Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ


"Τα τσουρέκια μου"μια συνταγή της φίλης Αλέκας Μαρίνη μια συνταγή που έφτιαξα και εγώ πριν πολλά χρόνια  με τα τα χεράκια μου !!Τα τσουρέκια της Αλέκας και της Μυρτούς

Φέτος θα σας την ξαναδώσω όμως με φωτογραφίες από τα δικά της δημιουργικά και καλλιτεχνικά της χέρια ....η Αλέκα ότι φτιάχνει το κάνει υπέροχο,την ζήτησα λοιπόν την άδεια να πάρω τις φωτογραφίες της και μου την έδωσε ...Πάμε λοιπόν να την ξαναδούμε την συνταγή ...

ΥΛΙΚΑ:

280 ml γάλα εβαπορέ αραιωμένο με νερό χλιαρό.(200 ml γάλα και 80 ml νερό)

3 αυγά

3 φακελάκια  ξηρή μαγιά ή 75 γρ νωπή μαγιά 

70 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου αρκετά μαλακό στην υφή του 

120 γρ άχνη ζάχαρη

60 γρ ιμβερτοζάχαρη

Μια πρέζα αλάτι 

700 – 750 γρ αλεύρι για τσουρέκια

1 κουταλάκι του  γλυκού μαχλέπι

1/2  κουταλάκι του γλυκού  μαστίχα κοπανισμένη

1/4 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ 

Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού 

1 βανίλια

1 κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη.(καλύτερα θα είναι να ψεκάσουμε  τα τσουρέκια για να γίνει ομοιόμορφο το χρώμα)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τη μαγιά μαζί με την ιμβερτοζάχαρη και το αραιωμένο γάλα, ανακατεύουμε και τρεις κουταλιές από το αλεύρι αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.

 Στο μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά,τα αυγά, την άχνη ζάχαρη,τα μυρωδικά,το βούτυρο,το αλάτι ανακατεύουμε λίγα λεπτά και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.

Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ,μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου. Βάζουμε το κάδι με την ζύμη στο προθερμασμενο φούρνο στους 40_50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της η ζύμη .Όταν ο φούρνος έρθει στη θερμοκρασία των 50 βαθμών 10 _15 λεπτά,τον σβήνουμε.!!!

Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, την  πατάμε να ξεφουσκώσει και την μοιράζουμε σε ίσα κομμάτια των 150_180 γρ το καθένα τα αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν  και πλάθουμε κορδόνια αν η ζύμη-κορδόνια μας δεν ανοίγει εύκολα την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά . Τοποθετούμε σε ταψί  της πλεξούδες μας και τα βάζουμε πάλι στο φούρνο, στους 50 βαθμούς ΜΟΝΟ για 1 τέταρτο της ώρας (15 λεπτά).

Τα βγάζουμε από το φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς . Περιμένουμε να σβήσει το λαμπάκι. 

Ψήνουμε στις αντιστάσεις πάνω και κάτω,στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά και κατεβάζουμε στους 150 βαθμούς για άλλα 15 λεπτά,πάντα ανάλογα το ποσό δυνατός είναι ο φούρνος μας ..και πόσο μεγάλα είναι τα τσουρέκια μας .

Αν έχουμε αρτοπαρασκευαστή,προσθέτουμε όλα τα υλικά μέσα και αφήνουμε να ζυμώσει και να φουσκώσει η ζύμη  μέχρι επάνω. Η υπόλοιπη διαδικασία ειναι η ίδια.

Καλή σας επιτυχία !!!!

ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ.

 ΥΛΙΚΑ:

450 γρ ζάχαρη κρυσταλλική 

360 γρ νερό

1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι 🍋

ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού  κιτρικό οξύ (ξινό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας. Αναλάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που ειναι το μάτι απο 1-3 και για τις κουζινες απο το 1-9 στο 6. 

Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.. μετά δεν ξανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 και αντίστοιχα στο 3. 

Αν έχουμε θερμόμετρο, στους 114 βαθμούς Κελσίου. Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά. Καθόλη τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινέλο βουτηγμένο στο νερό, καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους απο τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει. 

Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο και το φυλάμε στο ψυγείο για 6 ως 1 χρόνο. Εάν δούμε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα,ότι έχει πιάσει μούχλα..τότε έχει χαλάσει,την πετάμε και φτιάχνουμε καινούργια .Την χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια,ψωμί,ψωμάκια,κέικ,παγωτό. Η αναλογία ειναι 1 προς 3. Δηλαδή.. όταν η συνταγή μας ζητάει 200 γρ ζάχαρη,βάζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζάχαρη.

*Το μυστικό του αφράτου κορδωτού τσουρεκιού είναι,η περίσσεια υγρασίας που προέρχεται από το περισσότερο γάλα που ρίχνουμε και το πολύ καλό δούλεμα της ζύμης. 

*Με το πολύ δούλεμα θα πετύχουμε κορδωτά τσουρέκια..

*Όταν η ζύμη μπορεί να κολλάει στα τοιχώματα δεν ρίχνουμε επιπλέον αλεύρι.


Ως την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: