Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

MEΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑ ΚΑΤΙΝΑΣ



Φέτος για μελομακάρονα φιλοξενώ μια συνταγή πολυ παλιά,μια συνταγή της θεία Κατίνας.

Μικρούλα..μικρό κοριτσάκι  θυμάμαι στο σπίτι της να την παρακολουθώ να τα ετοιμάζει και να περιμένουμε όλα τα ξαδέρφια μαζεμένα να το απολαύσουμε.Μια συνταγή παλιά ...τουλάχιστον 35 _40χρόνων ίσως και περισσότερο .. η συνταγή έχει πολλά κοινά υλικά και αναλογίες με την συνταγή που βρήκα στο μπλοκάκι συνταγών της μαμά μου Μελομακάρονα της μαμάς μου ... ...μεγάλωσα μέσα στο σπίτι του θείου μου .. αδερφό του μπαμπά μου ...τα σπίτια μας δίπλα _δίπλα. Από τα πιο ωραία πράγματα να ανοίγεις την πόρτα το πρωί και να βλέπεις συγγενείς σου και να λες την πρώτη καλημέρα της ημέρας ..με τα ξαδέρφια και τους θείους .

Η θεία μετρούσε τα υλικά της με κούπα του τσαγιού που όλες οι νοικοκυρές έχουμε στο σπίτι μας .

ΥΛΙΚΑ:

3κούπες καλαμποκέλαιο 
1κούπα χυμό φρέσκο πορτοκάλι 🍊
1κούπα ζάχαρη 
Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι 🍊
1κουταλάκι του γλυκού κανέλα 
Λίγο κονιάκ 
Μια πρέζα αλάτι 
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο 
1κουταλάκι του γλυκού σόδα 
1 μπέικιν πάουντερ 
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει περίπου ....1800γρ .
Καρύδια χοντροκομμένα 

ΣΙΡΟΠΙ:
2 κούπες νερό 
2 κούπες ζάχαρη 
2 κούπες μέλι 🍯
1ξυλακι κανέλας 
1_2 γαρύφαλλα 
1 μισό πορτοκάλι 🍊


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Φτιάχνουμε τα μελομακάρονα.
  •  Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά, διαλύουμε την σόδα στο χυμό  πορτοκαλιού  πρώτα. Προσθέτουμε την ζάχαρη  και όλα τα μυρωδικά μαζί.Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε κοσκινισμένο  αλεύρι  μαζί με το μπέικιν  .
  •  Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω ,δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα -ζύμωμα για να μη σφίξει και αρχίσει να βγαίνει το λάδι .  
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη ή σήτα ή κόσκινο προκειμένου να τους δώσουμε μια ωραία όψη.
  • Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. 
  •  Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε 7-8 στο ζεστό σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε για 1 -2 λεπτά περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν   
  • Φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 4-5   λεπτά και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε πάνω στο  αναμένω μάτι με χαμηλή φωτιά  στο 2(η δική μου κουζίνα η εστία της μετράει από 1-9)
  • Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι, τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και προσθέτουμε από πάνω λίγο 🍯 επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.
Λίγα  μυστικά ακόμα από τον Κύριο  Παρλιάρο :
Αν θέλουμε μπορούμε να  βάλουμε  και λίγο σιμιγδάλι μειώνουμε  1/2  κούπας  από  το αλεύρι και το  αντικαθιστούμε με  ψιλό σιμιγδάλι .(προαιρετικά)

Ο κ. Παρλιάρος στην εκπομπή του τόνισε ότι: Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά, διαφορετικά όταν τα πλάσουμε και μέχρι να ψηθούν θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δε θα γίνουν αφράτα! Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο τα βάζουμε στο ζεστό σιρόπι!
Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά σε όλους σας!





Χρόνια πολλα και καλή πρωτοχρονιά με πάνω από όλα υγεία-ευτυχία-αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
   Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: