Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΠΛΕΧΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΠΙΤΣΑΣ




Γεμιστό πλεχτό ψωμάκι.
Σήμερα σας δίνω την πρώτη μου συνταγή με ζυμαρακια  ... είναι από πρώτα ζυμάρακι που έχω φτιάξει....
Πριν πολλά χρόνια 12 -15 χρόνια θα έλεγα ....το ζητούσαν πολύ οι μικρές τότε κόρες μου ..για το πρωινό τους στο νηπιαγωγείο .. Είναι ένα γευστικό απεριτίφ,ιδανικό τόσο για πρωινό και μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο,μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό,ζεστό ή κρύο,είναι τόσο απαλό και αφράτο. 
Η γέμιση μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.  Μπορούμε να γεμίσουμε το  καρβέλι με διάφορα είδη και αλλαντικά και τυριά ή αν θέλουμε περισσότερο τη γλυκιά εκδοχή, μπορείτε να γεμίσουμε με μαρμελάδα, κρέμα βανίλια ή σοκολάτα,ότι αγαπάει η όρεξη μας .

ΥΛΙΚΑ:
  • 550γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ίσως και λίγο περισσότερο ανάλογα το αλεύρι μας .
  • 40 γρ μέλι ή ζάχαρη αν δεν θέλετε (2 κουταλιέςτης σούπας)(αν το κάνετε με τη γέμιση αλμυρή)/ 50 g ζάχαρη γλυκό αν το κάνετε
  • 50 γρ βούτυρο ή λάδι καλαμποκέλαιο (1/4 κουπας )
  • 1αυγό
  • 7 γρ αλάτι
  • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
  • 250 ml νερό χλιαρό 
  • Σουσαμι και λιναρόσπορο  
  • 1 ακόμα αυγό με δυο _τρεις κουταλιές νερό διαλυμένο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 
  • λουκάνικο,τυρί,λαχανικά, διάφορες κρέμες, και ότι άλλη γέμιση θέλετε ..( εγώ έβαλα τυριά κίτρινα,ζαμπόν,τυρί φέτα, τυρί κρέμα ελιές, πιπεριές πράσινες και κόκκινες,ντομάτα ).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

  • Ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό με το μέλι και ανακατεύουμε προσθέτοντας και 4_5 κουταλιές αλεύρι  (προσέχουμε να μην μην είναι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά ) το μείγμα μας θα πρέπει να βγάλει φουσκάλες και να αναπτύξει ένα άρωμα μαγιάς. 
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του ,προσθέτουμε
    τη μαγιά,το βούτυρο ή λαδι σε θερμοκρασία δωματίου,(εγώ έβαλα μισό-μισό,)το αλάτι ,το αυγό.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να  γίνει ελαστική και αφράτη .Την  μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και την αλείφουμε με  λίγο λάδι για να μην στεγνώση ,την καλύπτουμεμε πλαστική μεμβράνη και  αφήνουμε την να διπλασιαστεί για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύα ρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40 ° και μετά το αφήνουμε  μέσα
    στο ζεστό φούρνο 
  • Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλεύρωμενο,την χτυπάμε για να ξεφουσκώσει και την  ανοίγουμε την ζύμη μας σε ένα ορθογώνιο φύλλο, περίπου 1 cm πάχος,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω.
  • Με ένα μαχαίρι χωρίζουμε το φύλλο σε τρία ίσα μέρη, 
  • Έπειτα κόβουμε σε λωρίδες της πλευρές ίσες όχι πολύ παχιές (σε μένα βγήκαν  10 λωρίδες στα δεξιά και αριστερά 10 ).
  • Γεμίζουμε το κέντρο της φραντζόλας με ό,τι γέμιση θέλουμε!( εγώ έβαλα  τυριά κίτρινα,ζαμπόν, τυρί φέτα, τυρί κρέμα ελιές,πιπεριές πράσινες και κόκκινες,ντομάτα)
  • Καλύπτουμε τη γέμιση με της λωρίδες εναλλάσσοντας αριστερά-δεξιά.
  • Με ένα πινέλο διαλύουμε τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε την πλεξούδα μας  ,γενναιόδωρη ποσότητα αυγού ομοιόμορφα και από πάνω πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Του δίνει λάμψη και δημιουργεί μια όμορφη χρυσό κόκκινη κρούστα κατά το ψήσιμο. 
  •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 25-30 λεπτά.Είναι νόστιμο και πολύ αφράτο
  • Κόβουμε αφού αφήσουμε να κρυώσει για 4-5 λεπτά 






Χρόνια πολλά και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τέλεια η γαλλική πλεξουδα που κάνατε έχω χρόνια να την κάνω γειά στα χέρια σας και εγώ την έκανα με τις κόρες μου.

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ ! Είναι τέλεια !!