Το έχω ξανά πει ..... Το λατρεύω αυτό το φύλλο με προζύμι .
Έχει το πιο εύκολο άνοιγμα και είναι πιο νόστιμο και τραγανό και την επόμενη μέρα...αν και σε μας μια πίτα σε 40 εκατ ταψί δεν μένει ούτε φυλλαράκι για την επόμενη μέρα. .
ΥΛΙΚΑ:
- 600 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις ίσως χρειαστεί και περισσότερο λόγου..ότι κάθε αλεύρι είναι διαφορετικό ...
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 50 ml λάδι
- 2 κουταλιές σούπας λευκό ξύδι ή τσίπουρο
- 100 γρ προζύμι (αναπιασμένο 1:1:1 από το προηγούμενο βράδυ )
- 350 ml νερό εμφιαλωμένο (εγώ βάζω νερό από φίλτρο)
- Και νισεστέ με αλεύρι σε ποσότητα 50-50 ...
- Από το προηγούμενο βράδυ αναπιάνουμε το προζύμι μας 1:1:1 και το αφήσουμε στο πάγκο της κουζίνας να διπλασιάσει και και να φτάσει στο πικ του .
- Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή, πλην το αλεύρι,ανακατεύουμε για 2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέτουμε και το αλεύρι αφήνουμε 15 λεπτά και έπειτα ζυμώνουμε για 10 λεπτά μια ζύμη αφράτη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια ,ίσως χρειαστεί περισσότερο όλου ότι το κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3_6 ώρες να ξεκουραστεί. (Όσο περισσότερο τόσο πιο καλά ...
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισόποσα κομμάτια-μπαλάκια ανάλογα πόσα φύλλα χρειαζόμαστε.
- Μετά κάνουμε μπαλάκια με τα χέρια μας και τα λαδώνουμε με ελαφρύ λάδι τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο δίσκο και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν,σκεπασμένα με μια μεμβράνη λαδωμένη και καθαρή πετσέτα
- Μετά τα ανοίγουμε φύλλα ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε
- Πάμε να την ετοιμάσουμε :
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μέρη και ανοίγουμε φύλλα, τέτοια ώστε να καλύψουν με άνεση ένα ταψί 40 εκ. περίπου. Τα ανοίγουμε με καλή ποσότητα νισεστέ και αλεύρου γιατί λόγου του προζιμιού η ζύμη γίνετε εύθραυστη και κολλάει . Λαδώνουμε το ταψί με το επιιπλέον ελαιόλαδο. Στρώνουμε το ένα φύλλο, το λαδώνουμε
- Απλώνουμε και 3_4 κουταλιές από την γέμιση μας και κάνουμε ρολό το φύλλο ..ετοιμάζουμε όλα τα φύλλα σε ρολά .Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βρέχουμε με λίγο νεράκι
- Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 50_60 λεπτά περίπου.
*Την ζύμη την ζύμωμα το βράδυ κατά τις 10, το έβαλα σε σακούλα τροφίμων,το έκλεισα καλά αφού έβγαλα τον αέρα πρώτα.Το έβαλα στο ψυγείο το άφησα όλη την νύχτα εκεί και το πρωί στις 9 το βρήκα τούμπανο ..Tο άφησα 10 σχεδόν να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.Το μοίρασα σε κομμάτια ισόποσα και τα λάδωσα με καλαμποκέλαιο,τα άφησα άλλο 5 λεπτά να ξεκουραστούν ... Τα άνοιξα φύλλο με το πλάστη και έφτιαξα μια υπέροχη τυρόπιτα με τραγανό και πεντανόστιμο φύλλο .Αν μας περισσέψει ζυμάρι το αποθηκεύουμε σε σακούλα τροφίμων και το βάζουμε στην κατάψυξη ....όταν το χρειαστούμε το βγάζουμε από το βράδυ στην συντήρηση του ψυγείου μας και την επόμενη είναι έτοιμο να ανοίξουμε φύλλο αφού πρώτα το αφήσουμε λίγο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου