Ένα ακόμα τσουρέκι νηστίσιμο ......Φτιάξαμε σήμερα ,γεμάτο ελαστικότητα,αφράτο,γεμάτο ίνες και μέθοδο tangzhong-water roux !!
Το water roux επίσης γνωστό ως tangzhong-water roux είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποιεία, μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης ειδικά στο ψωμί να μείνει φρέσκο, μαλακό και ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά συντηρητικά.
Σε περίπτωση που θα αναρωτιέστε,αν έχω δοκιμάσει το Roux νερό σε συνταγές για τα ψωμάκια μας φυσικά και ναι και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !! Τώρα σας προτείνω να δοκιμάσετε και σε νηστίσιμο τσουρέκι ...δίχρωμο με κακάο στην ζύμη ..Η συνταγή είναι από Εδώ
40 γρ αλεύρι για τσουρέκια
200 ml νερό
- Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό και το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθούν κάθε σβόλοι από το αλεύρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι της κουζίνας ψήνουμε σε 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν έχουμε θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή φωτιά. Θέλουμε ένα μείγμα που θα έχει την υφή της μαγιονέζας .Προσέχουμε μην μας κολλήσει !!
- Το αφήνουμε να κρυώσει αμέσως,εάν είναι δυνατόν ή το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε με την διαφανή μεμβράνη
- Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε να προετοιμάσουμε λίγο περισσότερο.
50 γρ μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
Όλη την ζύμη tangzhong ή weter roux
100 ml νερό χλιαρό
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
5 γρ αλάτι
5 γρ μαχλέπι
5 γρ κακουλέ
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα μαστίχα
1 κουταλιά της σούπας μέλι και 2-3 κουταλιές της σούπας για το τέλος
ΓΕΜΙΣΗ (προαιρετικά )
1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα στο μπλέντερ
3/4 φλιτζάνι αμυγδαλογαλα
1/2 ζάχαρη κρυσταλλική (100γρ)
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
λίγο ξύσμα πορτοκάλι και λίγες σταγόνες ρούμι ή κονιάκ (προαιρετικά )
1/4 κακάο και (50 γρ σοκολάτα κουβερτούρα την είχα στο ψυγείο και την πρόσθεσα στα υλικά μου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το αμυγδαλογαλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε και το κακάο και το κορν-φλάουρ ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε και το ξύσμα και το ρούμι ,θα γίνει σαν την σοκολάτα όταν την λιώνουμε σε μπεν μαρί και όσο κρυώνει θα γίνετε πιο στερεή η σοκολάτα
- Αφού κρυώσει λίγο την αδειάζουμε σε δύο μπολ και την αποθηκεύουμε στο ψυγείο .Πάντα την φτιάχνω από το βράδυ και την έχω έτοιμη το πρωί που θα ετοιμάσω το ζυμαράκι την βγάζω από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν την χρησιμοποιήσουμε ή την χρησιμοποιώ και παγωμένη
- Ετοιμάζουμε το προζυμάκι ..Σε ένα μπολ βάζουμε 100 γρ νερό χλιαρό και 100γρ αλεύρι και την μαγιά και 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και την ανακατεύουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει όπως φαίνεται στην φωτογραφία δείγμα ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί
- Στον κάδο του μίξερ η του αρτοπατασκευαστη μιας ρίχνουμε τον ανθρακούχο νερό και τα αρώματα μαχλέπι κακουλέ και βανίλια και την ζάχαρη και τα δύο είδη ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού .
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές και προσθέτουμε στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή της κουζινομηχανής, λίγο -λίγο, προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά που την έχουμε διαλύσει πιο πριν και έχει φουσκώσει,όλη την ποσότητα του Water R και ζυμώνουμε για 3-5 λεπτά
- Συνεχίζουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα για άλλα 15 λεπτά
- Η ζύμη είναι αρκετά μαλακιά και κολλάει στα χέρια μας .. μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε επιπλέον αλεύρι.Αν νομίζετε ότι χρειάζεται προσθέστε μέχρι και 1 δύο κουταλιές της αλεύρι το τονίζω μόνο αν νομίζετε ότι χρειάζεται αλλιώς λαδώστε τα χέρια μας και δουλεύουμε την ζύμη μας
- Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά και το λάδι περιμένοντας κάθε φορά να ενσωματωθεί στην ζύμη .Ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το λάδι μας και έχουμε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά κολλάει που όσο την ζυμώνουμε έρθει και θα σφίξει και θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου
- Σε αυτό το στάδιο μοιράζουμε την ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια και στο ένα προσθέτουμε το κακάο και ζυμωνουμε για δύο τρία λεπτά..σχηματίζοντας έτσι μια σοκολατένια ζύμη όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ..τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ με μια διάφανη μεμβράνη σκεπασμένο και αφήνουμε να ξεκουραστεί
- Τοποθετούμε την ζύμη και την υπόλοιπη ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας αφού πρώτα τον έχω ανάψει για 15 λεπτά στους 30 βαθμούς και μετά το σβήνω και ξεχνάω εκεί την ζύμη μου για μια περίπου ώρα ..μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της ίσως μας πάρει περισσότερο ...ανάλογα την μαγιά μας που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και την θερμοκρασία του δωματίου .Αφού φουσκώσει την πατάμε με τα χέρια μας ,ανάβουμε ξανά τον φούρνο για άλλα 10 λεπτά στους 50 βαθμούς και το αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για δεύτερη φορά ..,
- Aν θέλουμε βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα έχουμε φρέσκα να πρωινό κυριακάτικο για την οικογένεια που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί,αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για καμιά ώρα περίπου
- Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό και λαδωμένο πάγκο ζαχαροπλαστικής,και με λαδωμένα χέρια την αδειάζουμε πάνω στον πάγκο.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια ίσα σε βάρος 150 γρ ,αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 -30 λεπτά σκεπασμένα
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι με λαδωμένα δάχτυλα. σε κορδόνια 25_28 εκατ συνέχεια τα πλέκουμε σύμφωνα με τις παρακάτω φωτογραφίες και τα τοποθετούμε σε φόρμα λαδωμένη ή με λαδόκολλα
- Αυτή η ποσότητα ζύμης κάνει 3 τσουρέκια
- Αφήνουμε την ζύμη μας να φουσκώσει-ξεκουραστεί για 40-60 λεπτά
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με μέλι που το διαλύσαμε με λίγο νερό .ή με αμυγδαλογαλα .. τα βουρτσίζουμε πασπαλίζουμε με λίγο φιλέ από αμύγδαλα ..
- Ψήνουμε σε θερμοκρασία 160 βαθμούς για 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο μας και μόλις πάρει χρώμα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε ακόμα 20 λεπτά ψήσιμο,ανάλογα το φούρνο μας πάντα για τα μεγάλα τσουρέκια και 15 λεπτά για τα μικρά τσουρέκακια "κόμπους "
- Βγάζουμε από το φούρνο το ταψί με το τσουρέκι και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά.