Σάββατο 8 Απριλίου 2023

ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ





Ξεκίνησα να ετοιμάσω μουστοκούλουρα για να μας συνοδεύουν το πρωινό μας καφεδάκι ☕ της Μεγάλης Εβδομάδας και φυσικά και τις λιγούρες όλης της ημέρας .
  Αγαπάμε πολύ αυτά τα κουλούρια , ξέχασα όμως να βγάλω από τον καταψύκτη το μούστο να ξεπαγώσει. Στο παρελθόν σας έχω δείξει και τα Νόστιμα μουστοκούλουρα με χυμό πορτοκάλι  
Ψάχνωντας στο τετράδιο των συνταγών μου από φίλους στο FB βρήκα την συνταγή της πολύ καλής φίλης Νίκης Μανιάτη... Με νερό αντί του μούστου .Δεν έχασα ευκαιρία και την έφτιαξα ....πάμε να την φτιάξουμε μαζί με αλεύρι από Μύλοι Γεωργανάδων

ΥΛΙΚΑ:

Το ποτήρι που χρησιμοποίησα είναι 
220 ml 

1 ποτήρι πετιμέζι 
1/2 ποτήρι νερό 
1 ποτήρι λάδι  
1/2 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική 
1/2  ποτήρι ζάχαρη καστανή 
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο 
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1/3 ποτήρι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κακάο 
20γρ μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι )
1 βανίλιες 
1 πρέζα αλάτι 

1 κιλό αλεύρι από Μύλοι Γεωργανάδων
από ίσως πάρει και λίγο ακόμα αν τα ποτήρια μας είναι μεγάλα.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
  • Μπαίνουμε στην κουζίνα μας αρχίζουμε λοιπόν να φτιάχνουμε τα μουστοκούλουρα,ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το πετιμέζι πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, το λάδι, τη ζάχαρη,την κανέλα και γαρίφαλο. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ,με προσοχή μπορεί να φουσκώσει και να μας χυθεί και το προσθέτουμε στα παραπάνω υλικά .
  • Τα ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει η ζάχαρη .
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα προσθέτουμε λίγο-λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά,ελαστική και λιπαρή ζύμη κολλάει στα χέρια μας ελαφρά ,δεν την παιδεύουμε πολύ γιατί η ζύμη θα μας βγάλει το λάδι .
  •  Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για  30-40 λεπτά  
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  •  Την κόβουμε σε κομμάτια
    και την ζυγίζουμε σε ζυγαριά με βάρος περίπου 40-50 γρ. και τα πλάθουμε σε χονδρά στρογγυλά κουλούρια,δηλαδή στο κλασικό σχήμα του μουστοκούλουρου ή και μικρές πλεξουδίτσες ή και το σχήμα του σαλιγκαριού που έκανα εγώ .
  • Στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (ή μια λαμαρίνα φούρνου) με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε εκεί τα μουστοκούλουρα,αφήνοντας μεταξύ τους περίπου 2 εκ. απόσταση.
    Σκεπάζουμε ταψί με ένα άλλο ταψί (χωρίς να ακουμπά στα κουλούρια) ή αλουμινόχαρτο και το βάζω στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
    Ψήνουμε τα μουστοκούλουρα για 15-17 λεπτά και τα αφήνω να κρυώσουν επάνω σε μια σχάρα, όχι παραπάνω γιατί θα γίνουν σκληρά και όχι μαλακά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε  μούστο, η ζύμη δεν κολλάει καθόλου. Αν χρησιμοποιήσουμε πετιμέζι, τότε κολλάει και δεν πρέπει να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι. Πολύ απλά, αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά και έπειτα θα πλάθεται εύκολα. Αν παρόλα αυτά κολλάει λίγο,αλευρωνουμε με  αλεύρι μόνο τα χεράκια σας και πλάθουμε!!!!!
  • Τα διατηρούμε για αρκετό διάστημα, σε κουτί για μπισκότα ή μπολ καλά κλεισμένο, μακριά από υγρασία
  • Τα απολαμβάνουμε σκέτα ή με το αγαπημένο μας ρόφημα ή με έναν καφέ ή ένα ποτήρι δροσερό γάλα !!!



    Και καλή μας όρεξη !
    Ως την επόμενη φορά που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

    Δεν υπάρχουν σχόλια: