Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ


Τό Χριστόψωμο
Τά Χριστούγεννα κάθε νοικοκυρά μέ ἰδιαίτερη φροντίδα παρασκευάζει τό
χριστόψωμο σέ στρόγγυλο σχῆμα καί τό διακοσμεῖ μέ ἕνα σταυρό ἀπό ζυμάρι ἐπάνω. Στή Θεσσαλία ἡ νοικοκυρά κάνει τό χριστόψωμο ἀπό λεπτοκοσκινισμένο ἀλεύρι, μέ γλυκάνισο, ζάχαρη καί ἐκτός ἀπό τόν σταυρό, τό διακοσμεῖ, τό
«κεντάει», μέ καρύδια, ἀμύγδαλα, σουσάμι, κουκουνάρι πού συμβολίζουν τήν
πλούσια καρποφορία, τή γονιμότητα, τήν ἀφθονία, τήν καλή τύχη, τήν ἕνωση τοῦ ζευγαριοῦ (καρύδι). Πέρα ἀπό αὐτά, τό χριστόψωμο ἔχει εἰδικά σχήματα καί
στολίδια ἀπό ζυμάρι μέ συμβολική σημασία ἀνάλογα μέ τήν ἀσχολία τοῦ
νοικοκύρη. Τό χριστόψωμο τῶν Σαρακατσάνων, πού ἦταν μετακινούμενοι
κτηνοτρόφοι, φέρει πάνω του ὁλόκληρη στάνη. 
Τό χριστόψωμο ἔχει ἐξέχουσα θέση στό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, τό
ὁποῖο σέ ἀρκετά μέρη στρώνεται ἀπό τήν παραμονή. Στή Θεσσαλία τό κόψιμο τοῦ χριστόψωμου ἀναλαμβάνει ὁ μεγαλύτερος στήν οἰκογένεια, ὁ παππούς, ὁ
ὁποῖος τό σταυρώνει καί τό κόβει μέ τό χέρι γιά νά «μήν πληγώσει τό σῶμα
τοῦ Χριστοῦ».

Λαϊογραφικο Μουσείο Λάρισας 


Ναι  άλλο έναχριστόψωμο,συγχωρέστε με που δεν κατάφερα να βγάλω άλλη φωτογραφία όπως συνηθίζω να το κάνω .Έπρεπε να λείψω από το σπίτι και το έψησα πολυ βιαστικά,  υπόσχομαι να καταφέρω να το  φτιάξω πάλι και να σας δώσω και τις υπόλοιπες φωτογραφίες


ΥΛΙΚΑ:
200 γρ αλεύρι  για όλες τις χρήσεις ή ολικής άλεσης  

600 γρ αλεύρι δυνατό για τσουρέκια 

1  κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη 

1 κούπα νερό χλιαρό

1/2 κούπα πετιμέζι 

 1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα ή και φουντούκια 

1/4  κουταλάκι του γλυκού  κανέλα

1 βανίλια(προαιρετικά)

1  κουταλάκι του γλυκού αλάτι  

30 γρ βούτυρο και 30 ml λάδι ελιάς (αν το κάνουμε νηστίσιμο βάζουμε μόνο 60ml λάδι ).

2 φακελάκια μαγιά ξερή ή  50 γρ νωπή μαγιά

1/2 κούπα κρασί υμίγλυκο ή γλυκό (ότι έχετε)

1 κουταλάκι της σούπας κονιάκ 

Ζύμη για το κέντημα :

350 γρ αλεύρι 

Νερό όσο πάρει θέλουμε μια σφιχτή ζύμη 

1/2 κουταλάκι αλάτι 

2 κουταλιές λάδι 


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Λόγω έλλειψης χρόνου,έκανα τη ζύμη στον αρτοπαρασκευστή όπως πάντα τον  εμπιστεύομαι απόλυτα  για το ζύμωμα πολύ περισσότερο από τα χεράκια μου.
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το νερό, με την ζάχαρη και 2 κουταλιές αλεύρι .αφήνουμε για 15 λεπτά να  ενεργήσει  η  μαγιά
  • .Βάζουμε στο κάδο του την μαγιά στη συνέχεια προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι λίγο-λίγο και αφήνουμε για το τέλος το μισό φλιτζάνι, βάζουμε τον αρτοπαρασκευστή σε πρόγραμμα ζυμώματα τος και προσθέτουμε βούτυρο και το λάδι ελιάς ή καλαμποκέλαιο προσθέτουμε και  το κρασί και το πετιμέζι σε θερμοκρασία δωματίου, την κανέλα και το αλάτι και το υπόλοιπο  αλεύρι και τις σταφίδες που τις έχουμε πρώτα φουσκώσει σε ζεστό νεράκι και τα καρύδια και το κονιάκ και συνεχίζουμε το ζύμωμα ώστε να έχουμε μια πολύ αφράτη και μαλακιά και απαλή ζύμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια μας . 
  •  Στον αρτοπαρασκευαστή μου το πρόγραμμα για ζύμωμα διαρκεί 15 λεπτά και το ζύμωσα δύο φορές σύνολο 30 λεπτά . 
  •  Αν το ζυμώσουμε με τα χέρια μας η διαδικασία είναι η εξής: Προσθέτουμε τα υλικα οπως γράφω παραπάνω και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ώρα μπορούμε και αντέχουν φυσικά τα χεράκια μας .
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί  για 1σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο  που τον  έχουμε ανάψει στους 40-50  βαθμούς για 15 λεπτά και τον έχουμε  σβήσει  . Ετοιμάζουμε το ψωμάκι μας σύμφωνα με το δικό μας γούστο.   Εγώ είχα περισσότερες φωτογραφίες να σας δώσω αλλά μια λάθος κίνηση και τις έχασα από το σκληρό δίσκο μου.  
  • Αφού ετοιμάσουμε το τοποθετούμε σε φόρμα με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα να  ξεκουραστούν -φουσκώσουν για 15 λεπτά ..
  •  Αλείφω με νερό ή λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και ολόκληρες καρύδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς ..μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα ..



Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: