλυκάνισο νερό ,τα αρώματα κανέλα ,μαχλέπι,κακουλέ,ξύσμα πορτοκαλιού .
        • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να  γίνει ελαστική και αφράτη .Την μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και την αλείφουμε με  λίγο λάδι για να μην στεγνώσει ,την καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και  αφήνουμε την να διπλασιαστεί για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε μέσα
          στο ζεστό φούρνο *
        • Εγώ την ζύμωσα  στον αρτοπατασκευαστή ,πρόσθεσα τα υλικά μου όπως λέω πιο πάνω πρώτα τα υγρά και έπειτα το αλεύρι λίγο λίγο ..
        • Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλεύρωμενο,την χτυπάμε για να ξεφουσκώσει και την δίνουμε σχήμα μπάλας.Την τοποθετούμε σε ένα ταψί 26 την εκατ.Αφήνουμε σε ζεστό φούρνο σκεπασμένο με μεμβράνη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά .Στο μεταξύ προθερμάνουμε  το φούρνο και βάζουμε και ενα πυρέξ με ζεστό νερό στο φούρνο ..
        • Με ένα πινέλο διαλύουμε το μέλι με 2-3 κουταλιές ζεστό νερό και περνάμε τον άρτο μας ,γενναιόδωρη ποσότητα  ομοιόμορφα.Του δίνει λάμψη και δημιουργεί μια όμορφη χρυσό κόκκινη κρούστα
        • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 15 λεπτά και μόλις πάρει χρώμα κατεβάζουμε στους 16 για μια ώρα περίπου ακόμα ..στο μετάξι αν πάρει χρώμα βάζουμε αλουμινόχαρτο .
        Σημείωση :
        1. Η συνταγή βγάζει δύο άρτους σε ταψί 26_28 εκ .
        2. Αν θέλουμε να το κεντήσουμε,ετοιμάζουμε την ζύμη για τα κεντήματα πρώτα την αφήνουμε να ξεκουραστεί και σε ζεστό μέρος και όσο η ζύμη του άρτου ξεκουράζεται φουσκώνει εμείς ετοιμάζουμε τα σχέδιά μας. Τα αφήνουμε πάνω σε ένα δίσκο και τα σκεπάζουμε με μεμβράνη να μην ξεραθούν .Όταν είναι έτοιμος ο άρτος για να τον ψήσουμε τα τοποθετούμε ,αφού πρώτα περάσουμε με ένα νερουλό μείγμα αλεύρου για να κολλήσουν τα σχέδια με την αρχική μου ζύμη του άρτου ...τόσο όσο να αλλάξει χρώμα το νερό.  Θα χρειαστούμε πλάστη ,Μαχαίρι,κουπατ κύκλων διαμέτρου 1 -2 εκ ,3 εκατ και για το φύλλο  αμπέλου κουπατ καρδιάς και εργαλεία διακοσμήσεις .
        Η ζύμη εδώ έχει αντί μέλι πετιμέζι 




        Μείνετε συντονισμένοι.................
        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
        Καλό μήνα και Χρόνια πολλα ,πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
          
        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
         Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

        Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

        ΠΛΕΧΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ




        Γεμιστό πλεχτό ψωμάκι.
        Σήμερα σας δίνω την πρώτη μου συνταγή με ζυμαρακια  ... είναι από πρώτα ζυμάρακι που έχω φτιάξει....
        Πριν πολλά χρόνια 12 -15 χρόνια θα έλεγα ....το ζητούσαν πολύ οι μικρές τότε κόρες μου ..για το πρωινό τους στο νηπιαγωγείο .. Είναι ένα γευστικό απεριτίφ,ιδανικό τόσο για πρωινό και μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο,μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό,ζεστό ή κρύο,είναι τόσο απαλό και αφράτο. 
        Η γέμιση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.  Μπορούμε να γεμίσουμε το  καρβέλι με διάφορα είδη και αλλαντικά και τυριά ή αν θέλουμε περισσότερο τη γλυκιά εκδοχή, μπορείτε να γεμίσουμε με μαρμελάδα, κρέμα βανίλια ή σοκολάτα,ότι αγαπάει η όρεξη μας .

        ΥΛΙΚΑ:
        • 550γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας .
        • 40 γρ μέλι ή ζάχαρη αν δεν θέλετε (2 κουταλιέςτης σούπας)(αν το κάνετε με τη γέμιση αλμυρή)/ 50 g ζάχαρη γλυκό αν το κάνετε
        • 50 γρ βούτυρο ή λάδι καλαμποκέλαιο (1/4 κουπας )
        • 1αυγό
        • 7 γρ αλάτι
        • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
        • 250 ml νερό χλιαρό 
        • Σουσαμι και λιναρόσπορο  
        • 1 ακόμα αυγό με δυο _τρεις κουταλιές νερό διαλυμένο
        ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
        • λουκάνικο,τυρί,λαχανικά, διάφορες κρέμες, και ότι άλλη γέμιση θέλετε ..( εγώ έβαλα τυριά κίτρινα,ζαμπόν,τυρί φέτα, τυρί κρέμα ελιές, πιπεριές πράσινες και κόκκινες,ντομάτα ).

        ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

        • Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό με το μέλι και ανακατεύουμε προσθέτοντας και 4_5 κουταλιές αλεύρι  (προσέχουμε να μην μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ) το μείγμα μας θα πρέπει να βγάλει φουσκάλες και να αναπτύξει ένα άρωμα μαγιάς. 
        • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του ,προσθέτουμε
          τη μαγιά,το βούτυρο ή λαδι σε θερμοκρασία δωματίου,(εγώ έβαλα μισό-μισό,)το αλάτι ,το αυγό.
        • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να  γίνει ελαστική και αφράτη .Την  μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και την αλείφουμε με  λίγο λάδι για να μην στεγνώση ,την καλύπτουμεμε πλαστική μεμβράνη και  αφήνουμε την να διπλασιαστεί για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε  μέσα
          στο ζεστό φούρνο 
        • Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλεύρωμενο,την χτυπάμε για να ξεφουσκώσει και την  ανοίγουμε την ζύμη μας σε ένα ορθογώνιο φύλλο, περίπου 1 cm πάχος,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω.
        • Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε το φύλλο σε τρία ίσα μέρη, 
        • Έπειτα κόβουμε σε λωρίδες της πλευρές ίσες όχι πολύ παχιές (σε μένα βγήκαν  10 λωρίδες στα δεξιά και αριστερά 10 ).
        • Γεμίζουμε το κέντρο της φραντζόλας με ό,τι γέμιση θέλουμε!( εγώ έβαλα  τυριά κίτρινα,ζαμπόν, τυρί φέτα, τυρί κρέμα ελιές,πιπεριές πράσινες και κόκκινες,ντομάτα)
        • Καλύπτουμε τη γέμιση με της λωρίδες εναλλάσσοντας αριστερά-δεξιά.
        • Με ένα πινέλο διαλύουμε τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας  ,γενναιόδωρη ποσότητα αυγού ομοιόμορφα και από πάνω πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Του δίνει λάμψη και δημιουργεί μια όμορφη χρυσό κόκκινη κρούστα κατά το ψήσιμο. 
        •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 25-30 λεπτά.Είναι νόστιμο και πολύ αφράτο
        • Κόβουμε αφού αφήσουμε να κρυώσει για 4-5 λεπτά 






        Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
           Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

        Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
        Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές